Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Dora Jung -keräilijä Tuomas Sopanen esittelee Suomen käsityön museon näyttelyn pe 25.1.

Dora Jung -keräilijä Tuomas Sopanen esittelee Suomen käsityön museon näyttelyn ke 25.1. klo 17.30

Dora Jung kuvattuna vuonna 1979. Kuva: Matias UusikyläVarkautelainen professori emeritus Tuomas Sopanen on kerännyt vuosien aikana mittavan kokoelman Dora Jungin kutomossa valmistettuja tekstiilejä ja Tampellalle suunnittelemaa tuotantoa. Sopanen kiinnostui Dora Jungin tekstiileistä kouluaikoinaan, nähtyään Turun linnassa Dora Jungin tekstiilin Katariina Jagellonica. Näyttelyssä on esillä käyttö- ja juhlatekstiilien rakastettuja klassikoita, kuten monissa värivaihtoehdoissa saatavilla olleet Anemone ja Sata ruusua.

Nyt Dora Jung - Pellavan kuvittaja -näyttelyyn pääsee tutustumaan Tuomas Sopasen itsensä opastamana Suomen käsityön museossa keskiviikkona 25.1. klo 17.30–19.00. Esittelyyn on vapaa pääsy.

Suomessa on muutama Dora Jungin tekstiilejä keräilevä ja harrastava henkilö. Ryhmässä jaetaan tietoa ja kokemuksia, ja jäsenet vinkkaavat saatavilla olevista töistä. Sopanen itse vertaa keräilyharrastustaan palapelin kokoamiseen. Alussa ei ole mitään käsitystä, millainen kuva voisi muodostua, mutta lukemalla ja kokemuksen karttuessa kuvion ääriviivat ja kokonaiskuva alkavat hahmottua. Puuttuvan palan löytäminen tähän kokonaiskuvaan on hauskaa. ”Erityisesti huutokaupoissa alkaa sydän hakata, kun lähestytään sellaista esinettä, joka olisi tällainen puuttuva pala. Onnistuminen puuttuvien osasten hankinnassa antaa hienon tunteen. Siitä pitää heti kertoa ystäville.”

Dora Jung (1906-1980) on merkittävimpiä Suomen itsenäisyyden ajan tekstiilitaiteilijoita. Kansainvälisestikin palkittu Jung toimi lähes viidenkymmenen vuoden ajan taidekäsityöläisenä ja tekstiiliteollisuuden suunnittelijana. Jung itse mielsi olevansa ensisijaisesti käsityöläinen ja sitten vasta taiteilija. Teollisten tekstiileiden ohella hänet tunnetaan ja muistetaan kirkollisten tekstiileiden suunnittelijana, damastitekniikan taitajana ja julkisten tilojen monumentaalisten tekstiilien luojana. Jungin suosima pellava koettiin hyvin suomalaiseksi, arvokkaaksi materiaaliksi. Varsinkin sodan materiaalipulan jälkeen kauniita tekstiilejä arvostettiin kodin sisustuksessa. Jungin käyttötekstiilit nostavat pintaan muistoja vierailuista isovanhempien luona tai juhlakattauksista lapsuudenkodissa. Muotoilun klassikoina Jungin tuotanto sopii edelleen moderniin sisustukseen ja kattaukseen. Dora Jungin tekstiilit ovat nykyaikanakin arjen ylellisyyttä.

Lisätietoja: Mikko Oikari, intendentti, p. 050 553 3880, mikko.oikari@jkl.fi

13.1.2017Sari K. Koskinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje