Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Takaisin peruskouluun –keruu alkaa!

Takaisin peruskouluun –keruu alkaa!

Koululaisia Jyväskylän Keskuskansakoulun pihalla 1960-luvulla. Kuva: Seppo Turpeinen, Keski-Suomen museo

Muistatko ensimmäisen koulupäiväsi peruskoulussa? Uuden penaalin ja koulurepun? Mit-kä oppiaineet ovat jääneet erityisesti mieleesi? Entä mitä puuhasitte välitunneilla? Nyt sinul-la on mahdollisuus jakaa muistosi, sillä Keski-Suomen museo kerää Takaisin peruskouluun -kyselyllä keskisuomalaisten peruskoulumuistoja.

Muistot voivat olla oppilaan tai opettajan. Ne voivat liittyä myös siihen, miltä tuntui siirtyä kansakoulusta peruskoulun penkille. Tärkeintä on, että muisto liittyy Keski-Suomessa sijait-sevaan tai sijainneeseen kouluun. Kerättyä aineistoa hyödynnetään museon uudessa perusnäyttelyssä, jossa etsitään keskisuomalaisuutta kivikaudelta aina 2000-luvulle.

Tulevan perusnäyttelyn tiimoilta Keski-Suomen museo on kiinnostunut myös siitä, mitä löytyi peruskoululaisen pulpetista 1960-1970-luvuilla. Onko sinulla tallessa vielä koulukirjoja, vihkoja, lukujärjestystä, penaalia tai vaikkapa ruokaliinaa omilta peruskouluajoiltasi? Entä säilytitkö pulpetissasi myös kiiltokuva- tai runovihkoa? Raaskisitko luopua niistä?

Takaisin peruskouluun -kysely alkaa 8.10.2018.

Vastauslomakkeen ja lisätietoa löydät täältä:
https://peruskoulussa.muistele.fi/

Peruskoulujärjestelmään siirryttiin koko maassa pohjoisesta alkaen asteittain vuodesta 1972 lähtien. Jo 1960-luvun lopulla alkoi peruskoulukokeilu, jossa Keski-Suomesta mukana oli-vat Hankasalmen, Multian, Toivakan ja Leivonmäen kunnat. Koulukokeilun keskuksena toimi Jyväskylän kasvatusopillinen korkeakoulu, josta uudet opit ja tutkimustulokset levisivät ympäri maata.

Kyselyn etenemistä voit seurata Keski-Suomen museon somekanavilla.
#keskisuomalaisuuttaetsimässä

Lisätietoja:
Anna Muittari, amanuenssi
Johanna Puhakka, amanuenssi
p. 014 266 4346
ksmuseo.info(at)jkl.fi

8.10.2018Tuula Vuolio-Vallenius

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje