Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kuinka hyvin tunnet oman kotiseutusi? Kotiseuturetket vievät kauniin Keski-Suomen maakuntakohteisiin ja Jyväskylän kaupunkikierroksille

Kuinka hyvin tunnet oman kotiseutusi? Kotiseuturetket vievät kauniin Keski-Suomen maakuntakohteisiin ja Jyväskylän kaupunkikierroksille


Saarijärven mustaruutitykkiryhmä. Kuva Kari Kotilainen.
Jyväskylän kaupunki isännöi valtakunnallisia kotiseutupäiviä 10.–13.8. Monimuotoisesta tapahtumasta löytyy jokaiselle jotain: musiikkia, yleisötilaisuuksia ja kiinnostavaa keskusteluohjelmaa. Lauantaina 12.8. kotiseuturetket kuljettavat matkalle keskisuomalaisuuden ytimeen.

- Kotiseudun arvostaminen liittyy olennaisesti suomalaisuuteen ja yhteys omiin juuriin korostuu maailman kutistuessa. Aina ei tarvitsekaan lähteä merta edemmäs kalaan, lähiympäristöstämme löytyy liuta mielenkiintoisia vierailukohteita ja tutustumisen arvoisia tarinoita kerrottavaksi, kotiseutupäivien koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö tiivistää.

Yksitoista retkeä eri puolille maakuntaa

Retkille suunnataan lauantaina 12.8., paitsi Vanhan Korpilahden Kotiseutuyhdistyksen isännöimälle matkalle maanmittauksen historiaan, joka järjestetään poikkeuksellisesti jo perjantaina 11.8. Yhteensä tarjolla on yksitoista koko päivän tai puoli päivää kestävää retkeä.

- Uskallan todeta, että kattauksesta löytyy uutta nähtävää ja koettavaa jokaiselle. Tarjolla on merkittävää keskisuomalaista kulttuurihistoriaa, mutta myös modernia huipputeknologiaa, kaunista luontoa elämyksiäkään unohtamatta, Tiainen-Niemistö iloitsee.

Pohjoisen Keski-Suomen kohteissa tutustutaan mm. Pohjoismaiden johtavan maataloustraktoreiden valmistaja Valtran Suomen tehtaisiin, matkataan suomalaisuuden puolestapuhuja H.G. Porthanin jäljillä Viitasaarella, vieraillaan taidekeskus Järvilinnan viihtyisässä miljöössä sekä poiketaan Kivikauden kylässä Saarijärvellä, jossa nuotiot palavat, kalat kuivuvat telineissään ja kivikirveet sekä ruuhet odottavat käyttäjiänsä.

Eteläisessä Keski-Suomessa retkeläiset pääsevät näkemään välähdyksiä vilkkaasta Korpilahtelaisesta taiteilijaelämästä 1800- ja 1900 -lukujen vaihteesta, heittäytymään Kaakkoisen Keski-Suomen kauniisiin maisemiin sekä ihailemaan puhtainta suomenkieltä ja upeita puukirkkoja Petäjävedellä ja Keuruulla.

Jyväskylän kaupunkiretket johdattelevat 180-vuotiaan kaupungin historiaan sekä maan- ja maailmankuulujen arkkitehtien töihin. Akateemikko Alvar Aallon matkassa kuullaan tarinoita tämän elämänvaiheista ja persoonasta sekä nähdään paikkoja, joissa hän on asunut, viivoja, joita hän on piirtänyt sekä jälkiä, joita hän on jättänyt Jyväskylän kaupunkikuvaan. Naisen kynästä -retkellä tutustutaan naisarkkitehtien tuotantoon vuosien 1904 ja 1915 välillä.

Retket
Retki 1 Alvar Aalto Jyväskylässä – profeetta omalla maallaan
Retki 2 Jyväskylä 180 vuotta
Retki 3 Naisen kynästä – Naisarkkitehtien töitä Jyväskylässä
Retki 4 Historiaa ja huipputeknologiaa Äänekoskella
Retki 5 Luovuutta luonnossa – Porthanin jäljillä Viitasaarella
Retki 6 Taidekeskuksesta savutuvan kautta kansallismaisemaan
Retki 7 Taidetta ja teollisuutta - Taiteilijaelämää Korpilahdella, huopateollisuutta ja paperiperinnettä Jämsässä
Retki 8 Retki maanmittauksen historiaan
Retki 9 Saarijärvi – pala Suomea, kappale sydäntä sen
Retki 10 Kaakkoisen Keski-Suomen kauneutta
Retki 11 Kaunista Suomea, puhdasta kieltä ja upeita puukirkkoja

Koko päivän retkien hinta on 60€, puolipäiväretkien 30€. Retki tehdään bussilla, hinta sisältää kuljetukset, opastuksen sekä puolipäiväretkillä kahvitarjoilun, kokopäiväretkillä lounaan ja kahvit. Lähdöt Jyväskylän keskustasta, kokopäiväretkien minimiosallistujamäärä on 25 henkilöä.

Tarkemmat retkikuvaukset ja ilmoittautuminen 30.6. mennessä: www.jyvaskyla.fi/kotiseutupaivat/retket

Kotiseutupäivien koko ohjelma: www.jyvaskyla.fi/kotiseutupaivat

Lisätiedot:
Koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö, marjo.tiainen-niemisto@jkl.fi, p. 040 736 4328

6.6.2017Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje