Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kulttuuriluotsi on vapaaehtoinen vaikuttaja, vahvistaa tuore selvitys

Kulttuuriluotsi on vapaaehtoinen vaikuttaja, vahvistaa tuore selvitys

Kulttuuriluotsitoiminta on tärkeä voimavara ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisessä. Tämä selviää Tampereen kulttuurikasvatusyksikkö TAITE:n yhdessä Jyväskylän kaupungin ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa toteuttaman selvityksessä, joka tarkastelee luotsitoiminnan tämän hetkistä tilaa koko Suomessa. Selvityksen on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö.

Vapaaehtoisilla on osaamista, kokemusta ja näkemystä

Kulttuuriluotsitoiminta on vapaaehtoistoimintaa, joka edistää kulttuurin saavutettavuutta sellaisten ihmisten osalta, jotka eivät voi tai halua lähteä kulttuuririentoihin ilman seuraa. Kuka tahansa voi tilata kulttuuriluotsin seurakseen esimerkiksi museoon, teatteriin tai konserttiin. Idea kulttuuriluotseista syntyi Jyväskylässä vuonna 2006 ja se on levinnyt jo yli kahdellekymmenelle paikkakunnalle Suomessa.

Selvityksen perusteella luotsitoiminnan nähdään edistävän tasa-arvoa kulttuuripalvelujen käytössä, tuottavan hyvinvointivaikutuksia sekä mahdollistavan kansalaisten osallistumisen julkisen hallinnon toimintaan, kuten palvelujen kehittämiseen. Vapaaehtoiset ovat aktiivisia, ja heitä motivoi halu auttaa tukea tarvitsevia, halu vaikuttaa ja mahdollisuus päästä osalliseksi kulttuurista. Useimmat heistä ovat myös korkeasti koulutettuja, ja suuri osa haluaisi osallistua nykyistä enemmänkin.

- Jyväskylässä on iso joukko aktiivisia luotseja, jotka haluavat edistää kulttuurin saavutettavuutta ja tasa-arvoa. Kulttuurin ja hyvinvoinnin ohella luotsit ovat oiva resurssi myös kuntien muussa toiminnassa. He tuovat asiantuntemustaan ja käyttäjänäkökulmaa esiin palvelujen ja kuntalaisten osallisuuden kehittämisessä, Jyväskylässä vuonna 2008 Suomen ensimmäisenä luotsikoordinaattorina aloittanut Hanne Laitinen kertoo.

Valtakunnallisesti merkittävä uusi toimintamuoto etsii vielä paikkaansa

Potentiaalistaan huolimatta luotsitoiminta on Suomessa vasta vakiintumassa. Sekä vapaaehtoistoimijoiden että luotsauskeikkojen määrät ovat pieniä erityisesti niillä paikkakunnilla, joissa ei ole vielä luotsitoimintaa päätoimisesti koordinoivaa työntekijää. Jyväskylässä tilanne on vahvalla pohjalla, ja luotsattavia kertyy keskimäärin 5000 vuodessa. Jyväskylässä ja Tampereella toimii lisäksi aktiivisia liikunta- ja ympäristöluotseja.
- Lisäresurssien ohella tarvetta näyttää selvityksen perusteella olevan myös eri paikkakuntien luotsitoimijoiden keskinäiselle yhteistyölle. Toiveissa onkin saada valtakunnallinen työntekijä edistämään toiminnan leviämistä, vakiinnuttamista ja sisältöjen yhtenäistämistä varten, Laitinen tiivistää.

Selvitys kulttuuri- liikunta- ja ympäristöluotsitoiminnasta on luettavissa Tampereen kaupungin verkkosivuilla: http://www.tampere.fi/material/attachments/uutiskeskus/tampere/t/1e6zwnSWZ/Raportti_A4_56_sivua_Web.pdf

Lisätietoja:
Hanne Laitinen, kulttuuriluotsikoordinaattori, Jyväskylän kaupunki, p. 050 338 1114, hannemari.laitinen@jkl.fi
Marko Nousiainen, projektityöntekijä, p. 050 364 0979

17.3.2017Paula Ukkonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje