Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Jyväskylän ensimmäiset pakolaistaustaiset maahanmuuttajat valmistuivat kotoutumisen kokemusasiantuntijoiksi

Jyväskylän ensimmäiset pakolaistaustaiset maahanmuuttajat valmistuivat kotoutumisen kokemusasiantuntijoiksi

Jyväskylän ensimmäiset seitsemän kotoutumisen kokemusasiantuntijaa saivat todistuksensa 6.8. Kokemusasiantuntijat ovat valmiina jakamaan osaamistaan ja kokemuksiaan kotoutumisesta ja kehittämään kotoutumiseen liittyviä palveluja.

Nyt todistuksensa saaneet pakolaistaustaiset kokemusasiantuntijat ovat pätevöityneet tehtäväänsä omien kokemuksiensa kautta ja saaneet koulutuksessa valmiudet toimia kokemusasiantuntijana. Kesän aikana käytyyn kokemusasiantuntijakoulutukseen on sisältynyt 60 tuntia luentoja ja ryhmätapaamisia sekä tutustumiskäyntejä ja harjoittelua.
– Esimerkiksi kokemusasiantuntijoiden omakohtaisia kokemuksia pakolaisuudesta ja kotoutumisesta on koulutuksessa työstetty elämäntarinoiksi. On myös käyty läpi kotoutumisen onnistumisia ja haasteita sekä sitä, miten ne on pystytty kääntämään voimavaroiksi oman elämän rakentamisessa, kertoo projektityöntekijä Mervi Sirviö Kotoisa-hankkeesta.

– Osalla kokemusasiantuntijoista omasta Suomeen tulosta on jo pidempi aika ja he ovatkin jo suomen kansalaisia. Osalla kokemukset ovat tuoreemmassa muistissa, projektipäällikkö Helena Ilomäki selvittää.

Kokemusasiantuntijoiden osaaminen käyttöön

Kotoutumisen kokemusasiantuntijat voivat olla mukana esimerkiksi sosiaali-, terveys- tai kotoutumispalveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja arvioinnissa, uusien alueelle muuttaneiden maahanmuuttajien tukena heidän kotoutumisessaan, ammattilaisten kokemuskouluttajana tai siltana asiakkaan ja ammattilaisen välillä.

Maryam Mousapour, yksi uusista kokemusasiantuntijoista, on innoissaan uudesta tehtävästään ja haluaa jakaa omia kokemuksiaan ja osaamistaan.

– Olen itse aikanani saanut tukea kotoutumiseen muun muassa kotoutumispalveluista ja ystäväperheeltä. Olen opiskelut ja valmistunut lähihoitajaksi ja nyt jatkan opiskelua. Haluan jakaa omia kokemuksia ja toivon, että voin tulevaisuudessa auttaa ja olla tukena uusille maahanmuuttajille, erityisesti naisille. Haluan kannustaa heitä pyytämään rohkeasti apua omaan tilanteeseensa. Haluan esimerkiksi muistuttaa, että Suomi on tasa-arvoinen maa ja täällä voi jatkaa hyvää elämää. Kokemuksiani voi hyödyntää myös kotoutumispalveluissa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa, Maryam Mousapour kertoo.

Kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestelyistä on vastannut Jyväskylän kaupungin kotoutumispalveluiden KOTOISA-hanke (2018–2019) yhteistyössä Kokemustalon kanssa.

Tarvitseeko organisaatiosi kokemusasiantuntijaa?

Kokemusasiantuntijoita voi tiedustella projektityöntekijä Mervi Sirviöltä puhelin 050 314 1912 tai sähköposti mervi.sirvio(at)jkl.fi.

Kokemusasiantuntija saa tehtävästään palkan/palkkion, jonka maksaa se taho, joka asiantuntijan osaamista tarvitsee ja tilaa.

Kotoisa-hanke

KOTOISA-hankkeen tavoitteena on tukea pakolaistaustaisten kansalaisten osallisuutta ja hyvinvointia. Hankkeessa muun muassa käynnistetään kotoutumisraadin toiminta, koulutetaan kotoutumisen kokemusasiantuntijoita ja kehitetään sosiaalisen kuntoutuksen ja asumisen ohjauksen toimintoja. Hanke on EU:n sisäasioiden Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotoutumisrahaston (AMIF) ja Jyväskylän kaupungin rahoittama kehittämishanke.

www.jyvaskyla.fi/hankkeet/kotoisa

Lisätietoja
projektityöntekijä Mervi Sirviö, p. 050 314 1912 tai mervi.sirvio(at)jkl.fi
projektipäällikkö Helena Ilomäki, p. 050 321 1720 tai helena.ilomaki(at)jkl.fi
Kotoutumispalveluiden palveluesimies Elina Hienola, p. 014 266 7648, paikalla 20.8. alkaen
Kotoutumispalveluiden johtava sosiaalityöntekijä Margarita Goda-Savolainen, p. 014 266 3434

6.8.2018Tuija Ijäs

Kommentit (19 kommenttia)

Kirjoittaja
Viesti
Zei06.08.2018 17:001 viikko sitten

Tämä on ihan uskomatonta! Millään muulla tapaa työllisyyttä tai järkevää tekemistä näille ei sitten taidetakaan saada aikaan..Ja yhteistä tälle kaikelle on se, että kaiken tämän virkamieskoneiston, sekä "asiantuntijoiden" palkat/palkkiot maksavat veronmaksajat suoraan, eli mitään hyötyä tästä ei kansantaloudelle ole. Ei nyt, eikä todistetusti tulevaisuudessakaan (vrt työllistymistilastot). Toki tilastot saadaan näyttämään hyviltä, kun väitetään, että nyt meillä on "koulutettuja ja tutkinnon suorittaneita". Todellinen ongelma ei tällaisilla parane, niin kauan kuin kotoutuminen on vapaaehtoista.

Eikö olisi parempi, jos passiivisten näennäiskoulutusten sijaan, alettaisiin vaatimaan samoja oppisuorituksia, kielitaitoa, sekä opettamaan (oikeaa) aktiivista työnhakua jne. Kuin myös vaatimaan tuloksia näistä. Ja tuloksia pitäisi vaatia myös määrärahoja saaneilta virkamiehiltä. Mutta taitaapa jäädä unelmaksi, sillä näennäistyö ilman vastuuta on sitä julkishallinnon etuoikeutta..

 

Huuhaata06.08.2018 17:061 viikko sitten

Voitaisiin seuraavaksi alkaa kouluttamaan vaikka raiskaajia raiskauksienasiantuntujoiksi heidän kokemustensa pohjalta. Kun kerran kaikenmaailman asiantuntijatitteleitä pitää keksiä.

Työ vapauttaa06.08.2018 17:141 viikko sitten

Voitaisiinko maahanmuuttokriittisiä alkoholisoituneita työttömiä uusnatseja alkaa kouluttamaan maahanmuuttokritiikin asiantuntijoiksi kun ei muutakaan työtä niille keksitä, kokemusta alalta ainakin löytyisi.

Hyvää päivää!06.08.2018 17:341 viikko sitten

Jyväskylällä menee ilmeisen hyvin kun on varaa heittää rahaa tälläiseen huuhaaseen! Tässäkin touhussa peräti 4 palkkalistoilla olevaa on johtavaa sosiaalityöntekijää,palveluesimiestä,projektipäällikkö ja projektityöntekijä ja mitä ilmeisimmin liuta muita tyhjäntoimittajaa.

Huolestunut06.08.2018 17:351 viikko sitten

Kaupungin sivusto on hakkeroitu ja sinne on kirjoitettu vihapuheet mielessä parodiakirjoitus pakolaisten tulevista töistä. Kai kaupunkia on informoitus.

Turhapuro06.08.2018 17:511 viikko sitten

Olihan se Uuno Turhapuro leffassakin 80-luvulla niin että työvoimatoimistosta löytyi Uunolle töitä, Uuno alkoi tutkimaan omaa tapaustaan.

Pekka Kataja06.08.2018 18:421 viikko sitten

Tälläinen on täyttä huuhaata ja suorastaan sulaa hulluutta. Ja veronmaksajat taas maksaa... Ilmeisesti Jyväskylän kaupunki jakaa kokemusasiantuntijan todistuksia jatkossa myös rikollisille, huumeiden käyttäjille, alkoholisteille jne...

Huutistelija06.08.2018 20:321 viikko sitten

Kaikki projektityöntekijät naisia, ei miehiä. Palkkiot maksaa kokemusasiantuntijalle tilaaja niinkuin pitäisikin sentään, olen varma että kalenterit ovat jo buukattu täyteen. Ei oikeasti enää voi sanoa mikä on parodiaa kun parodiahorisontti on ylitetty näin kirkkaasti! Saako veronmaksajana tietää paljonko tähän on pistetty rahaa?

PS: Montako aasialaista on tässä asiantuntijaryhmässä vai työlistyvätkö he ihan itse?

Wir schaffen das06.08.2018 22:321 viikko sitten

Myös hommaforumilla on tästä uutisesta hauska keskusteluketju.

Raivoatunut kansalainen07.08.2018 01:021 viikko sitten

Miksi tätä valtiota ei osata johtaa???

Viulujen maksu07.08.2018 07:051 viikko sitten

Kyllä tämä kaupungin touhu on aivan pöljän touhua. Kyllä tämmöiseen huuhaaseen löytyy euroja ja siitäkin koitetaan uutisoida kuin työtä tekemättömät nyt yhden äkin tekisikin jotain. Ymmärtääkö siellä kukaan mitä työn tekeminen on tai tietääkö siellä edes kukaan että mitä se on? Tämä sitä ei ole, vaan tämä on keksitty virka että saadaan otsikko aikaan!

 

Te saatte siellä aikaan veronmaksajien rahoilla tämmöistä jonninjoutavaa sontaa, mutta viette vanhusten hoidosta, terveydenhuollosta, annatte tieverkon rapautua, viette sivukyliltä palvelut, lakkautatte pienet koulut sivukyliltä ja ajatatte muksut sieltä isoihin laitoksiin joissa ei ole samanlaista yksilökohtaista keskittymistä opetuksessa. Ette kuitenkaan myönnä rakennuslupia syrjäseudulle sillä perusteella että sinnehän voi muuttaa lapsiperhe ja kaupunki joutuu maksamaan koulukyydistä, vaikka tutuus on ihan toinen siitä syystä. Oletteko te ihan oikeasti näin pihalla, korruptoituneita ja hyväveli-verkoston rakentajia?

Vierailija07.08.2018 07:431 viikko sitten

Nyt täytyy kyllä kysyä: kuinka typeriä te oikein olette?

maarit07.08.2018 08:251 viikko sitten

En nyt oikeasti tiedä, että pitäisikö nauraa, itkeä, vaiko kirkua kauhusta. Maa makaa tunkiolla, odotettavissa on tuleva sontakuorma pistämään hyvän yhteiskuntamme, rauhallisen yhteiskuntamme palasiksi???? JA tällaista hommaillaan..., on näiden isit ja äidit syöneet vissiin pikkasen " myrkyllisä" sieniä, kun tällaisiin " rojekteihin" lähdetään. Varat palavat kunnon kansalaisilta taivaan tuuliin, mutta " asiatuntijat" rulettavat.., ovat oikeasti kuutamolla. NOOOOOOOO, itku taitaa vielä tulla, ihan omassa pääs mietittynä, etä :" mitäs taas tuli tehtyä". Voi jestas.

 

Vierailija07.08.2018 09:101 viikko sitten

Nyt on ennusteltu ja varaudutaan että saattaa tulla 100000 (siis sata tuhatta!) uutta kokemusasiantuntijaa. Vanhat huonot lelut heitetään takaisin Bagdadiin tai Basraan, uudet toivottavasti paremmat lelut katsellaan kohta!

Tero07.08.2018 10:061 viikko sitten

Jokainen varmasti tajuaa että kaupungin suvaitsevainen linja johtaa sosiaali- ja yhteiskunta katastrofiin. Afrikkalaisia ja Arabeja ei saa täällä työllistettyä niin että kyseiset ihmisryhmät pystyisivät kattamaan omat kulunsa saati kerryttämään verovaroja kaupungin kassaan. Pakolaisten haaliminen tulee lopettaa välittömästi!! Kaupungin johtajan vaimo on kirjoittanut progradun suvaitsevaisuudesta ja hän toimii pakolaisbusineksessä jollainmuotoa mukana aktiivisesti. Muuttaisivat Pupuhuhtaan ja katsoisivat mitä ovat saaneet aikaan!

Vaasalainen07.08.2018 12:391 viikko sitten

Hei mä oon ADHD kokemusosaaja sekin on enemmän ammatti kun joku kotoutus osaaja.. vihervassarit kalastaa ääniä vaalien lähestyessä..kalastaisitte ääniä omienne auttamisella!!

MR07.08.2018 14:351 viikko sitten

On kyllä surullista luettavaa. Tätä tosiaan Uuno teki jo 80- luvulla ja silloin ihmiset vielä osasivat nähdä asian koomisuuden.

Miten nämä ihmiset työllistävät ketään muuta kuin veronmaksajaa? Kuinka tällaista voi edes tapahtua, tai joku sen sallia?

Kiitos nyt tästäkin07.08.2018 21:101 viikko sitten

Tiedossa kyllä on, että kuka tämänkin punavihreän kusetuksen maksaa, mutta sen haluaisin tietää, että kuka helvetin pököpää näitä titteleitä keksii?

Whiteflightonkäynnissä08.08.2018 20:081 viikko sitten

Kiitos Jyväskylä hyvästä politiikasta. Kahteen kertaan olen jo muuttanut kaupungin sisällä "karkuun" kun asuinalueella ongelmat ovat kasvaneet sietämättömiksi. Seuraava suunta on ulkomaille.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje