Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Isoisä lukudraamana Jyväskylän kaupunginteatterissa Yläkaupungin Yö -tapahtumassa 19.5

Isoisä lukudraamana Jyväskylän kaupunginteatterissa Yläkaupungin Yö -tapahtumassa 19.5.

Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä nähdään ja tässä tapauksessa paremminkin kuullaan lukudraama Isoisä lauantaina 19.5. klo 19. Isoisä-lukudraama on osa Eeva Turusen uuden näytelmän kehittelytyötä Uuden näytelmän ohjelman (UNO) Hautomo-kirjoittajaohjelmassa. Lukudraama toteutetaan vielä keskeneräisen tekstin pohjalta. Katsojalle tilaisuus tarjoaa mahdollisuuden tutustua uuden näytelmän syntyprosessiin. Näyttelijöinä ovat Hannu Hiltunen, Anne-Mari Alaspää ja Miikka Tuominen. Lukudraama kestää noin 2 h, jonka jälkeen on mahdollista jäädä keskustelemaan kirjailijan ja työryhmän kanssa näytelmästä. Lukudraama on Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä, joten yleisömäärä on rajallinen. Nouda ennakkoon ilmainen pääsylippusi kaupunginteatterin lippumyymälästä sen aukioloaikoina.

Nainen ja hänen isoisänsä ovat molemmat arkkitehtejä. Isoisä on pärjännyt aina itsenäisesti, mutta vähitellen hänestä tulee apua tarvitseva palvelutaloasukas, joka lopulta sokeutuu. Nainen alkaa auttaa isoisää tämän elämän arkistoinnissa, esimerkiksi suunnittelukohteiden listaamisessa ja valokuvaamisessa. Isoisä myös sanelee koneelle saavutuksiaan ja tekee samalla puheen kautta luopumistyötä näkevien maailmasta. Pyrkimys tarkkaan havaintoon ja kieleen yhdistää naista ja isoisää, mutta he ovat silti jotenkin vieraita toisilleen: eivät katso kohti toisiaan vaan seisovat rinnakkain. Nainen toivoo isoisältä henkilökohtaisuutta mutta vaikenee omista asioistaan, joiden ei koe sopivan isoisän ihanteisiin. Isoisän kuoltua nainen joutuu perkaamaan tämän melko merkillistä kuolinpesää. Alkaa naisen luopuminen läheisestä ihmisestä. Lehtileikkeiden, mitalien, ansiomerkkien ja kutsukorttien joukosta alkaa paljastua myös muistoja isoisän talosta, tärkeästä lapsuuden paikasta, jonka kaikki yksityiskohdat ovat tarkasti harkittuja.

Eeva Turunen on Helsingissä asuva arkkitehti ja kirjailija, jonka esikoisnäytelmä Muutama sana Ullasta oli Lea-palkintofinalisti. Turusen esikoisromaani Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa julkaistiin helmikuussa 2018 (Siltala).

Uuden näytelmän ohjelma (UNO) on Teatteri 2.0:n käynnistämä monivuotinen hanke uuden suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laadun ja tulevaisuuden turvaamiseksi. UNO tarjoaa tukea näytelmäkirjailijoille taiteelliseen työskentelyyn ja tuo teatterintekijöitä yhteen kehittämään uuteen näytelmään liittyvää osaamista ja käytäntöjä. Jyväskylän kaupunginteatteri kuuluu Uuden näytelmän ohjelman ammattiteattereiden ja muiden alan toimijoiden muodostamaan verkostoon.

ISOISÄ; teksti Eeva Turunen, tekstin dramaturgi ja lukudraaman ohjaus Elina Snicker (UNO). Näyttelijät Hannu Hiltunen, Anne-Mari Alaspää ja Miikka Tuominen. Tuotanto Jyväskylän kaupunginteatteri ja Uuden näytelmän ohjelma (UNO).

Lisätietoja
UNOn dramaturgi Elina Snicker, p. 050 5441977, s-posti elinasnicker@gmail.com
teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen, p. 050 311 8705, s-posti: hilkka.hyttinen@jkl.fi

www.uno-npf.fi

8.5.2018Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje