Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » ANNA ja TOIVO, iloiset UNICEF-nuket Suomen käsityön museon ikkunassa

ANNA ja TOIVO, iloiset UNICEF-nuket Suomen käsityön museon ikkunassa

Suomen Käsityön museon Suomalainen kansallispuku -näyttelyn yhteyteen pyydettiin paikallisilta nukentekijöiltä UNICEF -nukkeja, joiden vaatteissa on käytetty kansallispukukankaita. Seitsemän nukentekijää otti urakan vastaan. Nuket esittäytyvät museon ikkunassa 4.5.–3.12.2017.

UNICEF -nuket ovat käsityönä tehtyjä koristenukkeja, joita vapaaehtoiset valmistavat myyntiin. Vaikka nuket valmistetaan samalla vartalon kaavalla, jokainen numeroitu nukke on yksilöllinen, sillä on nimi, syntymäaika ja kansallisuus. Tällä halutaan muistuttaa jokaisen lapsen oikeudesta henkilöllisyyteen.

Suomessa Anna ja Toivo nukkeina tunnettujen UNICEF-nukkien idea syntyi Italiassa 1988 ja Suomeen - ja Jyväskylään - ne rantautuivat vuonna 2002. Aluksi nukkeja tekivät vapaaehtoiset yksin, mutta pian järjestettiin ensimmäinen nukkekurssi ja nyt nukkeja tehdään myös harrastajaryhmissä. Täältä on maailmalle lähtenyt jo satoja Annoja ja Toivoja.

Pirkko Järvinen on harrastanut nukkeja jo pitkään ja tähän näyttelyyn Anna saa oikean keskisuomalaisen naisen kansallispuvun ja Toivo pukeutuu eteläpohjalaisen miehen kansallispukuun ”UNICEF -nuken mollamaija-vartalo on tavallista nukkea hankalampi vaatetettava ja kansallispukukankaatkin tuovat haastetta tekemiseen. Mutta kun keksin, miten kansallispukukankaan voi uudella tavalla käyttää nuken vaatteessa, se tuottaa minulla suurta iloa.”

Kansallispukukankaiden tilkuista UNICE-nukkeja tehneelle ryhmälle on tärkeää, että nuken vaatteiden värit ovat sopusoinnussa, että ne ovat oikean kokoisia ja kokonaisuus on viimeistelty. Työn jäljen tulee olla siisti myös nurjalta puolelta. ”Vaatteiden ompelujärjestys on tärkeä, koska nuket ovat pieniä”, kertoo Leena Tenkanen. ”Yhtä oikeaa valmistustapaa ei ole, mutta ryhmäläiset jakavat auliisti keskenään kokemuksiaan ja ideoitaan.” Eila Ratilaiselle haastavinta nuken tekemisessä on sen persoonallisuuden löytäminen. ”Vartalot teen sarjana, mutta vasta kasvojen, hiusten ja vaatteiden kautta syntyy persoona. UNICEF -nukke syntyy hitaasti ja hartaudella. Lataan sen täyteen lohduttavaa rakkautta.”

Suomen käsityön museossa myytävien nukkien hinta on 50 euroa. Nukkien hinnalla tuetaan Unicefin toimintaa. Tällä hinnalla voidaan rokottaa lapsi kuutta tappavaa tautia vastaan. Nukkeen liitetään myös tieto tekijästä ja kortti, jonka voi lähettää nuken tekijälle ja kertoa, mistä nukke on saanut uuden kodin. Tuula Tuomi on tehnyt 64 nukkea ja noin puolelta on tullut palautekortti. ”Se on todella motivoivaa ja palkitsevaa.” Ostetut nuket toimitetaan ostajille näyttelyn jälkeen.

Lisätietoja: Marja Liisa Väisänen, puh. 050 3118247, marja.liisa.vaisanen@jkl.fi

3.5.2017Sari K. Koskinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje