Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Puolisoiden väliset surmat Suomen historiassa – Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluento 30.10.2018

Puolisoiden väliset surmat Suomen historiassa – Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluento 30.10.2018

Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluennolla käsitellään puolisoiden välisiä surmia Suomen historiassa tiistaina 30.10. kello 18.00. kansalaisopiston luentosali 1:ssä (Vapaudenkatu 39–41, 1. krs). Aiheesta luennoi FM, tohtorikoulutettava Anna Kantanen Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksesta.

Henkirikoksien määrä on laskenut Euroopassa keskiajalta nykypäivään, vaikka alueelliset, ajalliset ja määrälliset vaihtelut ovat olleet huomattavia. Suomea on kuitenkin pidetty korkean henkirikollisuuden maana moniin muihin Euroopan maihin verrattuna. Lähisuhteissa tapahtuneissa henkirikoksissa muutokset ovat olleet pääsääntöisesti vakaampia kuin muun henkirikollisuuden muutokset.

– Puolisoiden väliset surmat olivat osoitus siitä, mitä tapahtui pahimmillaan parisuhteen konfliktitilanteessa. Parisuhdeväkivaltaan ja siihen kytkeytyneisiin asenteisiin ja näkemyksiin väkivallan oikeudellisuudesta vaikuttavat osin historialliset ja kulttuuriset tekijät, Kantanen sanoo.

Asenteet ja käytänteet koskien väkivaltaa muuttuvat hitaasti. Syvällinen ilmiön tuntemus on edellytys väkivallan erityispiirteiden ymmärtämiselle. Lähisuhdeväkivaltaa on tutkittu monin tavoin, ja erot eri tieteenalojen lähestymistavoissa ovat merkittäviä. Luennolla Kantanen tarkastelee puolisoiden välistä väkivaltaa historiantutkimuksen näkökulmasta sekä valottaa rikollisuuden historian ja väkivallan historiantutkimuksen teemoja.

Luento kuuluu Kriisit, muutokset ja selviäminen -luentosarjaan, jossa Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen nuoret tutkijat esittelevät omia tutkimuksiaan. Niissä tarkastellaan konkreettisten esimerkkien kautta muutosten ja kriisien vaikutusta elämään. Seuraava luento pidetään 6.11.2018 klo 18.00. Aiheena on Evakkojen kirjeet muutoksen ja perinteen kuvastimina.

Lisätietoja: Anna Kantanen, Historian ja etnologian laitos, Jyväskylän yliopisto, amkantan[at]student.jyu.fi

25.10.2018Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje