Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Raskausajan hoitoketju saa uuden Effica Äitiyshuolto -ohjelman

Raskausajan hoitoketju saa uuden Effica Äitiyshuolto -ohjelman

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Seututerveyskeskus ja Jyte ottavat 03.04.2017 käyttöön uuden Effica Äitiyshuolto-ohjelman. Muurame aloittaa keväämmällä, tarkka aloitusaika ei ole vielä tiedossa. Ohjelma korvaa erikoissairaanhoidossa vuodesta 1994 asti käytössä olleen MAMA-äitiyshuoltojärjestelmän, joka on tullut eläkeikään. MAMAan on kirjattu raskauden ja synnytyksen aikaisia sekä syntyneen lapsen tietoja. MAMAn kautta on ylläpidetty myös keskisuomalaisten syntymärekisteriä THL:lle, jonne kerätään tietoa esimerkiksi synnytyksestä, kivunlievityksestä ja syntyneestä lapsesta.

Uusi Äitiyshuollon tietojärjestelmä käsittelee raskautta palvelupolkuperiaatteella. Tämä tarkoittaa koko raskausajan kattavaa saumatonta hoitoketjua perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon ja takaisin perusterveydenhuoltoon. Uusi ohjelma tulee siis yhteiskäyttöön sekä perusterveydenhuoltoon että erikoissairaanhoitoon. Ammattilaiset eri organisaatioissa täyttävät samaa potilaan palvelupolkua, jolloin kirjattu tieto on heti kaikkien saavutettavissa. Palvelupolku kattaa raskauden seurannan, synnytyksen, lapsivuode ajan ja jälkitarkastuksen.

Uuden ohjelmiston käyttöön otossa on aina varauduttava opettelun ja uuden omaksumisen mukanaan tuomaan palvelun hetkelliseen hidastumiseen. Asiakkailta toivotaan kärsivällisyyttä Äitiyshuollon sisäänajovaiheessa. Jatkossa yhteiskäyttöinen ohjelmisto helpottaa tiedon kulkua ja siirtoa; Äitiyshuoltoon kirjatut raskauden ja synnytyksen tiedot siirtyvät uudelle palvelupolulle asiakkaan tullessa aikanaan uuden raskauden myötä seurantaan.

Neuvolakäytössä kirjaamisalustana ollut RASEUR-näkymä jää käytön edetessä lukutilaan. Samoin toimitaan sairaalassa synnytyksen jälkeen täytetyn SYN-LV-näkymän, joka korvautuu Äitiyshuollosta löytyvällä synnytyksen koosteella. Perheille tulostetaan jatkossa SYN-LV:n sijasta synnytyksen kooste. Tämä käytäntö jatkuu ennallaan, koska kaikki Keski-Suomen kunnat eivät ole yhteis-Efficassa.
Paperista partogrammia ei enää tulosteta perheille mukaan heidän kotiutuessaan vauvan kanssa, koska synnytyksen seurannassa käytettävä partogrammia siirtyy sähköiseen muotoon.

Lisätietoja: Kirsi Väyrynen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, 014 269 1406

29.3.2017Tuija Ijäs

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje