Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Tutustu opastetusti 180-vuotiaaseen Jyväskylään

Tutustu opastetusti 180-vuotiaaseen Jyväskylään

Nyt on oivallinen mahdollisuus tutustua Jyväskylään opastetusti lauantaina 25.3. Kaupunki tarjoaa 180-juhlavuoden kunniaksi uusia ja uudistettuja sekä tuttuja kierroksia.

Kierrokset sopivat sekä uusille asukkaille että täällä pitkäänkin asuneille. On varmasti mielenkiintoista tutustua vanhoihin ja uusiin asuinalueisiin, Alvar Aallon elämään ja tuotantoon sekä kaupungintaloon. Järjestämme maksuttomia tutustumiskierroksia myös kesällä, kertoo viestintäjohtaja Helinä Mäenpää.

Kävelykierros Aalto Andante

La 25.3. klo 12
Lähtö Kävelykadun Kompassiaukiolta, kesto 2 h

Kuka oli arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto? Aalto Andante -kävelykierroksella selviää, kuinka tämä pikkukaupungin nuori haaveilija löysi oman tyylinsä ja vei lapsuudenkaupunkinsa arkkitehtuurin maailmankartalle. Kävelykierroksella kuljetaan Alvar Aallon elämän käännekohdista toiseen, nuoresta koulupojasta arvovaltaiseksi akateemikoksi. Matkalla kuullaan kiehtovia tarinoita elävästä elämästä ja Aallon persoonasta, hänen kasvukivuistaan ja inspiraation lähteistään – ehkäpä jotain toteutumattomista suunnitelmistakin. Kohteet kierroksella: Työväentalo, hallinto- ja kulttuurikeskus sekä yliopistokampus (lisäksi Nikolainkulma, Harjun Neron portaat). Kierros päättyy Alvar Aalto-museolle, johon voi tutustua omatoimisesti.

Vapaa pääsy!
llmaisliput noudettava etukäteen Jyväskylä-infosta, Kauppakeskus Forum, Asemakatu 7 (avoinna ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16). Jäljelle jääneitä lippuja voi kysyä oppaalta ennen kierroksen alkua. Max. 30 h / kierros.

Bussikierros Aalto Bravo

La 25.3. klo 12
Lähtö kaupungintalon pihasta, kesto 3h (päättyy Alvar Aalto-museolle, jossa mahdollisuus omakustanteiseen kahvitteluun)

Arkkitehti Alvar Aalto Jyväskylässä - profeetta omalla maallaan! Tämä väite todentuu opastetulla Aalto Bravo -bussikierroksella, jossa tutustutaan Aallon tuotantoon lähes kuuden vuosikymmenen ajalta. Esimerkkejä löytyy nuoruuden klassismista aina loppukauden vahvaan ja kypsään ilmaisuun. Kuulemme myös tarinoita Aallon elämänvaiheista ja persoonasta – hänen lahjakkaita vaimojaan, Ainoa ja Elissaa unohtamatta. Näemme paikkoja, joissa hän on asunut, viivoja, joita hän on piirtänyt sekä jälkiä, joita hän on jättänyt Jyväskylän kaupunkikuvaan. Käymme Säynätsalossa, ”Päijänteen Tahitilla” sekä Muuramen kirkossa, joka avattiin hiljattain 1920-luvun tyyliin peruskorjattuna. Kierros päättyy Alvar Aalto –museolle, jonka autenttisessa ympäristössä on mahdollisuus nauttia omakustanteisesti myös Alvarin kakkukahvit.

Vapaa pääsy!
llmaisliput noudettava etukäteen Jyväskylä-infosta, Kauppakeskus Forum, Asemakatu 7 (avoinna ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16). Jäljelle jääneitä lippuja voi kysyä oppaalta ennen kierroksen alkua. Max. 49 h / kierros.

Kaupunki tutuksi –kierrokset

Kukkulakaupunki Jyväskylä -kierros
La 25.3. lähtö klo 10.30, kesto n. 2 tuntia, Jyväskylän kaupungintalon edestä (Vapaudenkatu 32)

Opastetulla bussikikierroksella tutustutaan vanhoihin ja uusiin asuinalueisiin keskustan länsi-lounaispuolella. Matka vie ydinkeskustasta 1940-luvun Mäki-Mattiin, 1960-luvun Viitaniemeen ja 1970-luvun Kortepohjaan. Piipahdamme uudenkarheilla Korteniityn ja Haukkalan asuinalueilla, joista taktisesti koukataan jälleenrakennuskauden Kypärämäen ja Köhniön kautta 1970-luvun Kortemäkeen. Lopuksi otetaan haltuun kerrostalojen komea Keltinmäki sekä Mäyrämäen ja Mustalammen mukavat asuinalueet. Kaavoituksen ja alueiden rakentamisen tarinoiden lisäksi kerrotaan uusista ja vanhoista viheralueista sekä -kohteista. Oppaana toimii Reijo Teivaistenaho.

Vapaa pääsy!
llmaisliput noudettava etukäteen Jyväskylä-infosta, Kauppakeskus Forum, Asemakatu 7 (avoinna ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16). Jäljelle jääneitä lippuja voi kysyä oppaalta ennen kierroksen alkua. Max. 49 h / kierros.

Järvikaupunki Jyväskylä -kierros

La 25.3. klo 13.00, kesto n. 2 tuntia, lähtö Jyväskylän kaupungintalon edestä, Vapaudenkatu 32

Opastetulla bussikierroksella tutustutaan vanhoihin ja uusiin asuinalueisiin keskustan itäpuolella. Matka vie ydinkeskustasta 1980-luvulta alkaen rakentuneelle Kuokkalan alueelle, jossa tutustutaan muun muassa vuoden 1985 asuntomessualueeseen, Ristikiven asuinalueeseen sekä Kuokkalan keskustaan. Matkalla valtakunnallisesti merkittävään teollisuusympäristöön Vaajakoskelle, tutustutaan tuoreisiin Jokivarren ja Äijälänrannan asuinalueisiin. Takaisin lähtöpisteeseen kaarretaan Mesikämmenen ja Halssilanmäen asuinalueiden kautta. Kaavoituksen ja alueiden rakentamisen tarinoiden lisäksi kierroksella kerrotaan vihertehokkuudesta sekä tutustutaan matkan varrella oleviin viherkohteisiin, kuten Yrttisuon toimintapuisto, Sippulanniemi ja Tourujoki. Oppaana toimii Mauri Hähkiöniemi.

Vapaa pääsy!
llmaisliput noudettava etukäteen Jyväskylä-infosta, Kauppakeskus Forum, Asemakatu 7 (avoinna ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16). Jäljelle jääneitä lippuja voi kysyä oppaalta ennen kierroksen alkua. Max. 49 h / kierros.

Kaupungintalon opastetut kierrokset

La 25.3. klo 10, 11.30 ja 13, kierroksen kesto 45 min. Jyväskylän kaupungintalo, Vapaudenkatu 32

Opastettu yleisökierros peruskorjatussa kaupungintalossa tarjoaa mainion tilaisuuden tutustua kaupungintalon historiaan ja nykypäivään. Kierros suuntautuu kaupungintalon julkisiin tiloihin eri kerroksissa. Kierroksen aikana kerrataan myös korjauksen perustietoja ja esitellään talossa olevia taideteoksia. Oppaina toimivat kulttuuriluotsit. Lähtö kierrokselle on kaupungintalon Poliisikamari-ovelta kaupunginteatterin puoleisesta päädystä. Kierroksille ei voi tehdä puhelinvarauksia.

Vapaa pääsy!
llmaisliput noudettava etukäteen Jyväskylä-infosta, Kauppakeskus Forum, Asemakatu 7 (avoinna ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16). Jäljelle jääneitä lippuja voi kysyä oppaalta ennen kierroksen alkua. Max. 15 h / kierros.

Jyväskylän päivät - lisätietoa

Maaliskuun 22. päivä tulee kuluneeksi 180 vuotta siitä, kun Jyväskylä sai kaupunkioikeudet. Jyväskylän päivät kutsuu kaikenikäiset kaupunkilaiset tutkimusretkelle omaan kotikaupunkiin, löytämään uusia näkökulmia, tutustumaan paikalliseen osaamiseen ja juhlistamaan juhlavuotta yhdessä.

Ohjelma kokonaisuudessaan ja esitysten lipputiedot löytyvät Jyväskylän päivien nettisivuilta
www.jyvaskyla.fi/paivat

Jyväskylän päivät Facebookissa:
www.facebook.com/events/1431711060198321/

14.3.2017Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje