Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Maksuton ehkäisyn aloitus alle 20-vuotiaille jyväskyläläisille nuorille

Maksuton ehkäisyn aloitus alle 20-vuotiaille jyväskyläläisille nuorille

Jyväskyläläisille alle 20-vuotiaille nuorille on tänä vuonna tarjolla maksutonta ehkäisyä. Tänään, 6.3. käynnistyneen kokeilun tarkoituksena on lisätä nuorten seksuaaliterveyttä ja ehkäisyn käyttöä niillä nuorilla, joilla siihen on tarve, eikä ehkäisyä ole vielä käytössä.

Kokeilun aikana nuorilta kerätään palautetta sähköisellä kyselyllä ja arvioidaan maksuttoman ehkäisyn vaikuttavuutta.
– Tavoitteena on myös saada vähenemään alle 20-vuotiaiden ei-toivottuja raskauksia, raskauden keskeytyksiä ja sukupuoliteitse tarttuvia tauteja, selvittää palvelupäällikkö Paula Käyhkö.

Kenelle ja mistä maksutonta ehkäisyä?

Maksuton ehkäisy on tarkoitettu alle 20-vuotiaalle jyväskyläläiselle nuorelle, jolla ei ole vielä käytössä ehkäisyä; kierukkaa, kapselia tai muuta ehkäisyvalmistetta tai jolle on tehty raskauden keskeytys. Ehkäisymuoto valitaan aina yhdessä nuoren kanssa ja maksuttoman ehkäisyn pituus riippuu valitusta ehkäisymuodosta.

Ehkäisyn aloittamiseen liittyvä neuvonta- ja vastaanottokäynti varataan terveydenhoitajan vastaanotolle: Koululaiset kouluterveydenhoitajalle, opiskelijat opiskeluterveydenhoitajalle, keskitettyyn ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan tai Korpilahden, Säynätsalon ja Tikkakosken neuvolaan. Tarvittaessa hoitaja ohjaa nuoren lääkärin vastaanotolle. Kondomeja nuoret, niin nuoret naiset kuin miehetkin, saavat vastaanotoilta.

– Myös jokaiselle yläkoululaiselle jaetaan kondomit terveyskasvatukselliseen tarkoitukseen kouluterveydenhoitajien pitämillä seksuaaliterveystunneilla, Käyhkö kertoo.

Ehkäisy on maksutonta esimerkiksi pillereiden osalta nykyisen kolmen kuukauden lisäksi kuusi kuukautta. Maksuttomuus ei koske jälkiehkäisyä.

Jyväskylässä tehtiin viime vuonna kaksi valtuustoaloitetta nuorille suunnatusta maksuttomasta ehkäisystä. Lisäksi THL ja Sosiaali- ja terveysministeriö suosittaa lisäämään seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluita.

www.jyvaskyla.fi/terveys/neuvolat/perhesuunnittelu

Lisätietoja:

palvelupäällikkö Paula Käyhkö, p. 014 266 2001
osastonhoitaja Hannele Virenius, p. 014 266 2198
osastonhoitaja Katja Viisanen, p. 014 266 2197

7.3.2017Tuija Ijäs

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje