Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan päätöksiä 20.9.2018: talousarvio 2019, patsas- ja uimahallialoitteet sekä avustuksia

Jyväskylän kulttuuri- ja liikuntalautakunnassa 20.9.2018 talousarvio 2019, patsas- ja uimahallialoitteet sekä avustuksia

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta antoi kaupunginhallitukselle oman yksimielisen esityksensä ensi vuoden talousarviosta. Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle kulttuuri- ja liikuntapalvelujen talousarvioon lisättäväksi 1 157 000 euroa annettua suunnittelukehystä enemmän, jotta muun muassa palvelutarpeen kasvusta johtuvat tarpeet voidaan kattaa. Lautakunnan esittämä lisäraha jakautuisi seuraavasti:

•Liikuntapalvelut 625 000 €: Summalla katetaan vuoden 2018 talousarvion ylitysennuste 500 000 euroa, sekä Kuokkalan lähiliikuntapaikkojen ylläpito, terveyttä ja hyvinvointia edistävä liikunnan kehittäminen, AaltoAlvarin kylpylän hiilten vaihto, Kihun entisen kokoustilan muuttaminen Training Roomiksi.
•Kirjasto 109 000 €: Kuokkalan uuden kirjaston henkilöstömenot, digiohjaajan palkkaaminen sekä digineuvonnan laitehankinnat ja osaamisen kehittämisen kulut.
•Museot 83 000 €: Summa pitää sisällään museokauppojen tulokertymän muutoksen, käsityöläismuseon ja Museokauppa Sparvin museovalvojan palkkaamisen, museoiden näyttelyjen tuotantokustannusten nousun, Keski-Suomen museon kokoelmien luetteloinnin ja digitoinnin sekä kokoelmahallintaohjelmiston ylläpidon.
•Kulttuuri- ja hallintopalvelut 145 000 €: Summa sisältää tulotavoitteen oikaisun vastaamaan toteumaa, lasten-, nuorten ja ikäihmisten määrän kasvusta sekä kustannusten noususta johtuvat lisätarpeet, varauksen kulttuurin yhteisten hankkeiden omarahoitusosuuksia varten sekä rahaa kulttuurisuunnitelman jalkauttamiseen.
•Kansalaisopisto 75 000 €: Lisärahaa tarvitaan maahanmuuttajaopetuksen lisääntymiseen ja muun opetuksen nykytason säilyttämiseen.
Jyväskylän kaupunginteatteri 70 000 €: Aaltoja-lehden kustannusten nousu, koneiden, kaluston ja laitteiden rakentaminen sekä korjaaminen lisääntyvät rakennuksen ikääntyessä, lisäksi varauksen muuhun materiaaliin, leasing-vuokriin ja painatuskustannuksiin.
•Jyväskylä Sinfonia 50 000 €: Solistien ja kapellimestarien palkkioiden nousu ja vierailijoiden majoituskustannukset. Työkyvyn edistäminen.

Kulttuuri- ja liikuntapalvelujen irtaimen käyttöomaisuuden investointisuunnitelmassa on varattu ensi vuodelle noin kaksi miljoonaa euroa. Suurin osuus kohdistuu Keski-Suomen museon perusnäyttelyn rakentamiseen 900 000 €, rahalla mahdollistetaan myös muun muassa Palokan ja Vaajakosken kirjastojen omatoimivalmius 120 000 €, kalusteita pitää uusia kansalaisopistossa ja teatterin lämpiössä, lisäksi liikuntapalveluissa, sinfonialla ja teatterilla on kone- ja instrumenttihankintoja sekä näyttämötekniikkaan liittyviä hankintoja.

Urheilu- ja retkeilyalueiden investointimäärärahaa talousarvioesitykseen on varattu 3,8 miljoonaa euroa. Lautakunnan eteenpäin lähettämällä listalla on suurimpina varauksina Viitaniemen katsomot ja huoltotilat 300 000 €, Vehkalammen pukuhuone- ja wc-tilat 200 000 €, Pohjanlammen lähiliikuntapaikka 200 000 € sekä Jyskän tekonurmen uusiminen 200 000 €. Hippos 2020 -hankkeeseen liittyen varauksena on myös pesäpallostadionin väistö 2 miljoonaa euroa sekä tenniskenttien siirto 150 000 €.

Toimialajohtajan suunnittelukehykseen tehty pohjaesitys perustui kaupungin 2019 talousarvion valmisteluohjeeseen, jonka mukaan kaupungin nettomenojen kasvu saa olla ensi vuonna 2,5 %, jotta säilytetään kaupungin talouden tasapaino. Kulttuuri- ja liikuntapalvelujen nettomenot saisivat olla kehyksen mukaan ensi vuonna noin 40,2 miljoonaa euroa, missä kasvua viime vuoteen on noin miljoonaa euroa (2,7%). Lautakunnan esitys ylittää kehyksen 1 157 000 euroa, jolloin talousarvion kasvuprosentti olisi kulttuuri- ja liikuntapalveluissa noin 6 %.

Kaupunginjohtaja antaa oman esityksensä 22.10.

Lautakuntakäsittelyjen jälkeen kaupunginjohtaja esittelee oman ehdotuksensa kaupungin talousarvioksi 22.10. Kaupunginvaltuusto käy talousarvion lähetekeskustelun 29.10. Kaupunginhallitus antaa oman talousarvioesityksensä kaupunginvaltuustolle 19.11. ja valtuusto päättää talousarviosta 26.11.

Kolmannesvuosiraportti ennustaa 500 000 euron ylitystä

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut on käyttänyt tänä vuonna 31.8. mennessä 27 650 949 euroa (toimintakate), mikä on 70,8 % koko vuoden suunnitelmasta. Liikuntapalvelujen tulokertymä on jäämässä talousarviosta ja menot ovat ylittymässä. Uimahallien tulot ovat olleet pienemmät kuin talousarviossa ja erityisen lumisen ja pitkän talven vuoksi liikuntapaikkojen ylläpitokulut ylittyvät selvästi. Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan kokonaisuuden talousarvion ylitysennuste on tällä hetkellä noin 500 000 €.

Lautakunta esittää, että korkeakoululiikkujat pääsevät edelleen maksutta Monnarin kuntosalille

Lautakunta esittää vastauksena Jyväskylän yliopiston aloitteeseen, että kaupungin liikuntapalvelut tekee yliopiston kanssa sopimuksen Monitoimitalon kuntosalin käytöstä vuodeksi 2019. Sopimuksen hinta on 35.000 euroa (0 alv). Sopimus mahdollistaa korkeakoululiikunnan tarran hankkineille ja panttirannekkeen lunastaneille kävijöille (opiskelijat ja henkilökunta) kuntosalin maksuttoman käytön. Jyväskylä yliopisto mainostaa kuntosalia Jyväskylän korkeakoululiikunnan esitteissä, www-sivulla ja facebookissa.

Liikuntatoiminnan avustuksia jaettiin 7250 euroa

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta jakoi liikuntatoiminnan kohdeavustuksista syksylle jääneen avustussumman 7250 euroa. Avustushakemuksia saapui kaikkiaan 30 kappaletta ja avustusta myönnettiin 26 toimijalle:
500 €: Jyväskylän Naisvoimistelijat ry, Jyväskylän Taitoluisteluseura ry, Jyväskylän Voimistelijat-79 ry
300 €: Palokan Riento ry, Tanssi- ja Voimisteluseura Illusion Vaajakoski ry, Tepika ry
250 €: Jyväskylän kuurojen urheiluseura Jalo ry, Mielenterveysyhdistys Kello ry, Monikko ry, Diskos Jyväskylä ry, Harjun Woima Jyväskylä Ry, Hoki Puumat ry, Jaguars Spirit Athletes ry, JJK Juniorit r.y., JYP Juniorit ry, Jyväskylä Lacrosse Club ry., Jyväskylä Rugby Club ry, Jyväskylän Han Moo Do ry, Kampuksen Dynamo ry, Laajavuoren Ratsukot, Meloiloa ry, O2-Jyväskylä ry, Ski Jyväskylä ry, Voimistelu- ja Urheiluseura Jyväskylän Valo ry
200 €: Jyvässeudun Kiekko ry
150 €: Jyväskylän ITF Taekwon-Do ry

Kulttuuritoiminnan avustuksia jaettiin 6034 euroa

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta jakoi kulttuuritoiminnan kohdeavustuksista syksylle jääneen avustussumman 6034 euroa. Avustushakemuksia saapui 15 kappaletta ja avustusta myönnettiin yhdeksälle toimijalle: Elgland Saga 1200 €, Jyväskylän kulttuuritalon tukiyhdistys ry 1000 €, Vuorela Anna-Maija 900 €, TaidePiiLO taaperoille ry 734 €, Heikkinen Avi 700 €, Vaput ry 500 €, Jyväskylän Sana-Sepot ry 500 €, Jyväskylän Dante Alighieri-seura ry 350 €, Jyväskylän Science Fiction seura 42 ry 150 €.

Kansalaistoiminnan avustuksia jaettiin 2029 euroa

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta jakoi kansalaistoiminnan kohdeavustuksista syksylle jääneen avustussumman, 2029 euroa. Kansalaistoiminnan avustushakemuksia saapui kaikkiaan yhdeksän ja avustusta myönnettiin neljälle toimijalle: Jyväskylän alakaupungin asukasyhdistys ry 763 €, Jyväskylä seura ry. 760 €, Lassi Nummen seura ry 350 €, Mieli Maasta -Jyväskylän työryhmä 156 €.

Ensi kesänä Jyväskylässä pääsee uimahalliin, myös seurojen roolin laajentamista selvitetään

Lautakunta antoi omalta osaltaan vastauksen valtuustoaloitteeseen uimahallien kesäaukiolosta ja seuravuorojen laajentamisesta. Vastauksessa kerrotaan, että liikuntapalvelut valmistelee ensi kesäksi kokeilua, jossa uimahalliin pääsisi Jyväskylässä myös kesäkuukausina. Suunnitelman mukaan AaltoAlvari on totutusti kiinni heinäkuun 2019, mutta Wellamon sulkuaikaa siirretään aikaisemmaksi, ja se avautuisi AaltoAlvarin huoltotauon alkaessa.

Seuravuoroista vastauksessa todetaan, että AaltoAlvarissa on jo sunnuntai-iltana Swimming Jyväskylä ry:n seuravuoro. Myös lauantai-iltaa 25 metrin altaalla klo 18-20 on tarjottu seuroille, mutta siihen ei ole ilmennyt halukkuutta. Wellamossa kassa- ja kahviotoimintojen uudelleenorganisointia ja viikonlopun aukioloaikoja tarkastellaan parhaillaan ja samassa yhteydessä seuravuoroja ja seurojen suurempaa roolia uimahallin käytössä voidaan kokeilla. Kokemusten pohjalta tarkastellaan viikonloppujen aukioloaikoja sekä seuravuoroja myös AaltoAlvarissa.

Matti Nykäselle patsaan sijaan nimikkomäen pysyvä maisemavalaistus

Lautakunta antoi omalta osaltaan vastauksen valtuustoaloitteeseen Matti Nykäsen patsaan suunnittelun selvittämisestä. Vastauksessa esitetään, että Nykäsen urheilusaavutuksia kunnioitetaan kaupungissa valaisemalla hänen mukaansa nimetty mäki pysyvästi ensi vuodesta alkaen. Matti Nykästä on kaupungissa kunnioitettu nimeämällä Laajavuoren iso hyppyrimäki Matti Nykäsen mäeksi vuoden 1988 Calgaryn olympiavoittojen kunniaksi. Mäki on rakennettu vuonna 1965 ja sen torni on Harjun vesitornin ohella Jyväskylän keskeisiä maamerkkejä. Kuluvan vuoden helmikuussa Matti Nykäsen mäki valaistiin väliaikaisesti ja kokeilu toimi testivalaistuksena pysyvälle toteutukselle. Liikuntapalvelut esittää omassa talousarviossaan pysyvän valaistuksen rahoitusta ensi vuodelle.

Kokouksen esityslista ja liitteet

Kokouksen esityslista ja liitteet on luettavissa pöytäkirjan julkaisuun saakka tästä linkistä: http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=6914. Materiaali on pdf-tiedostomuodossa. Hyväksytty pöytäkirja julkaistaan Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla torstaina 27.9.2018 osoitteessa: http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/pk_tek_tweb.htm.

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunki,
- kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Antti Saleva, p. 040 734 8106
- sivistyspalvelujen toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 014 266 4033
- kulttuuri- ja liikuntapalvelujen palvelujohtaja Ari Karimäki, p. 014 266 4001

20.9.2018Antti Laukkarinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje