Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän seudun joukkoliikennejaoston päätöksiä 20.4.2017

Jyväskylän seudun joukkoliikennejaoston päätöksiä 20.4.2017

Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen kuntien yhteinen joukkoliikennejaosto kokoontui Jyväskylässä torstaina 20.4. Käsiteltävänä oli Toivakan kunnan kanssa tehtävä liikennöintisopimus linjan 38 liikennöinnistä Toivakkaan, Töysän Linja Oy:n nousukorvaussopimuksen muuttaminen sekä Matka Mäkelä Oy:n nousukorvaussopimuksen uusiminen.


Liikennöintisopimus Toivakan kunnan kanssa linjan 38 liikennöinnistä Toivakkaan

Joukkoliikennejaosto hyväksyi ja valtuutti allekirjoittamaan Toivakan kunnan kanssa sopimuksen linjan 38 liikennöinnistä Toivakkaan. Sopimus on määräaikainen ja voimassa kesään 2018 asti. Linjan liikennöinnistä on saapunut myös palautetta, jossa on toivottu liikennöinnin lisäämistä ja lähtöjä myös kello 17:n jälkeen. Linjan liikennöintikustannukset on sopimuksessa sovittu jaettavaksi kuntakohtaisten ajokilometrien perusteella. Jyväskylän seudullinen joukkoliikenteen viranomainen on laajentanut paikallisliikenteen linjastoa syksystä 2016 alkaen myös Toivakan suuntaan.

Liikenne hoituu linjalla 38, jonka aiemmin Oravasaaren ja Ilmoniemen alueilla Jyväskylässä liikennöinyttä reittiä jatkettiin. Näin myös Ilmoniemen eteläpuolella asuville jyväskyläläisille ja Toivakan puolen asukkaille tarjoutuu mahdollisuus joukkoliikenteen käyttämiseen Jyväskylä–Toivakka -yhteysvälillä. Linjaa on ajettu arkipäivisin kouluvuoden aikana ja sen tarjonta on kohdistunut aamuihin ja iltapäiviin, mikä mahdollistaa koululaisten, opiskelijoiden ja työssäkävijöiden matkustamisen. Linjan 38 tarjonta on sovitettu kaukoliikenteen tarjontaan, joten päällekkäistä liikennettä ei ole ollut.


Töysän Linja Oy:n nousukorvaussopimuksen muuttaminen ja jatkaminen

Joukkoliikennejaosto hyväksyi Töysän Linja Oy:n kanssa tehtävän sopimuksen jatkamisen ja muuttamisen. Sopimuksen kautta mahdollistuu Jyväskylä–Kuohu –välillä hyvä joukkoliikennetarjonta myös iltaisin, viikonloppuisin ja kesäaikaan, kun alueella ei ole Jyväskylän viranomaisen omaa liikennettä. Jyväskylän seudullisella joukkoliikenteen viranomaisella ja Töysän Linja Oy:llä on ollut liikennöitsijälle maksettavia nousukorvauksia koskeva määräaikainen sopimus, joka päättyy 4.6.2017. Sopimus koskee eräiden Jyväskylä–Keuruu -yhteysvälillä ajettavien vuorojen reitittämistä Ruokkeelta Vesangantien kautta Jyväskylän keskustaan ja päinvastoin.

Töysän Linja Oy ajaa vuoroja reittiliikennelupapohjaisesti ja määrittelee itse niissä käytettävät lipputuotteet ja -hinnat. Liikenteessä on toistaiseksi otettu vastaan liikennöitsijän omia lipputuotteita sekä Matkahuollon lippuja. Liikennöitsijä on äskettäin uusinut autojensa maksukortinlukijat, mikä mahdollistaa jatkossa myös Jyväskylän Waltti–lipputuotteiden hyväksymisen. Uusi sopimus sisältää myös liikennöitsijälle Waltti–järjestelmän lipputuotteilla tehtävistä matkoista maksettavat nousukorvaushinnat, jotka ovat samat kuin muillakin reittiliikenneluvilla ajavilla liikennöitsijöillä. Arvolippumatkoista liikennöitsijä saa asiakkaan maksaman matkahinnan, kausilippumatkoista vyöhykeperusteisen korvauksen, joka on asiakkaan käyttäjäryhmästä riippumatta sama. Kausilipun nousukorvaus lasketaan toteutuneen kausilippumyynnin ja tehtyjen kausilippumatkojen perusteella. Sopimuksen tekeminen tukee seutuliikenteen säilymistä Kuohulta Petäjäveden ja Keuruun suuntaan.

Samalla Jyväskylä–Keuruu -yhteysvälillä liikennöi reittiliikenneluvalla myös Matka Mäkelä Oy, jonka kanssa Jyväskylän seudullinen viranomainen on tehnyt jo aikaisemmin nousukorvaussopimuksen. Matka Mäkelä Oy:n kanssa tehty nousukorvaussopimus sisältää Jyväskylän Waltti-lipputuotteiden hyväksymisen liikennöitsijän omien lipputuotteiden ohella. Reittiliikenteen lisäksi Jyväskylä–Kuohu -yhteysvälillä on ajettu koulupäivisin myös kuusi kilpailutetun kaupunkiliikenteen vuoroa, jotka ovat palvelleet lähinnä koululaisten ja opiskelijoiden matkustustarpeita.


Matka Mäkelä Oy:n nousukorvaussopimuksen uusiminen

Jaosto päätti hyväksyä myös sopimuksen uusimisen Matka Mäkelä Oy:n kanssa. Jyväskylän Waltti-lipputuotteiden hyväksymistä Jyväskylän seudullisen joukkoliikenteen viranomaisen alueella Matka Mäkelä Oy:n ajamissa vuoroissa Jyväskylä–Keuruu –yhteysvälillä on määräaikainen ja päättyy 4.6.2017. Sopimuksen jatkaminen on perusteltua, koska sillä mahdollistetaan Jyväskylän ja Kuohun välinen hyvä joukkoliikennetarjonta myös iltaisin, viikonloppuisin ja kesäaikaan, kun alueella ei ole Jyväskylän seudullisen viranomaisen omaa liikennettä. Kun liikenteessä kelpaavat lisäksi Jyväskylän Waltti-korttituotteet, niin matkustaminen asukkaille on edullista. Sopimuksen tekeminen tukee seutuliikenteen säilymistä Kuohulta Petäjäveden ja Keuruun suuntaan.

Matka Mäkelä Oy ajaa vuoroja reittiliikennelupapohjaisesti ja määrittelee itsenäisesti liikenteessään käytettävät lipputuotteet ja niiden hinnat. Jyväskylän viranomaisen ja Matka Mäkelä Oy:n aikaisemmassa sopimuksessa on sovittu myös Jyväskylän Waltti–järjestelmän lipputuotteiden hyväksymisestä liikennöitsijän ajamilla vuoroilla. Jyväskylän seudun joukkoliikenteen viranomainen on sopimuksen perusteella maksanut liikennöitsijälle nousukorvausta tehdyistä matkoista. Nousukorvaushintoina käytetään samoja hintoja, jotka maksetaan muillekin reittiliikenneluvilla ajaville liikennöitsijöille. Siten arvolippumatkoista liikennöitsijä saa asiakkaan maksaman matkahinnan ja kausilipputuotteilla tehdyistä matkoista vyöhykeperusteisen korvauksen, joka on sama asiakkaan käyttäjäryhmästä riippumatta. Kausilipun nousukorvaus lasketaan toteutuneen kausilippumyynnin ja tehtyjen kausilippumatkojen perusteella.


Muista kokouksen asioista tehtiin päätökset esitysten mukaisina.

Kokouksen esityslistaan voi tutustua osoitteessa http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=4570

Lisätietoja:
– Joukkoliikennejaoston varapuheenjohtaja Simo Halttunen, p. 045 693 7116, simo.halttunen[at]jkl.fi
– Palvelupäällikkö Kari Ström, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jkl.fi

20.4.2017Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje