Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän seudun joukkoliikennejaoston päätöksiä 31.5.2017

Jyväskylän seudun joukkoliikennejaoston päätöksiä 31.5.2017

Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen kuntien yhteinen joukkoliikennejaosto kokoontui Jyväskylässä keskiviikkona 31.5. Käsiteltävänä olivat muun muassa Jyväskylän paikallisliikenteen talviajokauden 9.8.2017–3.6.2018 aikataulut, Jyväskylän joukkoliikenteen seudullisen yhteistoimintasopimuksen toteutuminen vuonna 2016 sekä joukkoliikenneviranomaisen yhdistelmäraportti vuodelta 2016.


Jyväskylän paikallisliikenteen talviliikenteen aikataulut 9.8.2017 – 3.6.2018

Joukkoliikennejaosto päättää hyväksyä tulevan talviliikenteen aikataulusuunnitelmat esityksen mukaisina. Osalle linjoista tehty suuria muutoksia, joiden taustalla ovat edellistalven aikatauluongelmat. Muutosten avulla pyritään lisäämään joukkoliikennepalveluiden luotettavuutta ja aikataulujen toimivuutta, lisäksi ne myös parantavat palvelutasoa joillakin linjoilla. Suurimmat muutokset koskevat linjoja 1,2 ja 25. Lisäksi eräille linjoille on tehty pieniä aikataulu- ja reittimuutoksia. Elokuussa käyttöön otetaan kokonaan uusi linja 23, joka liikennöi Kirristä Palokankeskuksen ja Saarijärventien kautta keskustaan ja keskussairaalalle.

Linjat 1 ja 2: Linjoilla oli viime talvena aikatauluongelmia aamu- ja iltapäiväruuhkien aikaan. Myös lauantaisin ja sunnuntaisin esiintyi ongelmia, joiden taustalla oli tiukka aikataulu sekä lisääntyneet matkustajamäärät. Kesken ajokautta linjalle lisättiin iltapäiviin kello 13–17 ylimääräinen auto, jolla aikatauluja saatiin hoidettua kohtuullisesti, muttei aina hyvin. Linjoja 1 ja 2 ajetaan yhdessä samoilla autokierroilla ja vaihto tapahtuu Kortemäessä. Aikataulut ovat olleet sekä arkena että viikonloppuisin liian tiukat, etenkin keskusta–Kortemäki–keskusta –välillä. Jos autot jäävät aikataulusta jälkeen, ne eivät saa kurottua myöhästymistä umpeen, jolloin osa vuoroista voi jäädä ajamatta.

Tulevalle talvikaudelle linjojen 1 ja 2 reitti muutetaan kulkemaan Keskussairaalantietä, pois Yliopistonkadulta sekä Rautpohjasta. Uuden reitin toivotaan nopeuttavan linjojen kulkua niin, että aikataulut toiminevat hyvin myös ruuhka-aikoina ja viikonloppuina. Säästöä syntyy noin 180 000 euroa verrattuna siihen, että autokiertoon lisättäisiin yksi auto. Linjan 1 aamun kello 6.25 (M-P) Kortemäestä lähtevää vuoroa aikaistetaan viidellä minuutilla, jolloin uusi lähtöaika Kortemäestä on kello 6.20. Muutos on tarpeen, koska myöhäisemmällä lähtöajalla vuoro ei ole ennättänyt kello 6.40 lähdölle keskustasta.

Linjan 2 aamun kello 5.45 (M-P) Kaunisharjusta lähtevää vuoroa aikaistetaan 10 minuutilla, jolloin uusi lähtöaika Kaunisharjusta on kello 5.35. Samoin aikaistetaan keskustasta Kortemäkeen kello 6.10 lähtevää vuoroa, jonka uusi lähtöaika keskustasta on kello 6.00. Muutos johtuu linjan 1 aikataulumuutoksesta, joka on kuvattu edellä.

Linja 1M: Koulupäivisin Haapaniemestä kello 7.20 ajettavan vuoron lähtöaikaa myöhennetään kello 7.25:een. Muutoksen taustalla on linjan 7.30 lähtö Haapaniemestä keskustaan, joka on ollut aiempina vuosina sen verran täysi, että Vesmanninmäeltä on tarvittu vara-autoa kaupunkiin. Toiveissa on, että linjan 1M:n lähtöaikaa siirtämällä säästytään vara-auton käytöltä.

Linja 5: Ylistönmäeltä kello 7.35 lähtevä vuoro siirretään lähtemään kello 7.40. Muutoksen taustalla ovat asiakkaiden toiveet Viitaniemeen ajavien vuorojen keskustan lähtöaikojen porrastamisesta. Vuoroista suuri osa on lähtenyt keskustasta kohti Viitaniemeä kello 7.35–7.50, osa ja jopa samalla kellonajalla. Kun koulut Viitaniemessä alkavat pääosin vartin yli tasatunnin, myöhemminkin lähtevällä autolla ehtii kouluun ajoissa. Jatkossa linjan kello 7.40 lähtevä vuoro Ylistönmäeltä jatkaa keskustasta kohti Viitaniemeä kello 7.55.

Linja 8: Aamun lähtöaikoja myöhästetään viidellä minuutilla, jolloin ensimmäinen vuoro Kauppatorilta Nenäinniemeen lähtee kello 7.10. Nenäinniemestä lähdetään kohti keskustaa kello 7.30, ja uusi lähtöaika keskustasta Viitaniemeen on kello 7.50. Muutoksilla saadaan paremmin porrastettua Viitaniemeen menevien autojen lähtöaikaa.

Linja 12: Kangaslammen kello 7.25 (M-P) aamulähtöä ei jatkossa enää ajeta. Sen korvaa linjan 25 lähtö, joka ajetaan kello 7.25 Kangaslammelta. Keskussairaalan suuntaan pääsee linjan 10 kello 7.20 Kangaslammelta ajettavalla vuorolla.

Linja 12K: Aamun ensimmäisten vuorojen lähtöaikoja keskustasta Palokankaalle aikaistetaan viidellä minuutilla, jolloin uudet lähtöajat ovat 5.40 ja 6.40. Myös jälkimmäisen vuoron lähtöaikaa Keltinmäestä aikaistetaan, uusi lähtöaika on 6.15. Muutosten taustalla ovat asiakaspalautteet: vuoroille on toivottu aiempaa lähtöä, jotta niillä ehtii paremmin töihin Kuormaajantielle sekä Palokankaalle.

Linja 13: Linjalle tehtiin reittimuutos talvikaudelle 2016–17, mutta tuleva talvi ajetaan aiemmin käytössä ollutta reittiä, jolloin osa linjan vuoroista kulkee Myllyjärven ja osa Kyllönmäen kautta. Syynä se, että tehty reittimuutos sai asiakkailta paljon kritiikkiä toimimattomuudestaan.

Linja 15K: Aamun ensimmäistä lähtöaikaa Viherlandialta keskustan ja Viitaniemen kautta keskussairaalaan myöhennetään 7.40:een. Muutos liittyy Viitaniemeen menevien autojen keskustan lähtöaikojen porrastukseen. Uusi lähtöaika Viherlandialta tarjoaa myös vaihtoehtoisen vuoron kahdeksaan keskustaan tähtääville. Tällä hetkellä Viherlandialta kello 7.40 lähtenyt linjan 4 vuoro on ollut läpi talven todella täysi, joten linjan 15K uusi lähtöaika helpottanee myös sitä. Vuoroa kello 7.55 keskussairaalalta Viherlandialle ei enää jatkossa ajeta, koska sillä on ollut vähän käyttäjiä eikä muuttunut Viherlandian lähtöaika mahdollista paluuvuoron ajamista. Kuokkalan suuntaan toimii vaihtoehtona myös linjan 19 vuoro, joka lähtee keskussairaalalta samaan aikaan kuin 15K ja ajaa Kuokkalanpellon kautta Samulinniemeen.

Linja 16: Linja ajaa arkisin Muuratsalosta ja Kauppatorilta lähdettäessä Keljonkeskuksen kautta. Tulevalle ajokaudelle Keljonkeskus lisätään myös viikonlopun ajo-ohjelmiin kello 10–19 välisille lähdöille. Muutoksella halutaan parantaa palvelutasoa ja mahdollistaa Keljonkankaan suunnasta tuleville yhteys Keljonkeskukseen myös viikonloppuisin.

Linja 18K: Arkiaamujen liikenteeseen lisätään Nenäinniemestä kello 5.40 ja Kuokkalasta kohti keskustaa kello 5.45 lähtevä vuoro. Taustalla ovat asiakkaiden toiveet ja tarpeet aikaisemmasta aamuvuorosta, kun tähän saakka Kuokkalasta keskustaan on päässyt arkiaamuina vain kello 5.15 ja kello 6.15. Kuokkalan alueella asuu yli 17 000 asukasta, joten vuoron lisääminen on perusteltua.

Linja 20: Pupuhuhdan alueelle on toivottu jo usean vuoden ajan lisäliikennettä. Linjan 20 asiakasmäärät ovat olleet nousussa, ja lisääntynevät Ahjokadulle syksyllä 2017 avattavan kauppakeskus Sepän myötä. Tällä hetkellä linjan 20 viimeinen lähtö ajetaan arkisin kello 16.20 Pupuhuhdasta, mutta tulevalle talvikaudelle on lisätty arkiliikenteeseen myös lähdöt kello 17.20 ja 18.20 sekä lauantailiikenteeseen lähdöt kello 15.20 ja 16.20.

Linja 21M: Lauantai- ja sunnuntaipäivien kello 5.40 lähtöä Kauppatorilta aikaistetaan viidellä minuutilla, jolloin uusi lähtöaika on 5.35. Lähtöajan aikaistamisen taustalla ovat vuorolla esiintyneet vaikeudet ehtiä kello 06.00 lähdölle Jaakkolaan.

Linja 22: Lauantai- ja sunnuntaipäiville lisätään kello 6.10 lähtö Länsirannasta keskustaan, mikä korvaa linjan 36 kello 5.55 lähdön Länsirannasta.

Linja 23: Uusi linja otetaan käyttöön talviajokauden alussa ja se kulkee Kirristä Palokankeskuksen ja Saarijärventien kautta keskustaan ja keskussairaalalle. Linja palvelee etenkin uusia asuinalueita Mannilassa, Mannisenmäessä ja Saarijärventien varressa. Uusi linja helpottaa tilannetta Tikkakoskelta keskustaan ajavalla linja 22:lla, joka on ollut niin ruuhkainen aamuisin, että Palokankeskuksen ja keskustan välillä on jouduttu turvautumaan lisäautoon kyytiin mahtumisen varmistamiseksi. Linja 23 vastaa Saarijärventien varren kasvavaan joukkoliikennepalveluiden kysyntään ja mahdollistaa Tikkakosken suunnasta tulevien vuorojen pysymisen aikataulussa. Lisäksi se tarjoaa suoran yhteyden Kirrin ja Saarijärventien suunnasta keskussairaalalle, jota aiemmin ei ole ollut. Linjaa liikennöidään arkisin maanantaista perjantaihin kello 6.25–17.00 kerran tunnissa molempiin suuntiin. Linjan kuluiksi arvioidaan ajokaudelle noin 130 000 euroa..

Linja 25: Linjalla on ollut aikataulujen kanssa jo useana vuotena ongelmia, jotka ovat korostuneet matkustajamäärien lisäännyttyä. Suurimmaksi ongelmaksi on muodostunut Palokanorsi, joka hidastuttaa linjan liikennöintiä etenkin ruuhka-aikoina. linja ajaa Voionmaankadun ja Tourulan läpi, jotka ovat niin ikään Jyväskylän paikallisliikenteen pullokauloja. Tulevana syksynä Ahjokadulle avataan uusi kauppakeskus Seppä, jonka odotetaan vilkastuttavan suunnan liikennettä entisestään ja vaikuttavan myös joukkoliikenteen sujuvuuteen. Nykyisellä auto- ja asiakasmäärällä linjaa pystytään hoitamaan aikataulujen puitteissa ainoastaan hiljaisina aikoina. Linja 25 on paikallisliikenteen suosituin linja ja sillä on käyttäjiä vuositasolla lähes miljoona. Aikatauluongelmista on tullut paljon palautetta läpi vuoden sekä asiakkailta että kuljettajilta. Liian tiukoilla aikatauluilla jopa kokonaisia vuoroja on jäänyt ajamatta.

Linjan 25 autokiertoon lisätään yksi auto, jolloin M-S liikenteen aikataulut saadaan toimivammiksi. Samalla palvelutaso Kangaslammen alueella paranee, kun kaikki vuorot voivat ajaa sen kautta tulevana ajokautena. Vastaavat muutokset tehtiin kesän 2017 liikenteeseen ja nyt ne tulevat käyttöön myös talviliikenteeseen. Kustannusarvio muutoksille on tulevalle ajokaudelle noin 220 000 euroa.

Linja 27: Arkipäivien M-P -liikenteen neljään aamulähtöön tehdään pieniä aikataulutarkistuksia. Kello 7.15 lähtö Heikkilästä aikaistuu kello 7.05:een. Kauppatorin lähtö kello 7.45 aikaistuu vartilla kello 7.30:een. Mustalammelta kello 8.15 lähtevä vuoro aikaistuu 10 minuutilla kello 8.05:een ja keskustasta Heikkilän suuntaan ajettava kello 8.40 vuoro lähtee jatkossa kello 8.35. Muutosten taustalla on liian kireä aikataulu, jolla linja ei ole ehtinyt ajoissa Heikkilään kello 9.05 lähdölle.

Linja 36: Asiakaspalautteiden perusteella linjan arkipäivien M–P-liikenteeseen lisätään kello 17.05 lähtö keskustasta Länsirantaan. Lisäksi klo 16.05 keskustasta lähtevä vuoro muutetaan M-P -vuoroksi, kun se aikaisemmin on ajettu vain koulupäivisin.

Linja 38/38K: Toivakan suunnan liikenne on muuttumassa: Jyväskylän Liikenne Oy lopettaa Keski-Suomen ELY-keskuksen liikennöintisopimusten mukaiset vuoronsa väliltä Jyväskylä–Toivakka. Lisäksi Savonlinja Oy siirtää Toivakka–Leppälahti -väliltä kaikki vuoronsa kulkemaan Oravasaarentietä. Toivakan kunta toivoo, että linjan 38K reittiä jatketaan Toivakkaan saakka ja linjan 38 aikatauluja muutetaan niin, että ne palvelevat koululaisten ja opiskelijoiden liikkumistarpeita myös jatkossa. Jyväskylän sopimusliikenteeseen tulee tämän vuoksi muutamia lisävuoroja, mutta kustannukset jaetaan Keski-Suomen ELY-keskuksen ja Toivakan kunnan kanssa.

Linja 39: Linjan reitti alkaa jatkossa Ruokkeelta ja päättyy Ruokkeelle. Tällä hetkellä Kuohulta ajavat paikallisliikenteen autot sekä kaksi markkinaehtoista toimijaa, Töysän Linja Oy ja Matka Mäkelä Oy. Töysän Linja on hakenut omiin reittiliikennelupiinsa käyntejä Vesangan koululla ja Viitaniemessä. Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt tarvittavat luvat ja Jyväskylän kaupunki on käynyt asiasta keskusteluja liikennöitsijän kanssa.

Muihin kuin em. linjoihin ei muutoksia ole luvassa ja vuorot liikennöidään kuten talvi- ja syyskaudella 2016–17. Esitettyjen muutosten suorat kustannusvaikutukset ovat 340 000 euroa, mikä matkoiksi muutettuna tarkoittaa, että matkustuksen pitäisi kasvaa noin 212 000 matkalla per vuosi muutosten kustannusten kattamiseksi asiakastuloilla.

Lisäksi jaosto otti pöydältä käsiteltäväksi sekä hyväksyi kaupunkirakennelautakunnan ja sen alaisten jaostojen sekä Jyväskylän seudun jätelautakunnan tehtäväalueen toimintasäännön pykälät 1-3, 7 ja 9-10. Uusi toimintasääntö astuu voimaan 1.6.2017.

Muista kokouksen asioista tehtiin päätökset esitysten mukaisina. Kokouksen esityslista löytyy osoitteesta http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=4857.


Lisätietoja:
– Joukkoliikennejaoston puheenjohtaja Tom Nevanpää, p. 050 586 0368, tom.nevanpaa[at]jkl.fi
– Palvelupäällikkö Kari Ström, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jkl.fi

31.5.2017Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje