Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta kerrotaan kolmessa kuntalaistilaisuudessa

Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta kerrotaan kolmessa kuntalaistilaisuudessa

- Alueelliset infotilaisuudet pidetään 13.–15.2.

Jyväskylässä toteutettavasta avosairaanhoidon ja sosiaaliohjauksen valinnanvapauskokeilusta pidetään 3 kuntalaistilaisuutta eri asuinalueilla. Tilaisuuksissa kerrotaan kokeilusta ja siitä, mitä palveluja kokeiluun kuuluu. Lisäksi käydään yksityiskohtaisesti läpi sitä, miten vaihdon voi tehdä. Tilaisuuksien alussa on kahvitarjoilu. Kuntalaistilaisuudet pidetään seuraavasti:

  • Maanantaina 13.2. tilaisuus pidetään Huhtasuon yhtenäiskoululla kello kello 18–20.
  • Tiistaina 14.2. tilaisuus pidetään Jyväskylän pääkirjaston Minnansalissa kello 18–20.
  • Keskiviikkona 15.2. tilaisuus pidetään Kuokkalassa Tikan koululla (Toritie 22) kello 18–20. (Huom. Aiemmassa tiedotuksessa oli epätarkkuutta. Kuokkalan tilaisuuden kerrottiin olevan Kuokkalan koululla. Oikea paikka on Tikan koulu osoitteessa Toritie 22.)

Valinnan voi tehdä 20.2. alkaen – hoito uudella palveluntuottajalla alkaa 1.3.2017

Viime viikon torstaina (2.2.2017) tiedotettiin, että kokeiluun hakeutui ensimmäisenä yksityisenä palveluntuottajana mukaan Mehiläinen Terveyspalvelut Oy. Nopeimmat vaihdosta kiinnostuneet asiakkaat pyrkivät asioimaan Mehiläisellä seuraavana päivänä.

Kaupunki korostaakin, että valinnan voi tehdä aikaisintaan 20.2.2017 alkaen ja hoito Mehiläisellä alkaa maaliskuun 1. päivä. Jatkossa palvelu uudella palveluntuottajalla alkaa 7 vuorokauden kuluttua valinnan tekemisestä.

- Hieno signaali on se, että mahdollisuus valita kiinnostaa kuntalaisia. Tietotekninen järjestelmä, jossa vaihdosta ilmoitetaan, ei kuitenkaan ole vielä täysin valmis. Mehiläisellä ei myöskään ole vielä pääsyä kaupungin potilastietojärjestelmään. Näistä teknisistä syistä asiakkaiden pitää malttaa vielä hetki. Maanantaista 20.2. alkaen potilaat voivat alkaa valintoja tekemään. Vaihdon tehtyään hoito Mehiläisellä alkaa maaliskuun ensimmäinen päivä, kertaa projektipäällikkö Riitta Pylvänen Jyväskylän kaupungilta.

Asiakkaan saamat palvelut kokeilussa

Valinnanvapauskokeilussa asiakas saa valitsemaltaan yksityiseltä palveluntuottajalta omaa terveysasemaansa vastaavat avosairaanhoidon lääkäri- ja sairaanhoitajapalvelut. Lisäksi palveluun kuuluvat hoidon vaatimat röntgen- ja laboratoriopalvelut.

Kokeilun palvelupakettiin kuuluu myös asiakkaan tarvitsema sosiaaliohjaus ja -neuvonta. Sosiaaliohjaus on tarkoitettu asiakkaan tueksi, jos on esimerkiksi talouteen, asumiseen tai työhön liittyviä ongelmia. Ohjaaja ei tee päätöksiä, mutta ohjaa oikean ammattilaisen luokse. Sosiaaliohjaajan tarkoituksena on tehdä yhdessä terveydenhuollon kanssa töitä asiakkaiden parhaaksi ja oikeanlaisen avun löytymiseksi.

Tilanteissa, joissa asiakas on valinnut yksityisen terveysaseman, mutta tarvitsee muita palveluita, kuten vaikkapa fysioterapeutin tai erikoisvastaanottojen palveluita, hän voi itse maksaen ostaa palvelun yksityiseltä palveluntuottajaltaan tai hänet ohjataan yksityiseltä oman terveysasemansa piiriin saamaan kyseisiä palveluita. Kaupungin terveysasemat varmistavat koko kokeilun ajan, että tarvittavat palvelut ovat asukkaiden saatavilla.

Valinnanvapauden piiriin ei kuulu neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.

Ketä kokeilu koskee?

Kokeiluun kuuluvat kaikki Huhtasuon, Keskustan ja Kuokkalan terveysasemien alueilla asuvat kuntalaiset pois lukien alueen ikäihmiset, jotka ovat palveluasumisen tai säännöllisen kotihoidon piirissä. Heidän palvelut järjestetään muutoin kaupungin toimesta.

Kaupungille on tullut kyselyitä siitä, voiko muidenkin terveysasemien asukkaat tulla mukaan kokeiluun vaihtamalla ensin itsensä kokeilussa mukana olevan terveysaseman asiakkaaksi.

- Näin ei voi toimia, vaan kokeilussa asiakkaan asuinpaikka ratkaisee. Kokeilu ei siten koske niitä Huhtasuon, Keskustan ja Kuokkalan terveysaseman asiakkaita, jotka ovat vaihtaneet toiselta terveysasemalta heidän asiakkaikseen. Esimerkiksi Palokan terveysaseman alueella asuva asukas, joka on vaihtanut itsensä Keskustan terveysaseman asiakkaaksi, ei kuulu kokeilun piiriin. Käytössä oleva järjestelmä tarkistaa asukkaan kotiosoitteen ja rajaa siten, voiko valinnan tehdä, projektipäällikkö Riitta Pylvänen kertoo.

Oman terveysaseman voi halutessaan tarkistaa oman kotiosoitteen avulla kaupungin verkkosivuilla osoitteessa: http://www3.jkl.fi/sotepa/terveys/omalaakarihaku/.

Valinnan voi tehdä näppärästi verkossa

• Huhtasuon, Keskustan ja Kuokkalan terveysasemien alueen asukkaat pääsevät kirjautumaan 20. helmikuuta alkaen järjestelmään, jossa he voivat valita, kenellä haluavat jatkossa asioida. Jatkossa kaikkien mukaan hyväksyttyjen palveluntuottajien tiedot näkyvät ajantasaisesti tuottajarekisterissä. Palvelu toimii 20.2. alkaen osoitteessa www.palse.fi/jyvaskyla.
• Jos valinnan tekee 20. helmikuuta, asiakkuus uudella palveluntuottajalla alkaa 1. maaliskuuta.
• Myöhemmin valinnan tekevien palvelut uudella palveluntuottajalla alkavat 7 vuorokauden kuluttua valinnan tekemisestä.
• Kaupunki suosittelee, että valinta tehdään ensisijaisesti verkossa. Asiakkaat voivat kuitenkin tehdä valinnan 20.2.2017 alkaen myös soittamalla omalle terveysasemalleen tai valitsemalleen uudelle palveluntuottajalle. Asian voi hoitaa myös henkilökohtaisesti käymällä omalla terveysasemalla tai uudella palveluntuottajalla.
• Valinta tehdään kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan, jonka jälkeen voi ilman eri ilmoitusta jatkaa valitulla palveluntuottajalla. Uusi valinta pitää tehdä, jos haluaa vaihtaa tuottajaa tai palata takaisin kunnalliselle palveluntuottajalle.

Näin palvelu toimii

• Kirjaudu 20.2.2017 alkaen nettiosoitteeseen www.palse.fi/jyvaskyla. Sivulta löydät kokeiluun liittyvää perustietoa ja pääset aloittamaan sähköisen asioinnin.
• Palveluun tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Sivustolla neuvotaan kohta kohdalta, miten tunnistautuminen etenee. Tunnistautumisen jälkeen voit tehdä valinnan terveyspalveluiden tuottajastasi järjestelmässä.
• Kaikkien kokeiluun hyväksyttyjen tuottajien tiedot ovat julkisesti kuntalaisten nähtävillä ja vertailtavissa palse.fi -portaalin tuottajarekisterissä. Tuottajasta kerrotaan sijainti, yhteystiedot, palvelun saatavuustiedot eli missä ajassa hoitoon pääsee, kuvaus kokeiluun kuuluvasta palvelupaketista ja tuottajien mahdolliset lisäpalvelut.
• Palse.fi -portaali tarkistaa tunnistautumisesi yhteydessä, kuulutko valinnanvapauden piiriin. Esimerkiksi jos olet valinnut Kuokkalan terveysasemanyleisen valinnanvapausoikeuden vuoksi, mutta asut Vaajakoskella, et kuulu valinnanvapauskokeilun piiriin.

Lisätietoa kokeilusta:

Kuntalaiset voivat kysyä puhelinnumerosta 014 266 0133 valinnanvapauskokeiluun liittyvistä asioista. Numeroon voi soittaa maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaisin kello 9-16. Numerossa kokeiluun perehdytetyt hoitajat neuvovat kuntalaisia aiheeseen liittyvissä kysymyksissä.

Kaupungin verkkosivulle osoitteeseen www.jyvaskyla.fi/terveys/valinnanvapaus/valinta lisätään tarkat ohjeet ja opasvideot järjestelmän käyttämisestä.

Valinnanvapauskokeilun verkkosivut: http://jyvaskyla.fi/terveys/valinnanvapaus

6.2.2017Emmi Hyvönen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje