Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Ennen oli kaikki…-historiapeli vie sadan vuoden aikamatkalle Keski-Suomeen

Fredriksonin rakennuksia Yliopistonkatu 9-11:ssä 1950-l. Kuva: Keski-Suomen museo.

Ennen oli kaikki…-historiapeli vie sadan vuoden aikamatkalle Keski-Suomeen

Ennen oli kaikki…-historiapeli on nyt julkaistu! Jyväskylän yliopiston uutispelikurssilla keväällä 2017 valmistunut peli avaa pelaajalle uudella ja vaikuttavallakin tavalla Keski-Suomen historiaa itsenäisyytemme alkuajoista näihin päiviin saakka. Pelin julkaisijana toimii Keski-Suomen museo.

Millaista elämäsi olisi, jos olisit syntynyt sata vuotta sitten? Millaisia mahdollisuuksia sinulla olisi ollut opiskella ja millaiseen ammattiin olisit päätynyt? Olisitko vielä elossa?

Pelin kivijalka on rakennettu tilastojen varaan, ja sen hahmojen elämänkäänteet perustuvat kirjoitettuun historiaan ja aikalaisten muistelmiin, joiden pohjalta on rakennettu sopivia tarinoita. Hahmot ovat kuitenkin täysin fiktiivisiä.

”Olen kyllä lukenut väinölinnani, mutta muuten historian tuntemukseni on ollut lukion kurssien varassa. Peliprojekti oli minulle tekijänä äärimmäisen kiinnostava matka omaan historiaamme”, käsikirjoituksesta vastannut journalistiikan opiskelija Elina Rantalainen kertoo.

Historiapelin taustakuvat ovat eri museoiden kokoelmista. Keski-Suomen museon kuva-arkistosta löytyi pelin kannalta olennaisia paikalliskuvia. ”On aivan mahtavaa, että suuri osa museoiden kuva-arkistojen aarteista on vapaasti hyödynnettävissä. Historiapelimme olisi aika erinäköinen, jos meillä ei olisi ollut mahdollisuutta käyttää arkistokuvia”, toteaa journalistiikan opiskelija Pauliina Karjalainen, joka vastasi pelin visuaalisesta ilmeestä.

”Tällainen pelillinen muoto avaa mukavalla tavalla historiamme kulkua. Pelin maailmaan oli helppo eläytyä”, kertoo peliin etukäteen tutustumaan päässyt amanuenssi Anna Muittari Keski-Suomen museosta.

Tietotekniikan ja journalistiikan opiskelijat yhdistävä uutispelikurssi järjestettiin Jyväskylän yliopistossa tänä vuonna toista kertaa. Historiapelin työryhmään kuuluivat tietotekniikan opiskelijat Veera Hasala (projektin johto ja ohjelmointi) ja Juho Karppinen (ohjelmointi ja äänisuunnittelu) sekä journalistiikan opiskelijat Pauliina Karjalainen (graafinen suunnittelu ja kuvien haku), Elina Rantalainen (käsikirjoitus ja taustatutkimus) ja Roope Visuri (taustatutkimus).

Peli löytyy täältä: http://game.it.jyu.fi/ennen/

Lisätietoja:

Heli-Maija Voutilainen
museotoimenjohtaja
Keski-Suomen museo
p. 014 266 4348
sp. heli-maija.voutilainen(at)jkl.fi

Elina Rantalainen
journalistiikan opiskelija
Jyväskylän yliopisto
p. 050 430 6550

9.6.2017Tuula Vuolio-Vallenius

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje