Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Hippos2020 rakentaa vahvan liikunnan ja hyvinvoinnin osaamiskeskittymän

Hippos2020 rakentaa vahvan liikunnan ja hyvinvoinnin osaamiskeskittymän

Jyväskylään suunniteltu liikunnan ja hyvinvoinnin keskus Hippos2020 rakennetaan vahvan liikuntaosaamisen varaan. Tähän mennessä liikunnan ja hyvinvoinnin osaamiskeskittymän kehittämisen kumppaneiksi ovat sitoutuneet Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU, Sports Lab Jyväskylä, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES, Keski-Suomen Liikunta ry, Jyväskylän Kenttä-Urheilijat JKU, Jyväskylän Voimistelijat JyVo-79 ja tuoreimpana Suomen Palloliiton Keski-Suomen piiri ry. Lisäksi Jyväskylän yliopiston ja JAMK:n rooli osaamiskeskittymän rakentamisessa on jo nyt ollut merkittävä.

- Hippos2020 on synnyttänyt alueellisesti ja valtakunnallisestikin hienon imun. Useita uusia kumppanuusneuvotteluja on käynnissä, kertoo liikuntaklusterin kokoamista ja tilavuokrausta vetävä kiinteistöasiantuntija Tommy Öhman hankkeen konsulttiyhtiö GSP Groupista.

Lisäksi Suomen Palloliitto allekirjoitti tänään esisopimuksen sijoittumisestaan Hippokselle rakennettavaan Liikunnan Tietotaloon. KIHU on kirjoittanut vastaavan sopimuksen jo aiemmin. Myös Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän kaupungin liikuntatoimi ovat tehneet esisopimuksen sijoittumisestaan Liikunnan Tietotaloon.

Liikunnan Tietotalosta tulee urheilun, liikunnan, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen keskus, jossa tutkimustietoa luodaan ja hyödynnetään muun muassa uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseksi. Tietotaloon sijoittuu tutkijoita, testaajia sekä palveluja ja teknologiaa tuottavia yrityksiä, jotka toimivat liikunnan, urheilun, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen saralla. Tavoitteena on luoda ainutlaatuinen verkosto, jossa Jyväskylässä jo oleva liikunnan ja hyvinvoinnin vahva osaamispääoma ja yritystoiminta synnyttävät uusia menestystarinoita.

- Liikunnan Tietotalo tilavuokraus etenee hyvällä tahdilla. Liikunnan Tietotalon tiloista noin kolmannes on jo joko esisopimus- tai viime hetken neuvotteluvaiheessa, kertoo kiinteistöasiantuntija Tommy Öhman.

Öhmanin mukaan seuraavaksi käynnistetään määrätietoinen liikunnan ja hyvinvoinnin palveluja ja teknologiaa tuottavien yritysten haku Hippokselle. Rakenteilla on myös yrityshautomo toimialan startup-yrityksille.

Uudenlainen rahoitusmalli

Hippos2020 on 300 miljoonan euron hanke. Hanke rahoitetaan lähes 90-prosenttisesti yksityisellä sijoittajarahalla ja rahoituslaitosten lainarahalla. Jyväskylän kaupunki sijoittaa hankkeeseen noin 30 miljoonaa euroa ja vastaa sen lisäksi alueen kunnallistekniikan ja liikuntapuiston rakentamisesta. Jyväskylän kaupunki saa alueen rakennusoikeuksista yli 17 miljoonan euron tuotot. Rakennusvaihe tuo verotuloja kaupungille 14 miljoonaa euroa ja valtiolle 22 miljoonaa. Rakennusvaiheen työllisyysvaikutus on 2000 henkilötyövuotta. Kun Hippos2020 on valmis, alueella työskentelee päivittäin 600 ihmistä.

Liikuntatilat kolminkertaistuvat

Hippos2020 kolminkertaistaa alueen nykyiset liikuntatilat. Tilojen käyttöä tehostetaan tekemällä tiloista muuntojoustavia. Hippokselle on suunnitteilla mm. uusi yli 6000 hengen monitoimiareena, Liikunnan Tietotalo, areenan liikekeskus kauppoineen ja hotelleineen. Lisäksi alueelle tulee viisi asuinkerrostaloa.
Hippos2020-hankkeen kunnallinen päätöksenteko etenee kevään aikana. Lopullisesti kaupunginvaltuusto päättää asiasta alkusyksyyn mennessä.

- Alueen kaavaehdotus on käsittelyssä lautakunnassa maaliskuussa ja kaupunginhallituksessa sekä kaupunginvaltuustossa huhtikuussa. Jos kaikki edellä mainitut vaiheet toteutuvat ilman viivästyksiä, voidaan lopullinen hankkeen toteuttaja tai toteuttajat valita ensi syksynä ja tällöin rakentaminen voisi alkaa alkuvuodesta 2018, sanoo Hippos2020:n projektipäällikkö Kari Halinen Jyväskylän kaupungilta.

Hippos2020 –hankkeen kiinteistökokonaisuuden investoinnista ja mahdollisesti myös hankeen rakentamisen toteuttamisesta kiinnostunutta toteuttajaa tai toteuttajia haetaan julkisella hankintamenettelyllä, josta vastaa Jyväskylän kaupunki.

- Hippos2020 kiinnostaa kiinteistösijoittajia ja rakennuttajia. Hankintakilpailun tietopyyntöön on vastannut yli kymmenen toimijaa. Se kertoo kiinnostuksesta, kertoo Kari Halinen.

Hippos2020-hanketta on valmisteltu Jyväskylässä reilut kaksi vuotta. Nyt hanketta vie operatiivisesti eteenpäin Jyväskylän Hippoksen Kehitys Oy, josta Jyväskylän kaupunki omistaa kolmanneksen ja yksityissijoittajien Jyväskylän Hippoksen Ystävät Oy kaksi kolmannesta. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja on Kari Halinen.

Lisätietoja:
Kari Halinen, projektipäällikkö Hippos2020, Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän Hippoksen Kehitys Oy:n hallituksen puheenjohtaja, 050 573 7034 etunimi.sukunimi@jkl.fi
Ilkka Kilpimaa, Hippos2020:n hankekehitysjohtaja, GSP Group Oy, 040-743 5223 etunimi.sukunimi@gsp.fi
Tommy Öhman, Hippos2020:n kiinteistöasiantuntija, GSP Group Oy, 043 824 5114 etunimi.sukunimi@gsp.fi

9.3.2017Kirsti Lehtola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje