Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Onnensirpaleita ensi-iltaan 18.11. Jyväskylän kaupunginteatterissa

Onnensirpaleita ensi-iltaan Jyväskylän kaupunginteatterissa

Jyväskylän kaupunginteatteri tuo ensi-iltaan kotimaisen kantaesityksen Onnensirpaleita 18.11. Esityksen ohjaa ja käsikirjoittaa Tommi Kainulainen, joka inspiroitui sanomalehti Keskisuomalaisen lukijoilta kerätyistä teksteistä kirjoittamalla sukusaagan Hukkasen perheestä 1960-luvulta tähän päivään. Onnensirpaleita on näytelmä onnesta; valkoisen, harmaan ja mustankin sävyistä suomalaisessa sielunmaisemassa. Esitystä ryydittää Miljoonasateen ja Heikki Salon musiikki, jota näyttelijät tulkitsevat. Esityksen lavastaa ja puvut ja videot siihen suunnittelee Tinja Salmi.

Keskisuomalaiset kirjoittivat yli 40 tarinaa Onnensirpaleiden pohjaksi

Tommi Kainulainen iloitsee yhteistyöstä sanomalehti Keskisuomalaisen kanssa. –Lehden lukijoita haastettiin kirjoittamaan omista ilonaiheistaan, onnensirpaleista. Tekstejä tuli yli 40 ja materiaali oli niin hyvää, että materiaalista iso osa on tavalla tai toisella päätynyt näyttämölle, osa inspiraationa, osa aivan suorina tekstilainauksina, osa elämäntapahtumina. Kehystarinana on Hukkasen perheen elämä 1960-luvulta tähän päivään, ohjaaja Kainulainen kertoo. – Ihmisten kirjoituksissa korostui, miten onneen liittyy tietty syklisyys. Eri asiat tuottavat onnea eri elämänvaiheissa. Tie onneen ei ole suora polku. Onnenkokemusten taustalla saattaa olla jokin rankkakin kokemus. Menetys ja murhe voivat ennen pitkää johtaa onnellisuuteen, ohjaaja summaa. Materiaa tai rikkautta ei kuitenkaan mainittu onnen avaimena yhdessäkään tekstissä. Korkeintaan se toimi välinearvona.

Miljoonasateen musiikki ja Tinja Salmen maaginen lavastus ja videot täydentävät tarinan lumoa

Oleellinen osa juonikulkua on Miljoonasateen ja Heikki Salon musiikki, jonka kapellimestari Lasse Hirvi on sovittanut esitystä varten. – Musiikki ja teksti ovat kuin kollaasi, joka toimii yhtenä kokonaisuutena. Halusimme esitykseen vahvan keskisuomalaisen leiman. Miljoonasade oli luonnollinen valinta myös Heikki Salon teatteriin sopivan lyriikan ansiosta, Kainulainen selventää. Lavastuksesta ja pukusuunnittelusta vastaavan Tinja Salmen kantava teema oli luoda näyttämölle kaksi tasoa. - Maaginen ja arkinen taso kulkevat rinnakkain. Myös sanonta: ”Aika kultaa muistot”, näkyy jollain tavalla kokonaisuudessa, hän kertoo. Ekologiset arvot ovat Salmen sydäntä lähellä. – Pyrin työssäni kuormittamaan luontoa mahdollisimman vähän ja hyödyntämään vanhaa.

Onnensirpaleita on Suomi 100-juhlavuoden ohjelmistoa.

Onnensirpaleita; Ohjaus ja käsikirjoitus Tommi Kainulainen (vier.), musiikki Miljoonasade ja Heikki Salo, musiikin sovitus Lasse Hirvi, dramaturgi Annukka Kiuru, lavastus-, puku- ja videosuunnittelu Tinja Salmi (vier.), valosuunnittelu Japo Granlund, äänisuunnittelu Mika Filpus. Rooleissa Hannu Lintukoski, Laura Hänninen (vier.), Aaro Vuotila, Piia Mannisenmäki, Anneli Karppinen, Hanna Liinoja
Antti Lattu (vier.), Henri Halkola, Anne-Mari Alaspää, Jouni Innilä, Miikka Tuominen ja Saara Jokiaho.


lisätietoja
ohjaaja Tommi Kainulainen, p. 040 591 0075
teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen, p. 050 311 8705
markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi, p. 014 266 4183, 040 556 9810
tiedottaja Sirkka Helke, p 014 266 4174, 050 340 7293
kuvia
http://kuvat.jyvaskyla.fi/julkinen/onnensirpaleita.do

9.11.2017Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje