Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Ensimmäisen valtakunnallisen prosenttikulttuuripalkinnon ehdokkaat selvillä – voittaja selviää maaliskuussa

Ensimmäisen valtakunnallisen prosenttikulttuuripalkinnon ehdokkaat selvillä – voittaja selviää maaliskuussa

Jyväskylän kaupunki myöntää ensimmäisen valtakunnallisen prosenttikulttuuripalkinnon taholle, joka on toiminnallaan edistänyt merkittävästi prosenttiperiaatteen toteutumista ja tunnettuutta Suomessa. Palkinto luovutetaan kaupungin syntymäpäiväviikolla maaliskuussa. Palkinnon arvo on 5000€.

Palkintoehdokkaat ovat Tuula Isohanni, Outi Turpeinen sekä Frei Zimmer Oy.

Kaikki ehdokkaat valtakunnallisesti tunnettuja uranuurtajia

Juryn puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto luonnehtii ehdokkaita prosenttitaiteen edelläkävijöiksi ja valtakunnallisesti tunnetuiksi uranuurtajiksi.

- Ehdolla on kolme kovaa ja tasokasta tekijää, joista jokainen on tahollaan edistänyt prosenttikulttuuria merkittävästi. Ehdokkaista on kuitenkin löydettävissä myös persoonallisia piirteitä ja painopistealueita, joita jury nyt pohtii ja arvioi.

Tuula Isohanni (TaT) on prosenttiperiaatteen uranuurtaja ja maamme ensimmäinen taidekoordinaattori. Isohanni työskenteli Helsingin Arabianrannassa 15 vuoden ajan tulkkina arkkitehtien, rakennuttajien, taiteilijoiden ja kaupungin toiveiden välillä. Arabianrannan lisäksi Isohanni on vastannut mm. Aalto-yliopiston taidekoordinoinnista. Hänen työskentelylleen on leimallista kokonaisvaltainen, jopa filosofinen lähestymistapa kulloinkin käsillä olevaan hankkeeseen. Tällä hetkellä hän on eläkkeellä vakituisesta virasta.

Outi Turpeinen (TaT) edustaa akateemista tutkimusta omaten taiteilijan näkökulman taidekoordinoinnin prosessiin. Turpeinen on toiminut Kaakkois-Suomen läänintaiteilijana edistäen taiteilijoiden ja muotoilijoiden verkottumista rakennushankkeista päättävien kanssa. Turpeisen rooli prosenttitaiteen asiantuntijana on tuonut uusia ulottuvuuksia myös hänen omaan taiteelliseen työhönsä. Turpeinen toimii tällä hetkellä Aalto-yliopiston taidekoordinaattorina näköalapaikalla taiteen ja rakennetun ympäristön kentällä. Opetuksen ja tutkimuksen saralla myös kansainvälinen ulottuvuus on vahvasti läsnä.

Frei Zimmer Oy yhdistää työssään taiteen ja arkkitehtuurin. Yrityksen toiminnan pääkonseptina on julkisten taideteosten kokonaisvaltainen toteuttaminen erityyppisiin rakennus- ja ympäristökokonaisuuksiin. Frei Zimmer on ollut mukana toteuttamassa mittakaavaltaan hyvin erilaisia hankkeita, ja toimiston panos kaupunkisuunniteluun on varsin merkittävä. Yritysmuotoinen toiminta monipuolistaa taiteen ammattilaisten osaamista hienosti ja tarjoaa rajapintoja taiteilijoiden ja rakennuttajien vuoropuheluun.
Yrityksen kotipaikka on Tampere.

Prosenttiperiaate ja -palkinto

Prosenttiperiaate tarkoittaa, että osa rakennushankkeen kustannuksista käytetään taiteeseen. Periaatteen toteuttamiseksi on useita rahoitusmalleja, joista Jyväskylän Kankaalla käytettävä prosenttikulttuuri-käsite pitää sisällään taidehankintojen lisäksi tapahtumat. Maaliskuussa myönnettävällä palkinnolla halutaan lisätä valtakunnallista tietoisuutta taiteen, tapahtumien ja rakentamisen yhteistyöstä sekä korostaa taiteen ja kulttuurin merkitystä asumisen arjessa ja rakennetun ympäristön suunnittelussa.

Ensimmäisen valtakunnallisen prosenttikulttuuripalkinnon saajan päättää viisihenkinen jury. Juryn muodostavat Oulun taidemuseon yleisötyönjohtaja Anna-Riikka Hirvonen, Helsingin taidemuseon projektisuunnittelija Klas Fontell, opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Petra Havu sekä Jyväskylän kaupungin edustajat kaupunginjohtaja Timo Koivisto (pj.) ja kulttuuri- ja kehittämispäällikkö Mari Aholainen.

Lisätietoja:
Mari Aholainen, kulttuuri- ja kehittämispäällikkö, p. 050 63495, mari.aholainen[@]jkl.fi

24.1.2017Paula Ukkonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje