Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Juho Karjalainen sekä Ilari Hautamäki, Sami Havia ja Kim Somervuori ovat taidemuseon Holvin kevään taiteilijat

Juho Karjalainen sekä Ilari Hautamäki, Sami Havia ja Kim Somervuori ovat taidemuseon Holvin kevään taiteilijat

Suomen tunnetuimpiin taidegraafikoihin lukeutuvan Juho Karjalaisen käyttämä syövytystekniikka muistuttaa itämaista tussimaalausta tai vesivärimaalauksen valööripintaa. Pääteema on klassinen ihmisvartalo – erityisesti Karjalainen tunnetaan suurikokoisista miesaiheisista teoksistaan. Alagalleriaan Veikko Halmetoja on kuratoinut kolmen nuoren polven maalarin kokonaisuuden. Ilari Hautamäen, Sami Havian ja Kim Somervuoren teoksissa on vilpitöntä esteettisyyttä ja romantiikkaa, mutta myös modernistista suoruutta.

10.3.–21.5.
Juho Karjalainen
TAIDEGRAAFIKKO

”Teosteni aiheet käsittelevät ihmisen vaellusta ajassa, kovaa, joskus armeliastakin arkea.”

Tavoitteena on keveys ja ilmavuus. Karjalaista kiinnostaakin taiteessa vastakohdat: aine ja aineettomuus, henki ja materia. Hänen taiteensa pääteema on klassinen ihmisvartalo ja hänet tunnetaan erityisesti suurikokoisista miesaiheisista teoksista. Aiheet ovat hänen omaa elämäänsä sivuavia ja elämänkatsomuksellisia sekä luonteeltaan usein symbolisia. Teoksissa näkyy ihmisen sopeutuminen saumattomasti luontoon, mutta samalla ihmisen yksinäisyys. Karjalainen on pelkistämisen mestari – jäljelle jää ihminen tilassa ja vahva tunne olemisesta.

Näyttelyn pääpaino on 2000-luvun grafiikassa, lisäksi esillä on Helsingin Sanomissa julkaistuja kuvituspiirustuksia tunnetuista henkilöistä. Aivan uusimmissa teoksissa vaeltavat sudet. ”En tiedä mistä ne tulivat.”

Edellinen yksityisnäyttely Juho Karjalaisella (s. 1947) oli Jyväskylässä Alvar Aalto -museossa 1979, jolloin hän toimi Keski-Suomen ensimmäisenä läänintaiteilijana kolmivuotiskauden 1978–1980. Kausi käynnistyi eurooppalaistyylisen grafiikan työpajan perustamisella Nikolainkulman kivijalkaan. Pajan koettiin olevan maamme täydellisin kunnallinen grafiikan paja, joka toimi esikuvana monelle myöhemmin perustetulle pajalla. Jyväskylän aika oli tärkeä Juho Karjalaiselle oman työskentelyn kannalta, sillä hän palasi täällä pitkän tauon jälkeen metalligrafiikkaan ja ryhtyi kehittämään omaa akvatintasovellutustaan syövyttäen laattaa suoraan typpihapolla ilman lakkausta.

Näyttelyyn liittyy julkaisu ja video Juho Karjalaisesta. Kiertonäyttely on Jyväskylän jälkeen esillä Kajaanin ja Lappeenrannan taidemuseoissa.

Juho Karjalainen on syntynyt vuonna 1947 Säräisniemellä Kainuussa ja asuu Kolsilassa Haminassa. Hän on opiskellut Suomen Taideakatemian koulussa (nyk.Kuvataideakatemia) 1970–74. Grafiikan painotekniikan jatko-opinnot veivät hänet vuodeksi Lontooseen Birgit Skiold Printshop -grafiikanpajalle. Keski-Suomen läänintaiteilijana hän työskenteli vuosina 1978–80. Hän on toiminut Suomen Taideakatemian koulussa opettajana ja yliopettajana sekä tuntiopettajana Taideteollisessa Korkeakoulussa. Juho Karjalainen on osallistunut lukuisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin ryhmänäyttelyihin vuodesta1969 alkaen. Hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla. Valtion taidepalkinto myönnettiin hänelle 1979, kunniamaininta Krakovan triennaalissa 1984, Ars Fennica -tunnustusstipendi 1996, Kymen läänin taidepalkinto 1997, Grand Prix Kaliningradin biennaalissa 2000, Sanomalehti Kalevan 100-vuotisjuhlamitali 1999, pääpalkinto Novosibirskin Biennaalissa 2005, Pro Finlandia -mitali 2010 ja kunniamaininta Kaliningradin biennaalissa 2011. Hän on laatinut litografian oppikirjan Kivipiirros/Litografia, Luova Grafiikka 1984 ja Taidelitografia yhdessä Kenneth Söderlundin kanssa 2001.

10.3.–21.5. alagalleria
Hautamäki – Havia – Somervuori

Onko teos esittävä vai abstrakti, missä kulkee värin raja, mitä voi sanoa mustavalkoiseksi? Veikko Halmetojan kuratoima näyttely kyseenalaistaa maalauksen ja piirustuksen perinteisen vastakkainasettelun. Ilari Hautamäki, Sami Havia ja Kim Somervuori hyödyntävät erilaisia populaarikulttuurin alakulttuureita visuaalisina lähtökohtinaan. Teoksissa on nähtävissä vaikutteita sarjakuvista tietokonepelien kautta katutaiteeseen, mutta myös abstraktin ekspressionismin ja yleisemmin modernin maalaustaiteen perinteet ovat näkyvissä kullekin tekijälle ominaisella tavalla.

Ilari Hautamäen (s. 1983) melkein abstrakteissa maalauksissa on useimmiten mukana viitteellinen tunnistettava elementti. Hautamäki esittää maalaavansa viherkasveja, kukkia, tietokonepelien kenttiä, maastokuvioita ja pääkalloja. Todellisuudessa maalausten lähtökohta on aivan jossain muualla. Esittävät kuvat ovat lähinnä sommittelun apuvälineitä, ne mahdollistavat Hautamäen värileikittelyt. Ne perustelevat ratkaisut, joissa sommiteltavat elementit ovat muodoltaan rikkonaisia.

Sami Havia (s. 1982) maalaa ja piirtää muotoja, jotka ovat sukua sarjakuvalle. Teokset keskittyvät kuitenkin estetiikkaan, eikä niissä ole samalla tapaa kerronnallisia elementtejä kuin sarjakuvaa yleensä hyödyntävässä pop-taiteessa. Havian sähäkkä ja rikkonainen koristeellisuus on sommiteltu usein rauhallisesti. Erilaiset elementit muodostavat kaukaa katsoen pinnan, mutta mitä lähempää teosta tarkastelee sitä enemmän yksityiskohtia siitä löytää. Maalausjäljen kolmiulotteisuus on syntynyt piirtäen tehdyillä varjostuksilla tai siveltimenveto onkin maalausjälkeä jäljittelevä piirros.

Kim Somervuori (s. 1975) on materiaaliromantikko. Materiaalivalintojen myötä teoksissa on myös annos nostalgiaa ja rappioromantiikkaa. Se ei haittaa, koska se on rehellistä, pyrkimys muodon estetiikkaan on suoraa ja tietoista. Hän sisällyttää piirroksiinsa ja maalauksiinsa lukuisia erilaisia materiaaleja ja tekniikoita ja niiden osalta voi puhua kollaaseista. Hän nostaa liittämisen ja repimisen eleen myös tekemisen aiheeksi. Vaikka lopputuloksen voi nähdä puhtaasti pintana, teokset eivät ole millään tavalla yksiulotteisia.


Yhteisavajaiset torstaina 9.3. klo 18–20

OHJELMA
klo 18.15–18.45 kitaraduo Jonas Widenius & Petri Kumelan konsertti
Juho Karjalaisen näyttelyn avaa taidemuseon intendentti Jukka Partanen
Hautamäki – Havia – Somervuori -näyttelyn avaa kuraattori Veikko Halmetoja

Juho Karjalainen -kutsu
Hautamäki – Havia – Somervuori -kutsu

Jyväskylän taidemuseon avajaiset ovat kaikille avoimia tilaisuuksia. Avajaisissa tavataan taiteilijoita ja näyttelyiden tekijöitä. Avajaisissa näyttelyyn pääsee tutustumaan etukäteen, ilta-aikaan ja ilmaiseksi ilman pukukoodia.

Tapahtumia:
To 16.3. klo 16.30–17.30 Hannu Castrénin kävelyluento: Juho Karjalainen, suomalaisen sielunmaiseman tulkitsija
To 30.3. klo 16.30–17.30 Kuraattorin kierros: Veikko Halmetoja esittelee Hautamäki – Havia – Somervuori -näyttelyn
Pe 28.4. ja 12.5. klo 16.30–17.30 yleisöopastus Juho Karjalaisen näyttelyyn
vapaa pääsy

Jyväskylän taidemuseon Holvi
Kauppakatu 23
avoinna ti–su klo 11–18
puh. 014 266 4391
taidemuseo@jkl.fi
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Lisätietoja:
Leena Lokka, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 542 0527, leena.lokka(at)jkl.fi

2.3.2017Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje