Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän Ympäristöteko 2016 -palkinto Mustankorkea Oy:lle

Jyväskylän Ympäristöteko 2016 -palkinto Mustankorkea Oy:lle

Jyväskylän kaupunkikonsernin Vuoden 2016 Ympäristöteoksi on valittu Mustankorkea Oy:n biokaasulaitoksen rakentaminen sekä biokaasuautoilun tunnettuuden ja siihen liittyvän positiivisen tietouden edistäminen.

Palkinto luovutetaan yhtiölle syksyllä järjestettävän kaupungin Ympäristöpäivän yhteydessä.

– Mustankorkean sitkeä työ biokaasulaitoksen aikaansaamiseksi ja toisaalta myös sen aktiivinen osallistuminen biokaasuautoilun edistämiseen ei ole jäänyt huomaamatta keneltäkään. Biokaasun jakelun alkamisen myötä vuosia jatkunut muna vai kana -ongelma Jyväskylässä vihdoin ratkeaa, iloitsee ympäristöpalkinnon saajan valinneen Jyväskylän kaupungin resurssiviisausryhmän puheenjohtaja, tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Melville.

Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen on mielissään tunnustuksesta ja biokaasuun liittyvästä kiinnostuksesta.

– On ollut hienoa huomata, kuinka biokaasun tuleva tuotanto ja liikennepolttoaineen jakelu on otettu innostuneesti vastaan. Erityisesti kaupungin eri yksiköt ovat ottaneet asian omakseen. Uskon, että biokaasuautoilu lisääntyy voimakkaasti seutukunnalla tulevien tankkausasemien myötä. Mikäs sen hienompaa, kuin ajaa lähiseudun ruoantähteistä tuotetulla uusiutuvalla ”kierrätyspolttoaineella” mieluummin kuin Lähi-Idästä tai Venäjältä tuodulla fossiilisella polttoaineella, myhäilee Martikainen.

Mustankorkea Oy:n biokaasulaitoksen rakennustyöt aloitettiin Mustankorkean jätekeskuksessa keväällä 2016. Valmistuessaan laitos tuottaa keskisuomalaisista biojätteistä ja jätevedenpuhdistamon lietteistä päästötöntä kotimaista liikennepolttoainetta, biometaania. Tuotannossa jäljelle jäävä humus ja ravinteet hyödynnetään Mustankorkean omissa kompostimultatuotteissa ja lannoitteissa.

Biokaasulaitoksen tuotantokapasiteetti vastaa noin tuhannen henkilöauton vuosittaista kulutusta. Mustankorkean jätekeskuksen jakeluasema avataan yksityisille kuluttajille yhtiön oman kaasuntuotannon käynnistyttyä elokuussa 2017. Yhtiö aikoo avata tämän vuoden aikana myös yhden tai kaksi biokaasun jakeluasemaa Jyväskylän keskustan tuntumaan.

Mustankorkea Oy on Jyväskylän kaupungin sekä Laukaan ja Muuramen kuntien omistama jätehuoltoyhtiö, joka tuottaa kaikki kuntalaisten päivittäiseen jätehuoltoon liittyvät palvelut. Mustankorkea vastaa jätehuollon käytännön toteuttamisesta eli se tarjoaa jätehuoltopalvelut huolehtimalla jätteiden keräyksestä, vastaanotosta, käsittelystä ja hyödyntämisestä sekä jäteneuvonnasta.


Lisätietoja:
- tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Melville, Jyväskylän kaupunki, p. 040 565 3066, pirkko.melville[at]jkl.fi
- toimitusjohtaja Esko Martikainen, Mustankorkea Oy, p. 040 724 8744, esko.martikainen[at]mustankorkea.fi

15.6.2017Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje