Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Maritta ”Ruttu ” Viitamäki viettää 40-vuotistaiteilijajuhlaa sunnuntaina

Maritta ”Ruttu ” Viitamäki viettää 40-vuotistaiteilijajuhlaa sunnuntaina

Näyttelijä Maritta Viitamäki viettää 40-vuotistaiteilijajuhlaa sunnuntaina 7.5. klo 15 alkaen Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä Täti ja minä -näytelmän Grace-tädin roolissa. Viitamäki on ollut uskollinen Jyväskylän kaupunginteatterille, sillä hän on viihtynyt koko uransa ajan Jyväskylässä. Hän on ollut mukana yli 130 näytelmässä ja katsojia on kertynyt hulppeat 1 170 790. – Yli miljoona? Ei voi muuta kuin kiittää katsojia ja työtovereita rakkaista ja antoisista vuosista, Viitamäki iloitsee.

Maritta Viitamäki syntyi Tampereella 1952 ja kävi keskikoulun Varpaisjärvellä ja lukion Kuopiossa. Hän opiskeli Suomen nuoriso-opistossa Mikkelissä vuosina 1971–1972 ja valmistui Tampereen yliopiston kolmannelta näyttelijäkurssilta vuonna 1977. Ruttu sai heti sen jälkeen kiinnityksen Jyväskylän kaupunginteatteriin. Jo ennen teatterikiinnitystä Ruttu näytteli Maa on syntinen laulu -elokuvan Martan roolin, joka juurrutti hänet suomalaiseen tajuntaan pysyvästi.

Maritta Viitamäki on saanut tehdä monipuolisia rooleja laidasta laitaan

– Juuri sillä hetkellä tekeillä oleva juttu on aina se rakkain, mutta muutama rooli ja teos ovat olleet erityisen rakkaita. Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen ehkä ykkösenä sydämessäni. Rakastin Rusalinan roolia ja olin mukana kaikissa 207 esityksessä. Lapsiteatteri on ollut minulle tärkeää. Ehkä pienen kokoni vuoksi minulle tuli usein saturooleja. Peppi Pitkätossunakin olin vielä nelikymppisenä ja Nalle Puhin Nasu on jäänyt mieleeni. Mimmi lehmä ja varis -satu veti pienen näyttämön täyteen yli 100 kertaa. Taru sormusten herrasta -esityksen Klonkku oli yksi toiveideni täyttymys. Viimeaikaisimmista rooleistani Niskavuoren vanhan emännän rooli oli toivelistalla jo vuosia, Viitamäki kertoo. Maritta Viitamäen repertuaariin kuuluivat myös monologit. Hän teki Rosa Liksomin teksteihin pohjautuvat Napakymphimatka Lemphäälään ja Mie sanon suohraan –monologit pienelle näyttämölle. Ne vetivät salit täyteen ilta toiseensa perään.

Juhlaroolina Täti ja minä -esityksen tädin rooli

Juhlaroolina Maritta Viitamäki näyttelee Grace-tädin roolin Täti ja minä -näytelmässä. – Olin haaveillut tädin roolista jo pitkään ja saan toteuttaa sen nyt juhlatyönäni. Kaikki kevään liput varattiin ennen ensi-iltaa loppuun ja tehtiin mieluisa päätös jatkaa esityksiä syksyllä. Vakipestini päättyy, mutta vierailen vielä syksyllä tädin roolissa ja saan toteuttaa suurinta intohimoani, näyttelemistä, Viitamäki summaa lopuksi.

lisätietoja ja haastattelut
Maritta Viitamäki p. 040 562 5466


3.5.2017Sirkka Helke

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje