Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Jyväskylän kaupunginteatterin Hetkiä 1918 nostaa kuuluville sisällissodan aikalaisen äänen

Jyväskylän kaupunginteatterin Hetkiä 1918 nostaa kuuluville sisällissodan aikalaisen äänen

Hetkiä 1918 tuo kuuluviin tuntoja sisällissodan aikaisista tapahtumista; kirjoitettuja runoja, aikalaismuistelmia ja tarinoita punaisen ja valkoisen rajalinjan molemmilta puolilta. Usein nämä yksilöiden inhimilliset kokemukset sekoittuvat politiikan mustavalkoisiin totuuksiin. Hilkka Hyttisen ohjauksessa tekstejä tulkitsevat Anneli Karppinen ja Hannu Hiltunen. Muusikkoina ovat pianisti Eliisa Suni ja sellisti Ilkka Kauppi. Ensi-ilta pienellä näyttämöllä on torstaina 30.8. Esitys toteutetaan yhteistyössä Jyväskylä Sinfonian kanssa.

– Vuoden 1918 tapahtumat tuntuvat kaukaisilta nykyihmiselle, mutta ne vaikuttavat silti Suomessa ja suomalaisissa. Ne ovat historiamme vaiheita, joista on tärkeää ja ajankohtaista puhua, esitykseen tekstit koonnut Sirke Lääkkölä toteaa. Tärkeänä lähteenä ovat toimineet Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkisto, Kansan Arkisto sekä Työväen Arkisto. Luvassa on paljon tavallisten ihmisten tuottamaa materiaalia ja aineistoa myös arkistojen ulkopuolelta; kuten nuoren Ida Maria Saarisen kokemuksia vankileiriltä, punaisten huoltojoukoista. Paavo Fossin teksti kuvaa joukkoteloitusta hienovaraisesti lapsen silmin. Aikalaisten kuvausten lisäksi kuullaan suomalaisten runoilijoiden runoja sekä säveltäjien musiikkia. Eliisa Sunin ja Ilkka Kaupin esittämät kappaleet ovat kuin suvantohetkiä vahvojen sanojen lomassa. .

Hetkiä 1918; Tekstien valinta ja sovitus Sirke Lääkkölä, arkistomateriaali Anne Koski, musiikin suunnittelu Eliisa Suni, Ilkka Kauppi, Hilkka Hyttinen ja Sirke Lääkkölä. Ohjaus Hilkka Hyttinen, visualisointi Karmo Mende, valot Asko Konttinen, ääni- ja videosuunnittelu Jani Lappalainen. Näyttelijät Anneli Karppinen ja Hannu Hiltunen. Muusikot Eliisa Suni (piano) ja Ilkka Kauppi (sello).

Hetkiä 1918 -esityksen oheisohjelma

Teatteritiistaissa 28.8. klo 18 Jyväskylän kaupunginteatterin lämpiössä on Hetkiä 1918 -teosesittely, jossa teatterikuraattori Antti Niskanen, ohjaaja Hilkka Hyttinen, dramatisoija Sirke Lääkkölä ja YTT Anne Koski esittelevät Hetkiä 1918 -esityksen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kaupunginteatterilla järjestetään Kurkistus kulisseihin -kierrokset la 15.9. klo 11.30 ja la 29.9. klo 17.30. Kulissikierrokselle ilmoittautuminen ennakkoon: teatteri.viestinta@jkl.fi .

Yhteistyössä Jyväskylän kansalaisopiston ja Jyväskylän kaupunginteatterin järjestettävä ohjelma

Tietokirjailija, OTM Mikko Porvali luennoi Jyväskylän kansalaisopiston luentosali 1:ssä aiheenaan Sisällissota osana Suomen sotahistoriaa 4.9. klo 18. alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.


Lisätietoja:
teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen p. 050 311 8705
markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi p. 040 556 9810
viestintä- ja tuotantokoordinaattori Outi Kasanen p. 050 340 7293

KUVAT: http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/media/kuvapankki

http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri
https://www.facebook.com/events/506843219737752/

23.8.2018Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje