Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kesälampaat saapuvat Jyväskylään keskiviikkona 24.5.

Kesälampaat saapuvat Jyväskylään keskiviikkona 24.5.

Kuokkalan lammashakoihin Jyväskylään saadaan tänäkin kesänä vierailevia lampaita laiduntamaan. Kesälampaat saapuvat eläinkuljetusauton kyydillä keskiviikkona 24.5. hieman suunniteltua myöhemmin, sillä laitumet ovat alkaneet vihertää vasta nyt, reilun viikon myöhemmin kuin normaalikeväänä.

Lampitien tuntumaan asettuu laiduntamaan kaksi lammaskatrasta, joissa on yhteensä 30 lammasta. Kaksi 15 lampaan laumaa sijoittuu Survo-Korpelaan ja Samulinniemeen. Kaikki lampaat ovat uuhia, jotka karitsoivat myöhemmin syksyllä.

Kesälampaat ovat lainassa petäjävetiseltä Piesalan tilalta. Sympaattiset, asuinalueiden lähellä laiduntavat eläimet kiinnostavat ja tuottavat palautteiden perusteella kosolti hyvää mieltä.

Laitumien suojaksi on paikoitellen asennettu entistä korkeampaa verkkoaitaa estämään aidan ylitykset. Laitumille on asetettu pieniä katoksia lampaiden täydennysrehun ja suolakivien suojaksi. Eläimet itse eivät katoksia kaipaa, vaan ne hakeutuvat suojaa tarvitessaan puiden alle. Lampitien laitumilla on lisäksi juomavesiastiat, mutta Suuruspään ja Samulinniemen laitumilla lampaat juovat suoraan järvestä.

Kaupunki huolehtii lampaiden päivittäisestä hoidosta ja valvonnasta. Laitumilla voi kuitenkin tapahtua ennalta odottamatonta silloin, kun hoitajat eivät ole paikalla. Lampaita katsomassa käyvät voivat auttaa lampaiden hoidossa ilmoittamalla havaitsemistaan ongelmista lampaiden hoitajille. Yhteystiedot löytyvät jokaisen laitumen ilmoitustauluilta.

Tänä vuonna Jyväskylän kaupunki toivoo, että ihmiset tulisivat katsomaan lampaita, mutta eivät toisi niille syötävää. Aikaisempina kesinä ongelmaksi on muodostunut se, että ihmiset ovat tuoneet lampaille erilaista ihmisten ruokaa, josta lampaat kyllä pitävät, mutta joka ei ole niille hyväksi. Lampaiden ruoansulatus voi mennä sekaisin vääränlaisesta syömisestä. Ravinteikas ja monipuolinen laidunruoka on ainoa oikea ravinto myös uuhien sisällä kehittyville pienille karitsoille.

Lampaat eivät häiriinny aidan takana olevista ihmisistä, mutta koirat on ehdottomasti pidettävä poissa aitauksista.

Kotimaisemiinsa eläimet palaavat elokuun puolivälin tietämillä, jonka jälkeen niille on odotettavissa iloisia perhetapahtumia.

Lampaiden kesäpestit alkoivat Jyväskylässä vuonna 2004, kun kaupunki kokeili laidunnusta vesakoitumassa olevilla peltoalueilla. Lampaista on ollut laajalti hyviä kokemuksia muun muassa kulttuurimaisemien hoitajina. Pusikoitumista ja rumia ryteikköjä on saatu mukavasti vähenemään, kun syötäväksi kelpaava aluskasvillisuus on laidunalueilta popsittu parempiin suihin.

Kaupungin ylläpitämien laidunten lisäksi kaupunki on vuokrannut Pitkäruohon laitumen yksityiselle lampurille. Siellä on tavoitteena palauttaa alue alkuperäisen kaltaiseksi rantaniityksi lintujen oleskelua ja pesimistä varten.

Tarkempaa tietoa lampaiden laiduntamisesta Jyväskylän kaupungin internetsivuilta osoitteesta www.jyvaskyla.fi/puistot/laitumet.


Lisätietoja: ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo, tarja.ylitalo[at]jkl.fi, p. 014 2665151

23.5.2017Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje