Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Kuskit kisaavat paremmuudesta kirjastoautopäivillä Jyväskylässä torstaina 9.8.

Kuskit kisaavat paremmuudesta kirjastoautopäivillä Jyväskylässä torstaina 9.8.

Suomen kirjastoseuran järjestämät kirjastoautopäivät kokoavat kirjastoautoissa työskenteleviä ammattilaisia Jyväskylän Lutakkoon torstaina ja perjantaina 9.–10.8.

Joka toinen vuosi järjestettävien päivien ohjelmassa on muun muassa kirjastoautonkuljettajien taitoajot. Taitoajokisa järjestetään Lutakonaukiolla torstaina kello 14–16. Kilpailijat ovat päivien osallistujia, ja kilpailussa on mukana yhdeksän kuljettajaa. Yleisö on tervetullut seuraamaan kisaa. Taitoajojen ajan aukion kupeessa toimii Jyväskylän Kiri & Kirittäret Junioreiden pitämä kioski. Kisan radan ja tehtävät suunnittelee ja ohjaa Jyväskylän rahtarit. Tehtäväradalla on suoriuduttava muun muassa tarkoista käännöksistä ja peruutuksista.

Kirjastoautoja esitellään Lutakonaukiolla kaikille kiinnostuneille torstaina kello 16–18 ja perjantaina 16–17.30. Esillä on 20 kirjastoautoa eri puolilta maata.

Edellisen kerran kirjastoautopäivät olivat Jyväskylässä vuonna 1996. Jyväskylän kaupungilla on Suomen suurin kirjastoauto-osasto. Kirjastoautot Aino, Martti ja Wivi palvelevat 24 koululla ja 30 päiväkodilla muiden pysäkkien lisäksi.

Kirjastoautot vähentyneet valtion tuen loputtua

Kirjastoautojen määrä on vähentynyt 2000-luvulla merkittävästi. Vuonna 2000 kirjastoautoja oli 201, ja vuonna 2017 autoja oli liikenteessä enää 134 kappaletta. Syynä on se, että nykyisin kuntien on kustannettava uudet kirjastoautot ilman valtion tukea. Opetus- ja kulttuuriministeriö tuki kirjastoautojen hankintaa aiemmin noin kolmasosalla auton hankintahinnasta. Viimeinen rahoitussuunnitelma koski vuosia 2014–2017.

Kunnat tekevät yhä enemmän yhteistyötä kirjastoautojen toiminnassa. Yli kolmasosa kirjastoautoista kiertää usean kunnan alueella. Myös autojen palveluja tehdään entistä monipuolisemmaksi. Perinteisten kirjastopalvelujen lisäksi joissakin autoista voi saada esimerkiksi posti- ja apteekkipalveluja. Osa autoista muuntuu myös äänestyspaikoiksi.

Kirjastoauto on tärkeä lasten lukutaidolle

Kirjastoautojen asiakkaista suurin osa on lapsia ja nuoria. Kirjastoautot kiertävät kouluja ja päiväkoteja. Jopa 70-80 prosenttia kirjastoautojen lainoista on lasten aineistoa. Suurissa kaupungeissa kirjastoautot tuovat kirjoja alueille, joissa ei ole kiinteää palvelupistettä. Myös iäkkäälle väestölle on tärkeää, että kirjastoautojen palvelu tulee lähelle.


Lisätietoja: osastonjohtaja Riitta Kärkkäinen, Jyväskylän kaupunginkirjasto, p. 014 266 4128, riitta.karkkainen[at]j jkl.fi

6.8.2018Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje