Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Haittakasvien kimppuun käydään taas joukolla Jyväskylässä

Haittakasvien kimppuun käydään taas joukolla Jyväskylässä

Haittakasveja hävitetään talkoovoimin jälleen tänä kesänä Jyväskylässä. Useana peräkkäisenä vuonna järjestetyn haittakasvikampanjan tarkoituksena on hävittää talkoovoimin lupiinia, jättipalsamia ja pujoa kaupungin omistamilta maa-alueilta. Lisäksi kaupunki jatkaa edellisvuosien tapaan jättiputkien tuhoamista. Jos omalla asuinalueellasi rehottavat lupiinit, jättipalsamit tai pujot ahdistavat, kokoa porukka ja osallistu talkoisiin!

Torjuntapuuhiin ryhdytään nyt jo ennen kukintaa. Haittakasveja on helpointa torjua alkukesästä, kun taimet alkavat puskea näkyviin ja maa on vielä kevätkosteuden pehmittämää.

Viime vuoden tapaan nyhdettyjä tai katkottuja kasvinosia ei kerätä alueelta pois, vaan niiden annetaan maatua paikoilleen. Näin ravinteet saavat kiertää luonnollisesti alueella. Kitkentä kannattaa ajoittaa touko-heinäkuulle, jolloin kasvit eivät vielä ole ehtineet siementää.


Nyt on aika aloittaa lupiinin hävittäminen!

Lupiini on levinnyt Jyväskylän seudulla hurjasti. Lupiini on hyvin elinvoimainen ja kilpailukykyinen kasvi, koska sillä on oma lannoitetehdas juuristossa: juurinystyräbakteerit pystyvät sitomaan kaikkien kasvien tarvitsemaa typpeä suoraan ilmasta, kun muut kasvit joutuvat kilpailemaan maaperän vähästä veteen liuenneesta typestä. Kasvi on helppo tunnistaa: lupiinin pyöreät, sateenvarjon rankaa muistuttavat lehdet muodostuvat säteittäin kasvavista, kapeista lehdyköistä ja kukinto on aluksi kuin pieni käsikranaatti varren päässä.

Lupiinin torjunta kannattaa aloittaa jo nyt, kun maanpäällinen kasvinosa on vielä pehmeä. Jos kasvin saa ylös maasta juurineen, on torjunta sillä selvä. Yleensä kasvi kuitenkin katkeaa maan rajasta, kun sitä yrittää nyhtää juurineen. Silloin se kasvattaa uuden lehtiruusukkeen muutaman viikon päästä. Kasvin saa häviämään lopullisesti, kun uusia ruusukkeita jaksaa sitkeästi nyhtää tai leikata pois useamman kerran kesässä.

Talkoisiin voi ilmoittautua osoitteessa www.japary.fi/haittakasvit tai puhelimitse JAPA ry:n toimistoon p. 045 320 6540. Jyväskylän kaupunki tarjoaa osallistujille suojahanskat.


Ilmoita jättiputkihavainnot Japalle

Ensimmäiset jättiputket ovat jo versoneet maasta. Jättiputkihavaintoja voi ilmoittaa tuttuun tapaan joko sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.japary.fi/jattiputki tai puhelimitse numeroon 045 320 6540.

Jättiputkikampanjan puitteissa torjuntatoimenpiteitä tehdään ainoastaan Jyväskylän kaupungin omistamilla maa-alueilla. Japan nettisivuilta saa tietoa jättiputken hävittämisestä omalta maalta.


Lisätiedot:
www.japary.fi/haittakasvit
– ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5151, tarja.ylitalo[at]jkl.fi
– koordinaattori Paula Wilkman, JAPA ry, p. 0400 361 365, paula.wilkman[at]jkl.fi

24.5.2017Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje