Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän Harjun Stadionia kunnostetaan ja toimintoja monipuolistetaan

Jyväskylän Harjun Stadionia kunnostetaan ja toimintoja monipuolistetaan

Alustava havainnekuva uudesta katsomosta

Alustava havainnekuva uudesta katsomosta

Harjun alueella on käynnistynyt suunnittelutyö, jonka tavoitteena on mahdollistaa Harjun Stadionin toimintojen kehittäminen ja monipuolistaminen. Kaupungin ensimmäistä, vuosina 1925-1926, rakennettua kenttää on vuosien varrella rakennettu ja ehostettu useaan otteeseen vastaamaan kunkin ajan tarpeita. ”Stadion on valitettavasti kuitenkin jäänyt kehityksessä jälkeen eikä vastaa nykyaikaista urheilustadionia”, toteaa kunnossapitorakennuttaja Jouni Vilkman Jyväskylän kaupungilta.

Keskellä kaupunkia sijaitseva Stadion tarjoaa puitteet muun muassa yleisurheiluun ja jalkapalloon. Alueella on pidetty myös runsaasti erilaisia tapahtumia, SM-kilpailuja ja otteluita. Jyväskyläläisen jalkapalloseuran, JJK:n, noustua jalkapallon Veikkausliigaan ovat katsojamäärät Harjulla lisääntyneet. Jalkapallossa menestymisen lisäksi vuonna 2018 järjestettävät yleisurheilun SM-kisat luovat omat tarpeensa alueen toimintojen kehittämiselle.


Vetovoimaa ja toimivuutta

Harjun yleisurheilun suorituspaikat remontoidaan tulevana kesänä vastaamaan kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n standardia. Urheilukentän peruskorjauksessa uusitaan juoksuratojen pinnoitteet sekä muut suorituspaikat pituushypystä moukarinheittoon. Suorituspaikkojen peruskorjaus toteutetaan 5.6.–18.8.2017 välisenä aikana. Samassa yhteydessä on tavoitteena toteuttaa Stadionin pääsisäänkäynnin ja piha-alueen uudelleen järjestely, jossa yleisöpihaa laajennetaan nykyisen katsomon edustalle Stadionin länsipuolella. Uudella kevyen liikenteen väylällä parannetaan alueen liikenneturvallisuutta. ”Ihantolantien varressa ei ole jalankululle omaa poistumiskaistaa sisäänkäyntien yhteydessä, joten tällä muutoksella on erittäin suuri merkitys henkilöturvallisuudelle”, kertoo Vilkman. Yleisöpihan ja poistumisteiden rakentamisen mahdollistamiseksi Ihantolantietä tulee siirtää Pitkäkadun puoleisella risteysalueella sijansa verran etelämmäksi.

Suunnitelmissa ovat myös sekä uuden katsomon rakentaminen Stadionin itäpuolelle että nykyisen katsomon laajentaminen ja kattaminen. Suunnittelun tavoitteena on nostaa Harjun Stadionin istumapaikkamäärää nykyisestä ja turvata toimintaan tarvittavat tilat myös tulevaisuudessa. Takasuoran katsomoon on suunnitteilla 2000-2500 uutta istumapaikkaa ja sen rakentaminen on suunniteltu vuosille 2019–2020.

Harjun yleissuunnitelmaluonnos

Harjun yleissuunnitelmaluonnos

Arvokas ympäristö, tarkka suunnittelu

Alueen toimintojen kehittäminen voidaan mahdollistaa asemakaavan muutoksella. Hankkeen kiireisen aikataulun vuoksi osa rakentamisesta on tarkoitus toteuttaa poikkeuslupakäsittelyllä. ”Jotta yleisöpihajärjestelyt vaadittavine rakenteineen saadaan toteutettua palvelemaan kesän 2017 suurajoja, täytyy rakentamaan päästä heti kesän alussa”, toteaa kaavasuunnittelija Henriikka Lonka.

Suunnittelukohteena Harju on toiminnallisesti ja maisemallisesti merkittävä. Alueella sijaitsevat Stadionin lisäksi keskustan tärkeät virkistys- ja ulkoiluympäristöt. Harjun alue kuuluu Museoviraston inventoimiin RKY-alueisiin eli valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Kaavan tavoitteena onkin turvata muun muassa kulttuuriympäristön ominaispiirteiden säilyminen, Harjun alueen ominaispiirteet ja virkistyksen olosuhteet. ”Suunnittelussa on mukana useita asiantuntijatahoja kokonaisuuden laadun ja toimivuuden varmistamiseksi. Keski-Suomen Museo on ollut mukana alueen suunnittelussa ja toimii lausunnonantajana sekä alueen materiaaleja että poikkeus- ja kaavaluonnosta koskien”, kuvaa Lonka. ”Tavoitteena on esimerkiksi pinnoittaa yleisöpihan yhteyteen rakennettava tukimuuri luonnonkivellä, jolloin se mukautuu jo olemassa olevan ympäristöön”, nostaa Vilkman konkreettisena esimerkkinä alueen ominaispiirteiden huomioimisesta suunnittelussa ja toteutuksessa.

Asemakaavamuutos on luonnoksena nähtävillä 10. - 27.2.2017 välisen ajan. Suunnitelmiin voi tutustua Rakentajantalon palvelupiste Hannikaisessa sekä verkossa osoitteessa http://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/949. Suunnitelmia voi kommentoida suunnitelmakartalle nähtävillä oloajan osoitteessa https://maptionnaire.com/fi/2280.


Alueen suunnitteluhankkeesta, sisällöstä ja aikataulusta pidetään kaikille avoin asukasilta maanantaina 20.2.2017 klo 16:30 alkaen Ravintola Vesilinnassa, osoitteessa Ihantolantie 5. Lämpimästi tervetuloa!


Lisätiedot:

- kaavasuunnittelija Henriikka Lonka, p. 014 266 8654, henriikka.lonka@jkl.fi
- suunnitteluavustaja Jaana Nyman, p. 014 266 5042, jaana.a.nyman@jkl.fi
- kunnossapitorakennuttaja Jouni Vilkman, p. 014 266 4260, jouni.vilkman@jkl.fi

14.2.2017Ilona Hokkanen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje