Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Suomen käsityön museon tuottama Suomalainen kansallispuku -näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia

Suomen käsityön museon tuottama Suomalainen kansallispuku -näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia

Suomen käsityön museon Suomalainen kansallispuku -näyttely kutoo värikästä tarinaa suomalaisesta kansallispuvusta, sen historiasta ja nykypäivästä. 19.5.2017 avattavassa näyttelyssä koko museo on varattu kädentaitojen ylistämiseen. Näyttelyn suojelijana on presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia.

Suomalainen kansallispuku syntyi itsenäistymispyrkimysten aikaan symboloimaan suomalaisuutta ja vahvistamaan suomalaista identiteettiä samaan tapaan kuin kansallishymni ja Suomen lippukin. Kansallispuvut ovat pukuhistorian asiantuntijoiden nykykäyttöön kokoamia uusintoja kansan perinteisistä ja yksilöllisistä juhla-asuista. Puvut perustuvat alueensa ja aikakautensa tyypillisiin kansan pukeutumistapoihin ja niiden kokoamisen periaatteet ovat vaihdelleet vuosien aikana. Suomen kansallispukukeskus vastaa paitsi tämän pukuhistorian tallentamisesta ja esittelemisestä, myös kansallispukujen tarkistuksista ja uusien pukujen kokoamisesta yhdessä Kansallispukuraadin kanssa.

Suomalainen kansallispuku -näyttely tuo esiin rajattomat, ajattomat kansallispukumme ja esittelee laajasti eri alueiden pukujen eroja sekä niiden valmistukseen liittyviä käsityötekniikoita. Kansallispukumalleja on tänään Suomessa noin 400, joista yli puolet on suomenkielisiltä alueilta ja vajaa puolet suomenruotsalaisilta alueilta. Näyttelyyn kansallispukuja marssitetaan esiin yli 50 eri puolilta Suomea. Näyttelyn ohessa järjestetään erilaisia tapahtumia, esimerkiksi luentoja, puku- ja työnäytöksiä sekä koulutusta avointen kansallispukupajojen muodossa.

Näyttely on esillä Jyväskylässä Suomen käsityön museossa 20.5.–3.12.2017.
Näyttelyn valmistelua voi seurata käsityön museon blogista osoitteessa http://www3.jkl.fi/blogit/craft/

Lisätietoja:
amanuenssi Marja Liisa Väisänen
puh. 050 311 8247
marja.liisa.vaisanen@jkl.fi

17.2.2017Laura Korhonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje