Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylässä oman äidinkielen opetukseen ilmoittaudutaan 31.5. mennessä

Jyväskylässä oman äidinkielen opetukseen ilmoittaudutaan 31.5. mennessä

Jyväskylän perusopetuksen oman äidinkielen opetukseen lukuvuodelle 2017–2018 ilmoittaudutaan ajalla 3.4.–31.5. sähköisellä lomakkeella osoitteessa https://peda.net/jyvaskyla/kieku/o-ohll. Opetukseen voivat ilmoittautua oppilaat, jotka puhuvat äidinkielenään tai sen rinnalla muuta kieltä kuin suomea tai ovat asuneet vuosia ulkomailla ja haluavat ylläpitää jo opittua kielitaitoa Suomessa.

Opetusta järjestetään perusopetuksen opetussuunnitelman lisäopetuksena kaksi tuntia viikossa. Opetukseen ilmoittautuminen on vapaaehtoista ja siihen ilmoittaudutaan jokaiselle lukuvuodelle erikseen. Opetusryhmä syntyy, mikäli ryhmään kuuluu elokuussa käynnistyvän lukuvuoden alussa vähintään neljä oppilasta ja kieleen löytyy opettaja. Suomalaisen viittomakielen, saamen eri kielten ja romaanikielen opetusryhmien minimikoko on kaksi oppilasta.

Opetusryhmät muodostetaan oppilaiden ikä- ja kielitason mukaisesti ja oppilaat voivat olla eri kouluista. Ryhmät sijaitsevat pääosin keskustan kouluilla, jonne on helppo saapua ympäri kaupunkia. Jyväskylän kaupungin koulujen oppilaille maksetaan bussiliput, mikäli koulukuljetusraja ylittyy. Oppilaan edistymistä oman äidinkielen oppisisällöissä arvioidaan lukuvuosittain ja oppilas saa lukuvuoden päätteeksi opetuksesta todistuksen.

Oppilaiden kielelliset valmiudet ja kulttuuritausta huomioidaan perusopetuksessa

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu on yksi uudistuneen opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen osa-alueista. Opitaan tuntemaan ja arvostamaan muun muassa erilaisia kulttuurisia, uskonnollisia ja kielellisiä juuria. Myös oma kulttuurinen tausta nähdään myönteisenä voimavarana.

–Oman äidinkielen osaamisen merkitys yksittäiselle oppilaalle korostuu uusien asioiden oppimisessa. Kaikkien oppiaineiden omaksuminen helpottuu, kun oppimiseen liittyvistä asioista voi viestiä omalla äidinkielellä. Opetussuunnitelmaan on myös kirjattu, että oppilaat saavat käyttää omaa äidinkieltään arviointiin ja tiedonhankintaan, kertoo palvelupäällikkö Pia Bärlund.

Lisätietoja:
palvelupäällikkö Pia Bärlund, perusopetuspalvelut, p. 014 266 4889

3.4.2017Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje