Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Kriisikomedia Mielipuolen päiväkirja ensi-iltaan Jyväskylän kaupunginteatterissa

Kriisikomedia Mielipuolen päiväkirja ensi-iltaan Jyväskylän kaupunginteatterissa

Mielipuolen päiväkirja saa ensi-iltansa Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 7. helmikuuta 2018. Kriisikomediaksikin kutsuttu teos pohjautuu 1800-luvulla eläneen ukrainalaissyntyisen venäläiskirjailija Nikolai Gogolin klassikkoteksteihin Nenä ja Hullun päiväkirja. Nenässä hajuelin lähti elämään omaa elämäänsä. Hullun päiväkirjassa muut voimat ottavat vallan. – Nykyaikaan päivitetyssä, Sami Keski-Vähälän ja Esa Leskisen kirjoittamassa näytelmäversiossa nenän sijaan lähteekin tukka karkuun. Mielipuolen päiväkirja on hullunhauska tragikomedia, tyylilajeista parhain, luonnehtii ohjaaja Seppo Honkonen. Mielipuoli Putkosen roolin tulkitsee Jukka-Pekka Mikkonen ja hänen rinnallaan näyttämöllä nähdään Aaro Vuotila, Jorma Böök sekä Hanna Liinoja, jotka taipuvat osaan jos toiseenkin.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, maagista realismia ja unenomaisuutta

Esityksen keskiössä oleva Arkadi Iivarinpoika Putkonen (Jukka-Pekka Mikkonen) on pistämätön Excel-osaaja, joka sukkuloi työn ja kodin oravanpyörässä; odottaa ylennystä, suhtautuu työhönsä intohimoisesti, mutta muitakin intohimoja on aivan lähiympäristössä. – Revittelyn rinnalla näytelmässä punnitaan arvostusta ja rakkaudenkaipuuta, työtä ja sen puutetta. Synkistelyyn ei silti syyllistytä. Lopputulos on ehdottomasti viihdyttävä, selvittää Honkonen. Näytelmän teksti on nopeatempoista ja näyttämöllä liikutaan paljon. – Pienen näyttämön haaste on saada tila liikkumaan samaan tahtiin. Jokaisen seinän käyttö on mietitty tosi tarkkaan, lavastaja-puvustaja Salli Kari kuvailee.

Gogol päivittyi jyväskyläläislähtöisten Sami Keski-Vähälän ja Esa Leskisen hyppysissä nykyaikaan

Mielipuolen päiväkirja näytelmä on kirjoitettu Gogolin kahden novellin tarjoamiin kehyksiin. Hullun päiväkirja (1835) ja Nenä (1836) kuuluvat Gogolin pietarilaisnovellien sarjaan. Tarinoissa realismi yhdistyy satiirisiin elementteihin. Ympäröivä maailma sekoittuu absurdeiksi unen ja arkipäivän sekoituksiksi. Sami Keski-Vähälä (s.1972 Jyväskylä) on monipuolinen käsikirjoittaja. Keski-Vähälä on opiskellut kirjallisuutta Jyväskylän yliopistossa ja valmistunut Teatterikorkeakoulusta. Hän on käsikirjoittanut lukuisia näytelmiä, mm. Kansallisteatterille ja Ryhmäteatterille. Keski-Vähälä on tehnyt myös paljon elokuvakäsikirjoituksia, mm. Onneli ja Anneli- elokuvat sekä neljä elokuvaa Mika Kaurismäelle. Nykyisin hän asuu perheensä kanssa Järvenpäässä. Esa Leskinen (s.1970, Jyväskylä) on teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija. Hän on ohjannut paljon erityisesti venäläisiin klassikoihin, kuten Fjodor Dostojevskin, Mihail Bulgakovin ja Nikolai Gogolin kirjoihin perustuvia esityksiä. Leskinen aloittaa kansallisteatterin pääohjaajana toukokuussa 2018.

Mielipuolen päiväkirja; teksti Sami Keski-Vähälä ja Esa Leskinen, ohjaus ja sovitus Seppo Honkonen (vier.), lavastus- ja pukusuunnittelu Salli Kari (vier.), valosuunnitelu Asko Konttinen, äänisuunnittelu Ari Lampinen, musiikki Jani Lappalainen, projisoinnit Salli Kari ja Seppo Honkonen, videoinnit Juha Valkama, kampaukset ja maskeeraus Minttu Minkkinen ja Suvi Taipale. Rooleissa Jukka-Pekka Mikkonen, Hanna Liinoja, Jorma Böök ja Aaro Vuotila. Ensi-ilta 7.2.2018 Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä.

lisätietoja:
ohjaaja Seppo Honkonen, p. 041 4618178
teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen, p. 050 311 8705
markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi, p. 014 266 4183, 040 556 9810
tiedottaja Sirkka Helke, p 014 266 4174, 050 340 7293
kuvia: http://kuvat.jyvaskyla.fi/julkinen/mielipuolenpaivakirja.do
http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/naytelmat/mielipuolenpaivakirja

31.1.2018Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje