Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Neljäs ja viimeinen jyväskyläläisten influenssarokotuspäivä järjestetään 14.1. Kyllön terveysasemalla

Neljäs ja viimeinen jyväskyläläisten influenssarokotuspäivä järjestetään 14.1. Kyllön terveysasemalla

- Samalla tarkistetaan myös jäykkäkouristusrokotteiden voimassaolo

Neljäs ja viimeinen riskiryhmien vuosittainen influenssarokotuspäivä on tulevana lauantaina 14. tammikuuta Jyväskylän Kyllön terveysasemalla. Rokotukset alkavat Kyllössä jo aamulla kello 8. Rokotteita riittää kaikille, joten ennen kahdeksaa ei kannata mennä jonottamaan oven taakse. Neuvolassa rokottaminen aloitetaan kuitenkin vasta kello 9. Rokotukset päättyvät kello 13.

Kolmena ensimmäisenä rokotuspäivänä influenssarokotuksen on hakenut jo 14 600 jyväskyläläistä. Lisäksi 1600 on saanut jäykkäkouristus- eli tetanusrokotteen.

Tärkeät rokotukset kerralla kuntoon – kävijällä on samalla mahdollisuus saada jäykkä-kouristusrokote

Tänä vuonna ennalta ehkäisevää työtä tehdään tarkistamalla jyväskyläläisten jäykkäkouris-tusrokotteiden voimassaolo. Rokotus on voimassa 10 vuotta kerrallaan.

– Niille rokotettaville, joilla jäykkäkouristus on mennyt vanhaksi, annamme jäykkäkouristusrokotteen. Lisäksi rokotamme pneumokokkirokotteen niille, joilla on itse hankittu rokote mukanaan päivään tullessaan, kertoo osastonhoitaja Tuula Jaakkola Jyväskylän yhteistoiminta-alueen JYTEn terveyskeskuksesta.

Muita rokotteita laajoille joukoille ei rokotuspäivissä anneta, mutta tiedot on mahdollista sa-malla tarkistaa kysymällä tilannetta hoitajalta.

– Esimerkiksi matkailijan rokotukset katsotaan aina erikseen, koska ne vaativat usein tausto-jen selvittelyä, johon ei ole rokotuspäivänä aikaa, Tuula Jaakkola kuvailee.

Influenssarokotus joka vuosi

Influenssarokotus on uusittava joka vuosi, sillä viruskanta muuttuu jatkuvasti. Influenssarokote kannattaa ottaa oman ja läheisten terveyden suojaamiseksi, sillä sairastuessamme tartutamme myös muita. Rokotuksesta hyötyvät erityisesti ikäihmiset, perussairaat ja pienet lapset.

– Hoitolaitoksissa rokottamisesta on selvää näyttöä taudin leviämisen ehkäisyssä. Lasten korvatulehduksista rokottamisella voidaan ehkäistä noin kolmannes, sanoo apulaisylilääkäri Ilkka Käsmä Jyväskylän keskustan terveysasemalta.

Kyllössä ilmainen pysäköinti

Rokotuspäivinä Kyllön terveysasemalla on maksuton pysäköinti terveysaseman edessä ole-villa Jyväsparkin pysäköintipaikoilla sekä terveysaseman takana olevilla henkilöstön pysä-köintipaikoilla. Invapaikkoja lisätään rokotuspäivien ajaksi aivan terveysaseman pääovien tuntumaan. Pihalle käännyttäessä on opasteita parkkipaikoille.

Aikuisväestön rokotuksiin kuljetaan terveysaseman etupuolelta, jossa terveysaseman pää-sisäänkäynnit sijaitsevat. Rokotuksiin saapuvat opastetaan oikeaan rokotuspaikkaan suku-nimen etukirjaimen mukaisessa järjestyksessä. Sisäänkäyntien edessä on aakkosten mu-kaan menevät opasteet.

Neuvolaan kuljetaan terveysaseman etupuolelta ensimmäisestä sisäänkäynnistä. Neuvola sijaitsee toisessa kerroksessa. Terveysaseman tiloissa ja pihalla on myös oppaita neuvo-massa rokotuksiin tulijoita oikeaan rokotuspisteeseen.

Riskiryhmät ja heidän läheisensä voivat valita rokotuspäivän

Riskiryhmään kuuluvat ja heidän läheisensä voivat tulla mihin tahansa Kyllön rokotuspäivään.

Rokotuksen saavat ilmaiseksi riskiryhmät, joita ovat

  • Sosiaali- ja terveyshuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
  • Raskaana olevat naiset
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Kaikki 6–35 kuukauden ikäiset lapset
  • Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Vakavalle influenssalle alttiiden kanssa asuvat tai muuten säännöllisesti tekemisissä olevat
  • Varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset

Muut kuntalaiset voivat halutessaan hankkia rokotteen itse lääkärin antamalla reseptillä ap-teekista. Työterveyspalvelujen piirissä olevat saavat rokotteen omalta työterveyshoitajalta varaamalla ajan normaalina vastaanottoaikana. Mikäli työterveyspalvelut eivät ole käytettävissä tai työterveydessä ei rokoteta, pitää apteekista noudetun rokotteen kanssa saapua yleisiin rokotuspäiviin.

Riskiryhmiin kuuluvia koululaisia rokotetaan kouluterveydenhuollossa tai Kyllön keskitettyinä rokotuspäivinä. Riskiryhmiin kuuluvat opiskelijat voivat saada rokotuksen niin ikään opiskeluterveydenhuollon vastaanottokäynnin yhteydessä tai Kyllön keskitettyinä rokotuspäivinä.

Rokotuksia annetaan myös terveystarkastusten yhteydessä neuvoloissa sekä koulu- ja opis-keluterveydenhuollossa. Lisätietoja voi kysyä omalta terveydenhoitajalta.

Esteitä rokottamiselle ovat kuumeinen infektio ja voimakas kananmuna-allergia.

Rokotukseen on otettava mukaan Kela-kortti ja neuvolassa asioidessa myös neuvolakortti. Vaatetuksen on hyvä olla sellainen, että ylävartalon saa riisuttua helposti.

Liikuntarajoitteiselle potilaalle rokote voidaan antaa myös omalla terveysasemalla muun vastaanottokäynnin yhteydessä.

Keskitettyjä rokotuspäiviä kokeiltiin Kyllössä ensimmäisen kerran vuonna 2013, ja päivät ovat tavoittaneet joka vuosi yhä enemmän jyväskyläläisiä. Viime vuonna rokotteen sai Kyllössä neljän rokotuspäivän aikana yhteensä 12 500 jyväskyläläistä.

Jyväskylän rokotuspäivien kattavuus on valtakunnallisesti huipputasoa. Esimerkiksi yli 65-vuotiaista rokotuksessa kävi 47 prosenttia. Luku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan valtakunnallisesti korkea.

Terveystapahtuma osana rokotuspäivää

Kyllöön rokotettavaksi tulevat voivat tutustua TERVE-terveystapahtumaan, jossa tänä vuon-na teemana on terveys elämäntapana.

Tapahtumassa on esillä muun muassa terveydenhuollon sähköiset palvelut ja paikallisten yhdistysten toiminta. Antamalla liikunnallisen uudenvuodenlupauksen voi osallistua arvontaan.

TERVE-tapahtuma on Kyllön toisen kerroksen käytävällä.

Lisätietoja: osastonhoitaja Nina Leppänen, Vaajakosken terveysasema, p. 014 336 6167 ja osastonhoitaja Anne Kirmanen, Palokan terveysasema, 014 336 6091

9.1.2017Tuija Tiitinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje