Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Keski-Suomessa etsitään keinoja tukea iäkkäiden kotona asumista

Keski-Suomessa etsitään keinoja tukea iäkkäiden kotona asumista

Kukoistava kotihoito-hanke on osa hallituksen I&O kärkihanketta, joka kehittää ikäihmisten kotihoidon ja omaishoidon kokonaisuutta. Hankkeen taustalla on väestön ikääntymisestä johtuva palvelutarpeen kasvu. Kukoistava kotihoito -hankkeessa kehitetään laajasti kotihoidon toimintakenttää koko Keski-Suomen maakunnassa. Hanke kestää lokakuulle 2018 saakka.

Kotipäivystys-toimintamallilla lyhennetään osastojaksoja

Kukoistava kotihoito- hanketiimi on suunnitellut kotipäivystys-toimintamallia yhdessä Keski-Suomen kuntien kotihoidon ja muiden toimijoiden kanssa. Kotipäivystyksellä tuodaan asiakkaiden kotiin asiantuntemusta ja päivystysluonteista tutkimusvälineistöä. Asiakkaan asioissa konsultoidaan lääkäriä ja tehdään yhdessä jatkohoidon suunnitelma. Lisäksi yksiköllä on ammattitaitoa toteuttaa pieniä toimenpiteitä. Kotipäivystysyksikkö voi myös tukea sairaalasta kotiuttamista.

Tavoitteena on lyhentää asiakkaiden osastojaksojen pituutta, vähentää turhia päivystyskäyntejä sekä mahdollistaa asiakkaan kotona pärjääminen turvallisesti.

Hankasalmella toimintamallia kokeiltu menestyksekkäästi

Hankasalmen kunnan vanhuspalvelupäällikkö Tarja Sirkka kertoo toimintamallin kehittyneen hiljalleen. Aluksi Hankasalmella lisättiin sairaanhoitajien määrää kotihoitoon ja ohjattiin kaikki kotihoidon puhelut yhteen numeroon. Tämä on parantanut asiakkaiden kotiuttamista. Lisäksi yhteistyötä ensihoidon kanssa tehostettiin.

Hankasalmen kotihoidon sairaanhoitaja Maarit Huovilainen hoitaa hankasalmelaisten kotiutuksia sekä järjestää tarpeen mukaan tukipalveluita kotiin. Pääsääntöisesti kotihoito vastaa asiakkaiden hoidon tarpeeseen sairaalasta kotiutumisen jälkeen, mutta heillä on käytettävissä tukena ensihoidon tuottama tukipalvelu, jos tarvitaan esimerkiksi sairaanhoitajan osaamista yö- tai viikonloppuaikaan.

Hankasalmelainen 83-vuotias Irja on kiitollinen, että pystyi olemaan kotona osastojakson jälkeen turvallisesti hyvässä hoidossa. Kotihoito kävi yhteistyössä ensihoidon kanssa kuuden viikon ajan laittamassa antibioottitiputusta asiakkaalle.

-Jokainen uusi asiakas sovitaan erikseen ja hänelle tehdään hoitosuunnitelma. Sillä varmistetaan hoidon jatkuvuus ja potilasturvallisuus.
Ensihoito, kotihoito sekä asumispalvelut tekevät tiivistä yhteistyötä Hankasalmella. Suunnitteilla on yhteistä koulutusta ensihoitajien toteuttamana kotihoidon ja asumispalveluiden työntekijöille, kertoo Med Groupin ensihoidon esimies Reeta Jäppinen.

Lisätietoa: kehittämiskoordinaattori Suvi Manninen, puh. 014 266 1641

KS2021-verkkosivulla uutisnosto luettavissa: http://www.ks2021.fi/uudistuksen-karkihankkeet/kotihoito/ajankohtaista/hankkeessa-kehitettyjen-toimintamallien-asiakasnostoja/

23.8.2018Sanna Siniluhta

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje