Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Kolme sisarta vie vahvaan tunnemyrskyyn Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä

Kolme sisarta vie vahvaan tunnemyrskyyn Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä

Anton Tsehovin Kolme sisarta valmistuu dramaturgi Annukka Kiurun ja ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanaisen (vier.) uutena sovituksena Jyväskylän kaupunginteatterin suurelle näyttämölle 23.9. Tunnevoimainen ja musiikillinen draama kertoo elämän merkityksen etsimisestä – ja siitä, että merkitys löytyy rakkaudesta, mutta hinta on kova.

– Kaikkein keskeisin on kysymys siitä, annammeko elämän mennä ohi vai uskallammeko tehdä itsenäisiä valintoja, Iivanainen toteaa. Näen Kolmen sisaren päähenkilöt, eli Olgan, Mashan ja Irinan ikonisina naisina, jotka toisesta ajasta ja maailmanjärjestyksestä käsin vaativat meitä kaikkia elämään täysillä. Muutoin elämä lipeää käsistä joko oman saamattomuuden tai yhteiskunnallisten muutosten takia. Olgan, Mashan ja Irinan rooleissa nähdään Hanna Liinoja, Tytti Vänskä (vier.) ja Saara Jokiaho. Heidän veljeään Andreita näyttelee teatteriimme paluun tekevä Aaro Vuotila.

Vetoava musiikki nostaa tunteet pintaan

Sisarten kohtaloa syventävät Iivanaisen sanoittamat ja Samuli Laihon säveltämät laulut.
– Olemme kirjoittaneet suoria, vilpittömiä lauluja, joissa ei ole ironiaa. Laulut luovat näytelmään kohtauksia, joissa piilotetut tai padotut tunteet ja täyttymättömät unelmat tulevat näkyviksi, säveltäjä Samuli Laiho kertoo. Koska laulujen merkitys muodostui varsin tärkeäksi, alkoi koko näytelmä kaivata pidempiä musiikkikuljetuksia ja melodramaattisia tehoja. Jyväskylän Kolme Sisarta onkin läpisävelletty teatteriesitys.

Lavastus ja puvut kuvastavat roolihenkilöiden sisäisiä ja ulkoisia maisemia

Kolmen sisaren lavastuksen lähtökohtana on ollut tarinan keskeinen tapahtumapaikka, Prozorovien talo, sisarten koti. – Se on eräänlainen läpikuultava häkki, joka on rakentunut ihmisten ympärille, lavastaja Kaisu Koponen pohdiskelee. Puvustuksen ääriviivat ovat 1900-luvuna alun pukuhistorian silhuetista, jolloin naiset vapautuivat viimein tiukoista korseteista ja monimutkaisista alusvaaterakennelmista. – Puvustuksen estetiikassa välittyy sensuellius sekä sisarten voimakas tunne-elämä, pukusuunnittelija Tellervo Syrjäkari summaa.
Kolme sisarta; Alkuperäisteksti Anton Tsehov, sovitus Annukka Kiuru ja Hilkka-Liisa Iivanainen.
Musiikki Samuli Laiho, laulujen tekstit Hilkka-Liisa Iivanainen.
Ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen (vier.), lavastaja Kaisu Koponen (vier.), pukusuunnittelija Tellervo Syrjäkari (vier.), valosuunnittelija Jukka Väisänen, videosuunnittelija Tuukka Toijanniemi ja äänisuunnittelija Mika Filpus.
Rooleissa Hanna Liinoja, Tytti Vänskä (vier.), Saara Jokiaho, Aaro Vuotila, Anne-Mari Alaspää, Anneli Karppinen, Joni Leponiemi (vier.), Jouni Huhtaniemi, Jouni Innilä, Henri Halkola ja Miikka Tuominen.

Ensi-ilta 23.9.2017 klo 19 Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä

lisätietoja:
ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen p. 044 262 1157
teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen, p. 050 311 8705
markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi, p. 014 266 4183, 040 556 9810
tiedottaja Sirkka Helke, p 014 266 4174, 050 340 7293

http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/naytelmat/kolmesisarta
kuvia: http://kuvat.jyvaskyla.fi/julkinen/kolmesisarta.do

19.9.2017Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje