Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylä mukaan valtakunnalliseen kieltenopetuksen varhentamisen kokeiluun

Jyväskylä mukaan valtakunnalliseen kieltenopetuksen varhentamisen kokeiluun

Espanjan kielen suosio kolmasluokkalaisten keskuudessa jatkuu

Jyväskylän perusopetus on valittu mukaan opetushallituksen kärkihankkeeseen, jossa ensimmäisen vieraan kielen, A1-kielen, opetus aloitetaan ensimmäisellä luokalla. Ensi elokuussa käynnistyvässä kokeilussa A1-kieltä opiskellaan yksi tunti viikossa 11 koululla.

A1-kielen varhentamisen kokeilu käynnistyy Haapaniemen, Halssilan, Keltinmäen, Korpilahden, Muuratsalon, Puuppolan, Säynätsalon, Tikan, Tikkalan, Tikkakosken ja Vaajakummun kouluissa. Koulut ovat valikoituneet sillä perusteella, että alueen päiväkodeissa on tarjottu kielirikasteista opetusta. Varhaiskasvatuksessa toteutetaan kielirikasteista toimintaa ja kokeilun avulla voidaan varmistaa, että A1-kieleksi voidaan valita muukin kuin englanti. Kokeiluun osallistuvilla kouluilla A1-kieleksi voi valita englannin kielen lisäksi ruotsin, saksan tai venäjän. Kokeilukoulujen toisen luokan oppilailla on myös mahdollisuus valita A1-kieleksi muu kuin englanti.

A1-kielten opetuksen varhentaminen on kokeiluluonteinen vuosina 2017-2020. Kokeilu rahoitetaan kieltenopetuksen varhentamiseen myönnetyllä 160 000 euron valtionavustuksella.

Tavoitteena yhtenäinen kielipolku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen

Jyväskylän kaupungissa on kehitetty vieraan kielen opettamista systemaattisesti vuodesta 2010 lähtien. Esiopetuksessa ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta Jälkkärissä on annettu kielisuihkutusta ja kielirikasteista opetusta lähes seitsemän vuoden ajan. Kahden viimeisen lukuvuoden aikana esiopetuksen ja Jälkkäreiden henkilökuntaa on myös täydennyskoulutettu antamaan kielirikasteista opetusta.

Syksystä 2006 alkaen Jyväskylän kaupungin perusopetuksen kouluissa on voinut opiskella ensimmäisenä vieraana kielenä ainoastaan englantia. Tarjoamalla ensimmäisenä vieraana kielenä koulussa englannin lisäksi myös muita kieliä, annetaan oppilaille mahdollisuus jatkaa jo varhaiskasvatuksen puolella omaksuttua kieltä.

–Kielenoppimispolku on katkennut usein perusopetuksen alkaessa, koska oppilas ei ole voinut jatkaa esiopetuksen kielisuihkutuksessa tarjottua kieltä A1-kielenä, kertoo palvelupäällikkö Pia Bärlund perusopetuspalveluista.

Espanjan kieli edelleen A2-kielivalintojen ykkösenä

Kolmasluokkalaiset ovat jälleen valinneet ylimääräinen vieraan kielen opiskeltavaksi neljänneltä luokalta alkaen. Jyväskylän kolmosluokkaisista 238 oppilasta on tehnyt valinnan A2-kielen opiskelun aloittamisesta ensi elokuussa. Tämä on 17 % koko ikäluokasta. Valintojen perusteella A2-kielen ryhmiä syntyy 15, joista peräti 13 ryhmää opiskelee espanjan kieltä. Ranskan ja saksan kieliin syntyi yhdet ryhmät. Valtakunnallisesti Jyväskylässä opiskellaan eniten espanjaa A2-kielenä.

–Kaiken kaikkiaan A2-kielen valitsi 336 oppilasta, mutta ryhmiä syntyi 238 oppilaan valintojen mukaisesti, toteaa Pia Bärlund.

Jyväskylässä A2-kieleksi voi valita espanjan, ranskan, saksan ja venäjän kielen. Kieliryhmän minimikoko on 12 oppilasta. A2-kieltä opiskellaan perusopetuksen loppuun saakka. Valittu ylimääräinen kieli jatkuu yläkoulussa yhtenä valinnaisaineista.

Lisätietoja
palvelupäällikkö Pia Bärlund, perusopetus, p. 014 266 4889
Opetushallituksen tiedote myönnetyistä valtionavustuksista www.oph.fi/ajankohtaista/verkkouutiset/101/0/kieltenopetus_alkamaan_jo_ensimmaiselta_luokalta_ja_varhaiskasvatuksesta_-_nelja_miljoonaa_euroa_avustuksia_kunnille
Vipunen – opetushallinnon tilastopalvelut https://vipunen.fi/fi-fi/_layouts/15/xlviewer.aspx?id=/fi-fi/Raportit/Perusopetus%20-%20ainevalinnat%20-%20A-kieli%20-%201-6%20-%20koulutuksen%20j%C3%A4rjest%C3%A4j%C3%A4.xlsb

7.3.2017Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje