Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Teatteritiistai toteutetaan kaupunginteatterin ja aikuissosiaalityön yhteistyönä

Teatteritiistai toteutetaan kaupunginteatterin ja aikuissosiaalityön yhteistyönä

Kaupunginteatterin kevään viimeinen Teatteritiistai järjestetään 22.5. klo 18 alkaen teatterin yleisölämpiössä. Tuolloin sosiaalityön asiakastarinat muuttuvat n. 30-minuuttiseksi pienoisteatteriesitykseksi otsikolla Ilman sua ei oo mua, jota seuraa keskustelutilaisuus.

Jyväskylässä sosiaalisen kuntoutuksen Sosku-hankkeen ja aikuissosiaalityön yhteiskehittämisessä mukana olevat asiakkaat ovat kirjoittaneet tarinoita omasta elämästään: työttömyydestä, sairaudesta, palvelujen epäkohdista, niiden mukanaan tuomasta köyhyydestä, asunnottomuudesta, toivottomuudesta ja lopulta myös toivosta. Aidoista asiakastarinoista avautuvat moninaiset elämäntilanteet, joita sekä asiakkaat että työntekijät ovat kohdanneet. – Pienoisesitys toimii keskustelun alustuksena, ja se koostuu erillisistä tuokiokuvista, jotka on koostettu yksinkertaiseen esitykselliseen muotoon. Tarinoiden karuudesta huolimatta, asetimme yhdessä tavoitteeksi, että kokonaisuuden tulee luoda toivoa ja että kukaan ei joudu olemaan ongelmineen yksin. Pienoisesitystä valmistettaessa on ollut tärkeää, että sitä ovat olleet koostamassa ja siinä esiintyvät sekä asiakkaat että työntekijät, mikä on tuonut tekemiseen yhteisöllisen vireen, teatterikuraattori Antti Niskanen kertoo.

Idea esityksestä asiakkailta

Idea asiakastarinoiden toteuttamisesta esityksenä tuli kehittäjäasiakkailta itseltään lähes vuosi sitten. Asiakkaat halusivat jakaa tarinansa omaa ryhmää laajemmalle kuulijakunnalle, jotta ymmärrys köyhyyden monista puolista tulisi esiin. Teatteriprojektia on ideoitu, harjoiteltu ja se toteutetaan yhdessä asiakkaiden, työntekijöiden ja teatterin kanssa. Antti Niskanen on ottanut vastuun tarinoiden työstämisen esitykselliseksi kokonaisuudeksi yhdessä kehittäjäasiakkaiden kanssa. – Ajatus kuulosti heti mielenkiintoiselta – sellaiselta, jossa teatterilla olisi uutta tarttumapintaa. Teatterin yleisötyön yhtenä tavoitteena on yhteiskunnallisesti merkittävien aiheiden käsitteleminen myös esityskontekstin ulkopuolella tapahtuvissa keskustelutilaisuuksissa, teatterikuraattori Antti Niskanen kertoo. – Tarinoiden ja esityksen tavoitteena on rakentaa osallisuutta, päästä pois kokemuksesta yhteiskunnan ulkopuolella olemisesta. Toisaalta myös kannustaa hakemaan apua ajoissa, Sosku-hankkeen projektipäällikkö Seija Kinnunen muistuttaa.

Yhteiskehittäminen on yksi sosiaalisen kuntoutuksen osallisuutta edistävä asiakaslähtöinen menetelmä, joka perustuu asiakkaiden ja asiantuntijoiden kumppanuuteen. Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityö ja kuntouttavat palvelut on mukana valtakunnallisessa Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa ja THL:n koordinoimassa Sosiaalisen kuntoutuksen Sosku-hankkeessa.

Klo 18 alkava tilaisuus on avoin ja sinne on vapaa pääsy.

Lisätietoja:
teatterikuraattori Antti Niskanen, p. 014 266 1925
projektipäällikkö Seija Kinnunen, p. 014 266 3550

18.5.2018Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje