Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Vuoden 2017 Jyväskylä-mitali kamarineuvos Erkki Fredriksonille

Jyväskylä-mitali. Kuva: Helinä MäenpääVuoden 2017 Jyväskylä-mitali kamarineuvos Erkki Fredriksonille

Kaupunginvaltuuston 24.10.1966 perustama Jyväskylä-mitali on tunnustus erityisen merkittävistä ansioista Jyväskylän hyväksi. Mitalin sääntöjen mukaan ansiokkaaksi toiminnaksi katsotaan
1. poikkeuksellisen mittava panos Jyväskylän kaupungin luottamusmiehenä, viranhaltijana tai työntekijänä
2. yleistä tunnustusta saanut toiminta, joka poikkeuksellisella tavalla on edistänyt Jyväskylän kaupungin aineellista tai henkistä kehitystä
3. teko, joka Jyväskylästä olevan tai syntyperäisen jyväskyläläisen suorittamana on tehnyt Jyväskylän nimeä tunnetuksi ja jolle annetaan erityinen arvo Jyväskylän kaupungin ulkopuolellakin.

Ensimmäinen Jyväskylä-mitali myönnettiin akateemikko Alvar Aallolle vuonna 1967. Vuosittain voidaan myöntää vain yksi mitali, mutta joka vuosi mitalia ei ole myönnetty. Kaupungin juhlavuosina niitä voidaan myöntää useampiakin. Mitali annetaan maaliskuun 22. päivänä. Poikkeustapauksissa mitali voidaan luovuttaa muulloinkin.

Jyväskylän kaupunginhallitus on päättänyt, että vuoden 2017 Jyväskylä-mitali myönnetään kamarineuvos Erkki Fredriksonille.

Vuoden 2017 Jyväskylä-mitali luovutetaan perjantaina 24.3.2017 Jyväskylän kaupungintalon juhlasalissa, klo 18.30 alkavassa 180-vuotispäivän kutsuvierastilaisuudessa. Jyväskylä-mitalin luovutus on osa syntymäpäivävastaanoton ohjelmaa ja tapahtuu tilaisuuden alussa, klo 19.15 mennessä. Median edustajat ovat tervetulleita Jyväskylä-mitalin luovutukseen.

Kamarineuvos Erkki Fredriksonilla pitkä ja monipuolinen ura

Erkki Fredrikson kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän Lyseosta 1968, promovoitiin filosofian maisteriksi 1984 ja suoritti lisensiaatin tutkinnon Jyväskylän yliopistossa 1992 Opiskeluaikanaan Fredrikson julkaisi 1974 Jyväskylän kaupungin toimeksiannosta tutkimuksen, jossa ensimmäistä kertaa inventoitiin kaupungin vanhaa rakennuskantaa.

Toimittuaan 1974 ja 1975 harjoittelijana ja assistenttina Keski-Suomen museossa hän aloitti 1979 Keski-Suomen museon näyttelysihteeri-amanuenssina ja nimitettiin 1997 näyttelytoiminnasta vastaavaksi intendentiksi, josta eläköityi 2015.

36 virkavuoden aikana Fredrikson toteutti museossa satoja näyttelyjä sivistys- ja kulttuurihistorian sekä kuvataiteiden aloilla. Keski-Suomen museon tehtävän mukaisesti Fredrikson kokosi vuosikymmenten aikana vanhemman keskisuomalaisen kuvataiteen näyttelyitä, joissa tuotiin esille useita jo unohdettuja kuvataiteilijoitamme. Monet Fredriksonin laatimista näyttelyistä tulivat esille kotikaupungin lisäksi kiertonäyttelyinä niin koti- kuin ulkomailla. Ulkoministeriön ja Suomen kulttuuri-instituuttien kierrättäminä Fredriksonin laatimia näyttelyjä on nähty kahdessakymmenessä maassa ja niihin perustuvia näyttelyjulkaisuja on julkaistu kaikkiaan 17 eri kielellä.

Museonäyttelyjen sivutuotteina tai itsenäisinä tutkimuksina Fredrikson on julkaissut yli kolmekymmentä kirjaa tai julkaisua sekä kymmeniä artikkelejä karttahistorian, tyyli-, ruoka- ja tapakulttuurin, rakennus- ja esinetutkimuksen aloilta. Niistä monet painottuvat jyväskyläläiseen paikallishistoriaan. Toimiessaan useiden vanhojen rakennusten korjaus- ja entisöintihankkeissa on Fredrikson voinut hankkia niin rakennusten tyylin mukaisia kalustuskokonaisuuksia kuin etenkin kaupunkimme oloissa mittavia taidehankintoja.

Aloitteet Jyväskylän lyseon museon perustamiseksi ja Korpelan kotiseututalon pystyttämiseksi toteutuivat 1980-luvulla. Veikko Hirvimäen veistämä Torikuningas-patsas Jyväskylän torilla sekä Heikki Häiväojan veistämä Sotainvalidityön muistomerkki Cygnaeuksen kansakoulun pihalla toteutuivat niin ikään Erkki Fredriksonin ideoimina ja paljolti myös toteuttamina.

Virkatoimen ohessa hän on toteuttanut näkemyksiään 10 vuoden ajan Jyväskylän Kesän hallituksessa, 10 vuotta Jyväskylä Seuran puheenjohtajana ja 15 vuotta Jyväskylän Lyseon entisten oppilaiden yhdistyksen puheenjohtajana. Toimiessaan 16 vuotta kaupunginvaltuuston ja viisi vuotta kaupunginhallituksen jäsenenä hän pyrki painottamaan etenkin kaupunkikulttuurin ja sen perinteiden merkitystä. Valtakunnalliset luottamustoimet Kokoomuspuolueen kulttuuripoliittisen toimikunnan jäsenenä ja Suomen ravintolamuseon johtokunnassa avasivat näköaloja ja tärkeitä kontakteja Jyväskylässä toteutettaviksi. Parin vuosikymmenen toiminta kadunnimitoimikunnassa, joista 10 vuotta puheenjohtajana, jätti kymmeniä Fredriksonin ehdottamia kadunnimiä kaupunkiimme. Luottamustehtävät Jyväskylän Orkesteri Oy:n hallituksen ja myöhemmin Jyväskylän Sinfonian puheenjohtajana luontuivat omakohtaisesta musiikin harrastuksesta, jonka näkyvimpinä ja kuuluvimpina osoituksina ovat olleet yli 400 oopperaesitystä niin Jyväskylän, Tampereen kuin Savonlinnan oopperalavoilla sekä useat kymmenet oratoriot ja suurteokset, joissa Fredrikson on ollut esittäjistössä.

Erkki Fredrikson on palkittu kolmen suomalaisen ja kahden ulkomaisen ritarikunnan kunniamerkein. Tasavallan presidentti on myöntänyt Fredriksonille kamarineuvoksen arvonimen vuonna 2008.

Aiemmat Jyväskylä-mitalin saajat
1967 Alvar Aalto, akateemikko, professori
1967 Kalle Heinonen, kauppaneuvos
1967 Eino Palander, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
1968 Reino Pöyhönen, kaupunginsihteeri
1970 Ahti Karjalainen, kapellimestari
1972 Päivö Oksala, professori
1973 Veikko Hyytiäinen, varatuomari
1974 Veli Järvinen, kaupunkineuvos
1977 Matti Koivunen, kunnallisneuvos
1977 Mauno Salojärvi, kauppaneuvos
1977 Elli Särkkä, liikunnanohjaaja, liikuntatieteiden tohtori h.c.
1982 Sirkka Valjakka, museonjohtaja
1982 Pekka Nykänen, työsuojelutarkastaja
1982 Helka Rantanen, lastenhuollontarkkailija
1983 Antti Lehtinen, professori
1988 Matti Nykänen, olympiavoittaja
1998 Jaakko Lovén, kaupunkineuvos
2000 Pentti Sahi, kaupunginhallituksen puheenjohtaja
2007 Göran Schildt, filosofian tohtori
2008 Kauko Sorjonen, kotiseutuneuvos
2009 Aino Sallinen, rehtori
2010 Tommi Mäkinen, ralliautoilija
2011 Erkki Laatikainen, päätoimittaja, professori
2012 Jussi Jäppinen, FT, graafinen suunnittelija
2013 Mieskuoro Sirkat
2014 Ilkka Halinen, arkkitehti
2016 Valmet Rautpohjan tehdas

Lisätietoja:

kamarineuvos Erkki Fredrikson, p. 014 612896
viestintäjohtaja Helinä Mäenpää, p. 050 5487422

24.3.2017Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje