Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » KÄSILLÄ - käsityökulttuuria taitona ja elinkeinona - Jyväskylän käsityökoulun ja ammatillisen koulutuksen näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 9.5.–25.6.2017

KÄSILLÄ - käsityökulttuuria taitona ja elinkeinona - Jyväskylän käsityökoulun ja ammatillisen koulutuksen näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 9.5.–25.6.2017

Käsityökoulun lukuvuoden 2016-2017 teemana oli Suomi 100 vuotta. Näyttelyn tuotteita, esineitä ja tarinoita voi tulla kokemaan ja näkemään Suomen käsityön museon Näytönpaikkaan 9.5.–25.6.2017. 24/7 avoinna olevan näyttelyn voi katsoa Kilpisenkatu 12 näyteikkunoista.

Näyttelyssä nostetaan esille Taito Keski-Suomi ry:n Taitokeskus Jyväskylän opiskelijoiden ammatillista lisäkoulutusta ja käsityöntekijän ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta sekä Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulun käsityön taiteen perusopetuksen oppilaiden tekemisen ilosta ja erilaisista elämyksistä käsityössä, teknologiassa ja muotoilussa tänä päivänä.

Taito Keski-Suomi ry on Keski-Suomen maakunnan alueella toimiva yhdistys, joka on Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:n jäsen. Toimipaikkaverkoston muodostavat Jyväskylässä Taito Keski-Suomi ry (toimisto), Taitokeskus Jyväskylä ja Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulu ja Taito Shop sekä Joutsan ja Saarijärven käsityökeskukset. Yhdistys tuottaa neuvonta- ja koulutuspalveluita ja välittää käsi- ja taideteollisuustuotteita ja järjestää näyttelyitä ja tapahtumia. Yhdistyksellä on monipuolinen ja pitkäaikainen 27 vuoden kokemus lasten ja nuorten käsityön taiteen perusopetuksessa ja ohjauksessa sekä viimeisen 17 vuoden kokemus ammatillisesta koulutuksesta ja käsityöntekijän ammattitutkintoon valmistavasta koulutuksesta.

Käsityön ja muotoilun koulu
Vuodesta 1990 käsityön käsityön taiteen perusopetuksen aloittanut Taito Keski-Suomi ry järjestää käsityön taiteen perusopetusta Jyväskylässä, Saarijärvellä ja Joutsassa. Käsityön taiteen perusopetusta annetaan lapsille, nuorille ja aikuisille pienryhmissä, jotka kokoontuvat kerran viikossa syyskuusta toukokuuhun. Lukuvuonna 2016–2017 käsityökouluissa opiskeli noin 310 oppilasta. Vuodesta 2004 asti on toiminut myös Nikkari ja Teknikkari–ryhmiä, joissa opetus painottuu esinesuunnitteluun ja -valmistukseen sekä muotoiluun ja teknologiaan. Käsityöllisiin prosesseihin tuodaan teknologiaosaamista ja nykyteknologiaa, koodausta ja robotiikkaa.

Käsityöilmaisu perustuu kulttuuriperintöön, taiteidenvälisyyteen ja luonnontuntemukseen. Käsityön taiteen perusopetuksessa oppilas oppii ilmaisemaan itseään käsityön eri osa-alueilla, joita ovat esinesuunnittelu ja esineiden valmistus, tekstiilin ja vaatetuksen suunnittelu ja valmistus sekä ympäristön suunnittelu ja rakentaminen. Tavoitteena on, että oppilas ymmärtää käsityön merkityksen ihmisen hyvinvointiin. Opetuksen lähtökohtana ovat oppilaan omakohtaiset kokemukset, käsillä työskentely, tuotteiden valmistus ja ilmaisu. Oppilas ohjataan luomaan laadukkaita tuotteita ja kehittämään kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. Opetuksessa käsityö ilmenee ilmaisuna, tekoina, taitoina, tuotteina ja teoksina. Tavoitteena on, että oppilas ymmärtää suomalaista tekstiili-, esine- ja ympäristökulttuuria, kulttuurien erilaisuutta sekä säilyttää ja edelleen kehittää perinteisiä käsityömenetelmiä ja työtapoja.

Ammatillista lisäkoulutusta
Ammatillinen koulutus yhteistyössä KSL -opintokeskuksen kanssa on vuosien mittaan muodostunut toiseksi merkittäväksi ja isoksi toiminnan alueeksi. Koulutuksen järjestäjänä toimii KSL-opintokeskus. Aikuisille suunnattu ammattitutkintoon valmistava koulutus on kestoltaan 10 - 45 opintoviikkoa kestävää kokopäiväistä opetusta joko tutkintotavoitteisesti tai ammatillisena lisäkoulutuksena. Opetus sisältää yrittäjyyteen liittyviä opintoja, kuten oman osaamisen tuotteistamista, hinnoittelua, markkinointiviestintää ja valmiuksia yrityksen perustamiseen. Käsityöntekijän ammattitutkinnon ammattialoina sisustus, ohjaus- ja palvelutoiminta, tuotemuotoilu sekä paperi –ja nukkemuotoilu.


Lisätietoja:
Maire Valkonen, koulutuspäällikkö, rehtori, Taito Keski-Suomi, p. 050 4321943, etunimi.sukunimi@taitokeskisuomi.fi
Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo, p. 040 502 2887, etunimi.sukunimi@jkl.fi

9.5.2017Sari K. Koskinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje