Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Jyväskylän kiinteistöt saavat toukokuussa kaupungilta hulevesipostia

Jyväskylän kiinteistöt saavat toukokuussa kaupungilta hulevesipostia

Jyväskylän kaupunki ryhtyy perimään vuosittaista hulevesimaksua kaikilta asemakaava-alueiden rakennetuilta kiinteistöiltä 1.1.2018 alkaen. Tämän vuoden hulevesilaskut lähetetään kiinteistöille syksyllä 2018. Hulevesimaksua peritään Jyväskylässä yhteensä noin 17 000 kiinteistöltä. Hulevesimaksun suuruus esimerkiksi tavanomaisella omakotitontilla on 50 euroa vuodessa.

Uusi kunnallinen hulevesimaksu kohtelee asukkaita tasapuolisemmin ja jakaa hulevesien hallinnan kustannukset useammalle taholle. Asukkaita hyödyttää lisäksi se, että Jyväskylän Energia Oy on alentanut jäteveden käyttömaksuaan 1.7.2017 alkaen, muun muassa hulevesivastuiden kaupungille siirtymisen takia.

Tiedote saapuu toukokuussa, lasku syksyllä

Hulevesilaskutettaville kiinteistöille saapuu toukokuun 2018 aikana kaupungilta kirjepostia. Kirjeessä on ennakkotiedote hulevesilaskutuksen käynnistymisestä sekä alustava tieto kunkin kiinteistön hulevesimaksun suuruudesta. Kirjeen vastaanottajan tehtävänä on tarkistaa esitetyt tiedot kiinteistöstä ja käytettyjen hulevesimaksun laskentaperusteiden oikeellisuus. Lisäksi pyydetään tarkistamaan täyttyykö joku hulevesimaksun määrään vaikuttavista vähennysperusteista kiinteistön kohdalla.

Korjatut tiedot ja ilmoitukset vähennysoikeudesta pitää toimittaa Jyväskylän kaupungille 30.6.2018 mennessä. Tietojen tarkistaminen on tärkeää, jotta kiinteistön hulevesimaksu määräytyy oikein. Jos korjattavaa tai ilmoitettavaa on, sen voi tehdä kätevästi sähköisellä lomakkeella tai vaihtoehtoisesti asioimalla Palvelupiste Hannikaisessa (Hannikaisenkatu 17). Jos tiedoissa ei ole korjattavaa eikä muuta ilmoitettavaa ole, ei ilmoitusta tarvitse tehdä vaan voi jäädä rauhallisin mielin odottelemaan syksyllä saapuvaa hulevesilaskua.

Mitä hulevesi on ja miksi siitä laskutetaan?

Hulevesi on maan pinnalta, rakennuksen katolta ja muista vastaavista paikoista pois johdettavaa sade- tai sulamisvettä. Myös salaojavesiksi kutsutut rakennusten perustusten kuivatusvedet ovat hulevettä.

Hulevesimaksua peritään asukkailta hulevesien hallitun johtamisen mahdollistamiseksi. Maksulla katetaan yleisten alueiden kuten katu- ja puisto-alueiden sekä kiinteistöiltä tulevien hulevesien johtamisen kustannuksia. Niitä syntyy esimerkiksi hulevesiviemäriverkoston, ojaverkoston ja erilaisten viivytysrakenteiden rakentamisesta ja ylläpidosta.

Rakennettujen kiinteistöjen lisäksi hulevesimaksua peritään muun muassa kiinteistöille kuuluvien autopaikkojen korttelialueista (kaavamerkintä LPA). Kiinteistön hulevesimaksuun vaikuttaa kiinteistön käyttötarkoitus ja kiinteistön pinta-ala. Kiinteistöjä ovat tilat, tontit ja määräalat. Taksaan on sisällytetty vähennysperusteita, joiden ehtojen täyttyessä kiinteistön hulevesimaksua voidaan alentaa taksan mukaisesti. Hulevesimaksua ei alenneta automaattisesti, vaan kiinteistön on haettava vähennystä hulevesimaksuun laskussa määritellyltä viranomaiselta.

Lisätiedot: https://www.jyvaskyla.fi/hulevedet

8.5.2018Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje