Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Säynätsalossa sijaitseva Anne Alhon ympäristöteos kunnostetaan

Säynätsalossa sijaitseva Anne Alhon ympäristöteos kunnostetaan

Jyväskylän kaupunki on käynnistänyt Säynätsalossa sijaitsevan, taiteilija Anne Alhon Rannasta saareen - saaresta rantaan –ympäristöteoksen kunnostuksen. Vanerista ja pronssista valmistettu teos koostuu osista, jotka kuvaavat Säynätsalon saarelaisten elämää ja saaren historiaa. Se on valmistunut Säynätsalon asutuksen 100-vuotismuistomerkiksi vuonna 1997.

Teos kunnostetaan asentamalla vaneristen kehikoiden päälle suojat, jotka pidentävät kehikoiden kestävyyttä. Vaneri käsitellään lahoamista estävällä aineella. Kehikoiden lisäksi kunnostetaan pronssiset figuurit, joita vahingoitettiin ilkivaltaisesti vuonna 2016. Ne asennetaan nyt alkuperäisen suunnitelman mukaisesti: naishahmo kauemmas rannasta katsomaan saareen päin ja miestä esittävä patsas lähelle rantaa, kasvot järvelle päin. Taiteilijan mukaan nainen kuvaa kotia, saapumista, tulemista ja mies mahdollisia kaukomaita, seikkailuja.

Taiteilija Anne Alho on lisäksi kuvannut teostaan seuraavasti:
- Puu edustaa ”raameja” paikkakunnan elämälle ja pronssifiguurit kuvaavat ihmisiä, jotka viime kädessä aina tekevät paikan ja luovat hengen – olen halunnut korostaa tavallisten ihmisten merkitystä. Edelleen kehyksissä kulkevat pronssiset ”kultaiset” pilvet kuin unelmat.

Teokseen kuuluvista kodin omenapuista Alho kertoi näin:
- Omenapuut ovat muistona Hanna Parviaisesta ja hänen lahjoittamistaan omenapuista työläisperheille, jotta näiden lapset saisivat terveellisiä ja tarpeellisia vitamiineja.

Anne Alhon teoksen vaneriset osat eivät kestä vaurioitumatta kovakouraista käsittelyä tai kiipeilyä kehikoiden päälle. Toiveena olisi, että tätä Säynätsalon historiaa kuvaavaa teosta kohdellaan jatkossa sille kuuluvalla arvostuksella sekä ”katsoa saa, mutta ei koskea”-periaatteella.

Lisätietoja:
- konservaattori Seppo Holma, p. 0400 626332
- ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo, Jyväskylän kaupunki, tarja.ylitalo[at]jkl.fi, p. 014 266 5151

8.6.2017Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje