Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Käsityökohtaamisia-seminaari järjestään Jyväskylässä la 8.4.2017

Käsityökohtaamisia-seminaari järjestään Jyväskylässä la 8.4.2017

Käsityön ja taidon viikon varaslähtönä Jyväskylässä järjestetään valtakunnallinen seminaari aineettoman kulttuuriperinnön – käsityötaidon tiimoilta. Seminaari on osa Käsityöringin toimintaa. Seminaarissa tarkastellaan, miten käsityötaitoa on siirretty ja esitetty aiemmin ja miten sitä nyt siirretään, esitetään ja jaetaan.

Seminaari on tarkoitettu käsityön ammattilaisille, alan opettajille, opiskelijoille ja harrastajille. Seminaari on maksuton. Lounas ja iltapäiväkahvi ovat omakustanteisia.

Seminaarin ohjelma:
klo 10.30–11.00 Ilmoittautuminen ja AO:n tarjoamat tervetulokahvit
klo 10.30–11.00 Seminaarin starttisanat: Jyväskylän ammattiopisto, Helena Kunnas
klo 11.10–11.50 Kunniallinen käsityömestari, YTT Eliza Kraatari.
klo 11.50–12.00 Vuoden käsityöläisen julkistus
klo 12.00–12.30 Moderni perinteen siirtäjä, Soja Murto.
klo 12.30–13.15 Ruokatauko
klo 13.15–13.25 Terveisiä Punomo.fistä
klo 13.25–14.05 Kyläräätäli kotona ja maailmalla, käsityömestari Mervi Pasanen.
klo 14.05–14.45 Käsityö, rakas harrastus - käsityö arjen merkityksellistäjänä, FT Anna Kouhia.
klo 14.45–15.00 Kahvitauko
klo 15.00–15.15 Unescon sopimus ja käsityöperintö, erikoisasiantuntija Aura Kivilaakso, Museovirasto.
klo 15.00–15.40 Elämä käsityötä, käsityö elämää, Marjo Vainio.
klo 15.40–15.50 Taitoliiton ajankohtaiset kuulumiset, Kikka Jelisejeff.
klo 16.05–16.45 Kuntosalikonseptilla tilat ja työvälineet käsin tekemiselle, Creater-verstaan yrittäjä
Petri Kuikka ja soitinartesaani Saku Vuori.
klo 16.45 – 17.00 Seminaarin päätös

Seminaariin on ennakkoilmoittautuminen verkossa www.lyyti.in/kasityokohtaamisia. Ilmoittautumiset 31.3.2017 mennessä.

Seminaari järjestetään Jyväskylän aikuisopiston tiloissa, osoitteessa Viitaniementie 1, Jyväskylä karttalinkki

Seminaarin järjestävät Suomen käsityön museo, Jyväskylän aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusala, Museovirasto, Taitoliitto ja yhteistyössä mukana myös Punomo.fi.

Eliza Kraatari, YTT, on Kotiteollisuusaatteen tuntija ja kulttuuripolitiikan tutkija. Hän on tutkinut, miten käsityömestareita kuvattiin Kotiteollisuus-lehdessä sodanjälkeisinä vuosina (1947–69). Eri tekstityypeillä ohjattiin lukijoita kotiteolliseen kädentaitajuuteen, johon yhdistettiin vaatimattomuus, ahkeruus, taitavuus ja itseoppineisuus. Kraatari esittelee, miten käsityömestarien kuvaukset nivoutuivat osaksi kotiteollisuuden kulttuuri- ja aatehistoriallista kokonaisuutta.
Soja Murto, on monipuolinen käsityöläinen ja kansallispukujen valmistaja, joka hallitsee erilaisia tekstiilimateriaaleja ja käsityötekniikoita. Taito on karttunut kotona saatujen oppien, koulutuksen ja kollegoiden avulla. Oppiminen jatkuu tutkien museoissa olevia alkuperäisiä puvun osia ja kokeillen itselle sopivaa työtapaa.
Mervi Pasanen on elävä esimerkki harrastajasta, jolla homma lähti lapasesta. Harrastuksen kautta itseopitut ja kursseilla saadut taidot ovat vieneet Pasasta ympäri Eurooppaa saamaan lisää oppia ja jakamaan omia taitoja ja tietämystä niin tapahtumissa, kursseilla kuin kirjojen muodossa.
Anna Kouhia, FT, on käsityön harrastamisesta väitellyt vapaa-ajan neuloja ja tutkija. Vapaa-ajan merkityksen muutos on tuonut käsityöharrastukselle uusia merkityksiä. Hän on tutkinut sosiaalisen median osuutta uusien käsityötodellisuuksien luojana ja tekemisen arvioijana. Mitä tehdään ja opitaan yhdessä ja mitä yksin – miten käsityöstä kerrotaan?
Marjo Vainio vaikuttaa Taito Uusimaassa ja on uusien tuulien haistelija, uudet tekniikat ja materiaalit haltuun ottava osaaja. Hän on muun muassa koruihin hurahtanut, tutkija, kokeilija ja opettaja, joka ei panttaa omia tietojaan, vaan haluaa välittää osaamistaan ja tekemisen iloa myös muille.
Creater-verstas on verstastila, jossa voi työstää metallia, puuta ja elektroniikkaa. Aloittelija tai ammattilainen – hommat hoituu tai hioutuu. Verstaan yrittäjä Petri Kuikka luo kurssitarjontaa yhteistyökumppaneiden kanssa ja yrittäjä Saku Vuori on yhteisyössä mukana oman leipätyönsä lisäksi.

Lisätietoja:
museolehtori Raija Manninen, p. 040 502 2887, etunimi.sukunimi@jkl.fi
amanuenssi Seija Hahl, p. 050 311 8886, etunimi.sukunimi@jkl.fi

17.3.2017Sari K. Koskinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje