Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Keväinen Jyväskylä juhlii 180-vuotissyntymäpäiviä 21.–25.3.

Keväinen Jyväskylä juhlii 180-vuotissyntymäpäiviä 21.–25.3.

Maaliskuun 22.päivä tulee kuluneeksi 180 vuotta siitä, kun Jyväskylä sai kaupunkioikeudet. Tasalukua juhlitaan pitkin vuotta 100-vuotiaan Suomen rinnalla, mutta myös perinteisiä syntymäpäiviä vietetään kaupunkijuhlan merkeissä tiistaista lauantaihin 21.–25.3.

Jyväskylän päivät kutsuu kaikenikäiset kaupunkilaiset tutkimusretkelle omaan kotikaupunkiin, löytämään uusia näkökulmia, tutustumaan paikalliseen osaamiseen ja juhlistamaan juhlavuotta yhdessä.

Kaupunki tutuksi kävellen ja bussin kyydissä

Syntymäpäiväviikon lauantaina 25.3. on loistava mahdollisuus lähteä päiväretkelle tutustumaan kaupungin arkkitehtuurin helmiin ja omaleimaisiin kaupunginosiin vapaapääsyisillä opastuskierroksilla. Alvar Aallon elämään ja monipuoliseen tuotantoon voi tutustua joko kävellen tai bussin kyytiin hyppäämällä. Kukkulakaupunki Jyväskylä -kierroksella matkataan ydinkeskustasta mm. 1940-luvun Mäki-Mattiin ja 1970-luvun Kortepohjaan, kun taas Järvikaupunki Jyväskylä -kierros tutustuttaa osallistujat kaupunkisuunnittelun ja vihertehokkuuden näkökulmasta kaupungin itäosiin mm. Kuokkalassa, Vaajakoskella ja Halssilassa. Kaupungintalon historiaan ja taiteeseen uppoudutaan kulttuuriluotsien kanssa rennosti keskustellen kolmen kierroksen verran.

Syntymäpäiväviikolla kannattaa myös suunnata museoon, vaikka joka päivä. Jyväskylän taidemuseo ja Suomen käsityön museo tarjoavat merkkipäivän kunniaksi kaikille ilmaisen sisäänpääsyn tiistaista lauantaihin 21.–25.3. Lisäksi Alvar Aalto -museoon ja Keski-Suomen Ilmavoimamuseoon Tikkakoskelle on vapaa pääsy lauantaina 25.3.

Juhlahumua laidasta laitaan

Päiväkeskusten ja pitkäaikaishoidon asukkaille tarjotut perinteiset syntymäpäiväkahvit nautitaan tänä vuonna Kulttuurikimarana, ja kahviherkkuina tarjoillaan niin musiikkia, taikuutta kuin teatteria. Synttäriviikon aikana Kulttuurikimaran esiintyjinä kiertävät Pentti Rasinkangas, Taikuri Hannu Juntunen, Lauri Laakso sekä Kari Tyni ja Olli Kivistö Duo.

Ohjelmasta löytyy juhlahumua myös pienimmille jyväskyläläisille perheineen. Synttärileffoja on tarjolla sekä perjantaina 24.3. että lauantaina 25.3. Tikkakosken koulun kulttuurisalissa nähdään perjantaina helmikuussa ensi-iltaan tullut Disney-animaatio Vaiana ja lauantaina koko perheen luontoelokuva Matka merelle. Lauantaina irrotellaan Lasten synttärijameissa pääkirjaston Minnansalissa, kun hassusta menosta vastaa kahden räppärin, tanssijoiden ja dj:n muodostama Toistuvat Yllätykset. Hien ja iloisen mielen saa pintaan synttäriviikon lauantaina Kankaalla, kun JAMKin hyvinvointiyksikön opiskelijat järjestävät Jyväskylä – hyvä kylä liikkua! -tapahtuman, jossa voi käydä keräämässä hyviä vinkkejä liikkuvaan arkeen, kokeilemassa erilaisia lajeja ja yllätysesiintyjiäkin on luvassa. Loppuviikosta juhlamieli valtaa myös ydinkeskustan, kun kävelykadun Keväänavaus-markkinat herättelevät liikkeet ja kojut tunnelmoimaan kevättä yhdessä kaupunkilaisten kanssa.

Syntymäpäiväviikkoon kuuluvat myös olennaisesti juhlallisuudet ja palkitsemiset. Kaikki 5. luokkalaiset saavat kutsun odotetulle kaupunginjohtajan vastaanotolle ja liikuntapalvelut palkitsevat ansioituneita urheilijoita. Tänä vuonna jaetaan myös ensimmäinen valtakunnallinen prosenttikulttuuripalkinto.

Ohjelma kokonaisuudessaan ja esitysten lipputiedot löytyvät Jyväskylän päivien nettisivuilta www.jyvaskyla.fi/paivat

Jyväskylän päivät Facebookissa: www.facebook.com/events/1431711060198321/

Lisätietoja:

kulttuurituottaja Maria Poikonen, p. 014 266 4043, 040 7383450, maria.poikonen(at)jkl.fi

14.3.2017Paula Ukkonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje