Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Taidetestaajat sankoin joukoin Jyväskylän kaupunginteatterin Peter Pan -musikaaliin

Taidetestaajat sankoin joukoin Jyväskylän kaupunginteatterin Peter Pan -musikaaliin

Pääosin Suomen Kulttuurirahaston rahoittama suurhanke Taidetestaajat tuo tämän ja ensi viikon aikana kaupunginteatterin Peter Pan -musikaaliin noin 2 000 kahdeksasluokkalaista eri puolilta Keski-Suomea. – Olemme varanneet taidetestaajille neljä näytöstä, jotka ovat käytännössä tupaten täynnä, markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi iloitsee. – Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin jätti-panostus nuorison saattamiseksi taiteen pariin on upea juttu: taidelaitokset kaipaavat nuorta yleisöä, mutta kouluilla ei ole useinkaan rahaa tuoda oppilaita teatteriin, konsertteihin tai museoihin. Nyt yksi-tyiset säätiöt mahdollistavat sen maksamalla sekä matkat että liput, hankkeen aluekoordinaattori Hanna Brotkin jatkaa.

Taidetestaajat-hanke vie kolmen lukuvuoden aikana (2017–20) kaikki Suomen 8.-luokkalaiset luokan-valvojineen, n. 180 000 nuorta, taiteen pariin sekä kotimaakuntaansa että kansalliseen taidelaitokseen. Hankkeen kokonaisbudjetti on huikeat 20 miljoonaa euroa. Taidelaitoksilta edellytetään esityksen lisäksi etkot ja jatkot eli työpajat tai tehtävät esityksen ennakko- ja jälkikäsittelyyn. Kuten hankkeen nimikin kertoo, oppilaat haastetaan arvioimaan näkemäänsä taidetta varta vasten tähän tarkoitukseen suunnitellulla arviointityökalulla. Ensimmäiset jyväskyläläisten tekemät arviot musikaalista ovat luettavissa pian esityksen jälkeen Taidetestaajat-hankkeen nettisivuilla.

– Haimme mukaan hankkeeseen, koska näytelmä pojasta joka ei halunnut kasvaa aikuiseksi, on oi-vallinen teos juuri tälle ikäryhmälle, teatterikuraattori Antti Niskanen hehkuttaa. – He elävät siirtymä-vaihetta, johon liittyy paljon omaan persoonaan liittyviä kysymyksiä: kuka minä olen ja mikä minun identiteettini on. Ohjaaja Hanna Kirjavainen käsittelee osin juuri näitä asioita esityksessä. Sinällään on jännittävää, miten teatterin monitasoinen kieli ja tapa kertoa asioista avautuvat tälle ikäryhmälle, Nis-kanen pohtii.

Osa taidetestaajista vieraili Jyväskylän kaupunginteatterissa jo aiemmin katsomassa hankkeen nimissä eri paikkakunnilla kiertävän Compañia Kaari ja Roni Martinin KILL Carmen -tanssiesityksen.

Lisätietoja
teatterikuraattori Antti Niskanen, p. 050 413 8027
aluekoordinaattori Hanna Brotkin, p. 050 325 2904
www.taidetestaajat.fi

21.11.2017Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje