Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kaupungin kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelma valmistunut

Jyväskylän kaupungin kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelma valmistunut

Maaliskuussa 2016 Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti liittymisestä kaupunginjohtajien energia- ja ilmastosopimukseen (Covenant of Mayors for Climate and Energy), jolla kaupungit sitoutuvat vapaaehtoisesti EU:n ilmasto- ja energiatavoitteiden toteuttamiseen omalla alueellaan. Sopimuksen myötä Jyväskylän kaupunki sitoutuu vähentämään hiilidioksidipäästöjä alueellaan vähintään 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä sekä omaksumaan kokonaisvaltaisen lähestymistavan ilmastonmuutoksen lieventämiseen ja siihen sopeutumiseen.

Sopimuksen toteuttamiseksi Jyväskylän kaupungille laadittiin kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelma (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP), jossa hahmotellaan keskeiset toimet tavoitteisiin pääsemiseksi. Jyväskylä on yksi Euroopan ensimmäisistä kaupungeista, joka on sitoutunut vuonna 2015 uudistettuun sopimukseen ja laatinut tämän mukaisen toimintasuunnitelman. Toimintasuunnitelma kokoaa yhteen jo suunniteltuja ja toteutettavia toimia, jotka ovat myös keskeisiä kaupungin resurssiviisauden energiatavoitteiden saavuttamiseksi. Suunnitelma sisältää päästöjen perustason kartoituksen vuoden 2012 mukaan, toimenpiteet päästöjen vähentämiseksi ja arvion näiden vaikutuksista sekä arvion ilmastonmuutoksen riskeistä ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimia.

Toimintasuunnitelma kattaa koko kaupungin alueen ja sisältää kunnalliset rakennukset ja toiminnot, palvelusektorin ja asuinrakennukset, tieliikenteen sekä paikallisen energiantuotannon. Päästövähennysten toimet sisältävät rakennusten ja julkisen valaistuksen energiatehokkuuden parantamista sekä uusiutuvien energialähteiden edistämistä rakennusten lämmityksessä ja paikallisessa energiantuotannossa. Liikenteessä pyritään kestävien liikkumismuotojen lisäämiseen ja öljyn käytön korvaamiseen uusiutuvilla energialähteillä. Arvion mukaan paikallisella energiantuotannolla on potentiaalisissa päästövähennyksissä merkittävä rooli, minkä jälkeen tulevat rakennusten ja liikenteen päästövähennykset. Toimintasuunnitelman laati Jyväskylän kaupungille Benet Oy.

Jyväskylän suunnitelma julkaistu kaupunginjohtajien energia- ja ilmastosopimuksen internetsivuilla http://www.covenantofmayors.eu/about/signatories_en.html?city_id=8515

Lisätietoja:
Pirkko Melville, tutkimus- ja kehittämispäällikkö, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 1593, pirkko.melville[at]yvaskyla.fi
Lauri Penttinen, projektipäällikkö Benet Oy, Keski-Suomen Energiatoimisto, p. 0440 277666, lauri.penttinen[at]benet.fi

24.5.2017Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje