Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kansalaisopiston tammikuun yleisötilaisuuksissa mm. tuhti paketti Suomen itsenäisyyden vaiheita käsitteleviä Näin luotiin Suomi -luentoja

Jyväskylän kansalaisopiston tammikuun yleisötilaisuuksissa mm. tuhti paketti Suomen itsenäisyyden vaiheita käsitteleviä Näin luotiin Suomi -luentoja

Jyväskylän kansalaisopiston lukukausi alkaa sinivalkoisissa merkeissä. Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry otti jo syksyllä varaslähdön Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen yleisöluentosarjallaan Näin luotiin Suomi. Luentosarja jatkuu nyt tammikuussa kolmella luennolla, jotka valottavat Suomen vaiheita 1920-luvulta nykypäivään.

Tammikuun yleisötilaisuuksissa selätetään mm. kotien tavarakaaos Apua, hukun tavaroihin! -luennolla, josta saat parhaat tärpit tavaroiden herruuteen. Kylä tutuksi -luennolla sukelletaan Jyväskylän normaalikoulun 150-vuotiseen historiaan. Miten mallikoulusta sukeutui 700 oppilaan opinahjo? Tule kuuntelemaan!

Seuraa kansalaisopiston tapahtumia: www.facebook.com/JKLkansalaisopisto/ ja www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto

Ympäristö

Kohti kestävää tulevaisuutta
Jyväskylän kansalaisopisto on sitoutunut kestävän kehityksen periaatteisiin ja se on myös kestävän kehityksen sertifioitu oppilaitos. Kestävän tulevaisuuden rakentaminen merkitsee yhä määrätietoisempaa vastuunottoa ihmisistä ja ympäristöstä.

Apua, hukun tavaroihin!
10.1. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Hellevi Autio, FM, opinto-ohjaaja

Ylimääräiset tavarat vievät energiaamme ja aikaamme, valloittavat kaappimme ja komeromme. Miten olemme joutuneet tähän tilanteeseen ja miten päästä tavaroiden herraksi? Luennolla saat käytännön vinkkejä tilanteen hallintaan. Kierrätys kunniaan ja tuumasta toimeen!

Lisätietoja: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087, sini.louhivuori(at)jkl.fi
Järjestäjä: Jyväskylän kansalaisopisto

Historia ja kulttuuriperintö

Näin luotiin Suomi
Historian ja etnologian laitoksen tutkijayhdistys otti syyslukukaudella 2016 varaslähdön Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen yleisöluentosarjallaan Näin luotiin Suomi. Suomi ei syntynyt itsenäistymisvuonna 1917, ei senaatin päätöksellä eikä Venäjän armosta. Sen synty ei myöskään ole suoraviivaisen kehityksen tulos, vaan taustalla on lukuisia poliittisia, taloudellisia, ja kulttuurisia pohjavirtoja, joita seurataan 1500-luvulta nykypäivään uusimman tutkimuksen valossa. Sarja jatkuu nyt kolmella Suomen vaiheita valottavalla luennolla.

Ihannekuvia Suomesta ja suomalaisuudesta: 1920–1950-luvut
17.1. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Anna-Kaisa Ylikotila, FM
Petteri Kalliomäki, FM

Itsenäistyneessä Suomessa uurastettiin kansakunnan rakentamiseksi ja sen tulevaisuuden turvaamiseksi. Kansanvalistuksella, moraalisilla ihanteilla ja opettajakoulutuksella haluttiin rakentaa tuleville sukupolville kestävää suomalaisuutta. Ensin perehdytään opettajuuden ihanteisiin 1920–40-luvuilla ja sen jälkeen lähestytään Suomi-ihanteita viihteen kautta. 1930–50-luvuilla elokuvateattereiden ohjelmistoa leimasivat jokaisen näytöksen alussa nähdyt valistuselokuvat, jotka ovat paitsi tärkeä osa suomalaisen elokuvateollisuuden historiaa, myös välähdyksiä aikansa Suomesta.

Kohti länttä, marssien vai madellen? 1980–1995
24.1. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Teemu Häkkinen, FT
Jarmo Taskinen, FM

Suomi oli kylmässä sodassa oma puolueeton, neutraali ja YYA-sopimuksen alainen kolkkansa Euroopan kartalla. Kauppa sujui erityisesti itään, kunnes ilmansuunta alkoi 1980-luvun talousmyllerrysten vuoksi tyrehtyä. Oli otettava uusi suunta ja se otettiin länteen. Mutta sujuiko se kivuttomasti? Miten niin sanotut eurooppalaiset arvot otettiin Suomessa vastaan 1980-luvun lopulla, kun Suomi alkoi miettiä Euroopan neuvoston jäsenyyttä? Katsetta suunnataan myös Suomen tasapainoiluun puolueettomuuspolitiikkansa ja vientiteollisuuden länsi-intressien välillä.

Kansainvälistyvä Suomi 1980-luvulta nykypäivään
31.1. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Tanja Välisalo, FM
Meri Tuovinen, FM

Miten kansainväliset kulttuuriset virtaukset rantautuvat Suomeen? Miten ne vaikuttavat suomalaisten arvoihin ja vapaa-aikaan? Perehdymme ensin kansainvälisen populaarimusiikin merkitykseen nuorisokulttuurille 1980-luvulla. Sen jälkeen tarkastellaan suomalaista islamia kääntyneiden suomalaisten näkökulmasta nykyaikana.

Lisätietoja: Ville Häkkinen, p. 040 805 4806, ville.m.hakkinen[at]student.jyu.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry

www.facebook.com/luentosarja1617/

Kylä tutuksi
Luentosarjassa pohditaan Jyväskylän kaupungin ja seudun menneisyyttä ja tulevaisuutta eri näkökulmista. Luennot avaa Jyväskylä Seuran puheenjohtaja Mirja Knuuttila.

Mallikoulusta peruskouluun – Jyväskylän normaalikoulu 150 vuotta
17.1. ti 18.00–19.30
Keski-Suomen museo / auditorio (Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä)
Janne Haikari, FT

Jyväskylän yliopiston harjoittelukoulun historia alkaa Suomen kansakoulun perustamisesta 1860-luvulta. Jyväskylän seminaarin opettajat saattoivat harjoitella koulussa opettajantaitojaan. Nyt tämä normaalikoulu on kasvanut 700 oppilaan opinahjoksi.

Lisätietoja: Mirja Knuuttila, puheenjohtaja, Jyväskylä Seura ry, p. 040 723 7363

HUOM!
Loppukevään Kylä tutuksi -luentopaikat ovat muuttuneet. Luennot järjestetään seuraavissa paikoissa:
14.2. Iloa ja hyötyä puutarhasta / pääkirjasto, pieni luentosali
14.3. Keski-Suomen Muistiarkisto / kansalaisopisto, luentosali 1
18.4. Kulttuuriluotsit kotikaupungissamme / pääkirjasto, pieni luentosali

Terveys ja hyvinvointi

Ikäihmisen palvelupäivä Korpilahdella
Korpilahden seurakuntatalo (Kirkonmäentie 1–3)
25.1. ke 10.00–13.00
Arja Antikainen, Huk

Viihdymme yhdessä ajankohtaisten aiheiden äärellä. Lopuksi nautimme omakustanteisen lounaan. Ei ennakkoilmoittautumista eikä kurssimaksua. Kokoonnumme kevätlukukauden aikana seurakuntatalolla vielä kolme kertaa, 22.2., 29.3. ja 26.4.

Lisätietoja: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087, sini.louhivuori(at)jkl.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kulttuuripalvelut, Jyväskylän seurakunta

Ikäihmisen palvelupäivä Luhangassa
Luhangan vanhainkoti (Hakulintie 3)
17.1. ti 12.00–15.00
Julia Weijo

Viihdymme yhdessä ajankohtaisten aiheiden äärellä. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla vieraana on Jyväskylän kaupungin vanhuspalveluiden palveluohjaaja Merja Korpela, joka kertoo ikäihmisten perhehoidosta. Tiistai 14.2. on vanhojen esineiden päivä. Tuo mukaasi oma, sinulle tärkeä esine vuosien takaa ja kerro sen tarina muille. Tiistaina 14.3. mansikka- ja villisikatilan emäntä Tarja Simola puhuu aiheesta hyvinvointia ikäihmisten elämään. Kevään viimeisellä kerralla esiintyy Tähkäpää-yhtye ja säestää yhteislaulua. Ei ennakkoilmoittautumista eikä kurssimaksua. Lounas 9,20 €.

Lisätietoja: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087, sini.louhivuori(at)jkl.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Luhangan kappeliseurakunta, Luhangan kunta

Näyttelyt

Tekstiilejä kankaanpainanta-, huovutus- ja kuvansiirtotekniikoilla
Anne-Mari Ohra-aho
10.1.–4.2.2017
Avoinna ma–pe 10–19, la 11–15
Galleria Palkki / Palokan aluekirjasto (Koivutie 5)

Lisätietoja: Jarmo Laaksonen, p. 014 266 4075

9.1.2017Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje