Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Haittakasvit kuriin vaikka kimppu kerrallaan – korista juhannusjuhlasi upeilla lupiineilla!

Haittakasvit kuriin vaikka kimppu kerrallaan – korista juhannusjuhlasi upeilla lupiineilla!

Nyt niitä taas saa, lupiineja nimittäin. Kerää pihaasi tai oven pieltäsi koristamaan vaikka useampikin ämpärillinen. Mitä enemmän keräät, sen parempi, sillä kerättävää kyllä riittää.

Upeat siniset, vaaleanpunaiset ja valkoiset lupiinit kukkivat taas ojanpientareilla. Kaunis kasvi on kuitenkin kavala, sillä vieraslajina se valtaa kasvupaikan kokonaan ja tukahduttaa muut kasvit tieltään. Siemen elää maassa vuosikymmeniä ja kerran levittyään kasvia on hyvin vaikea saada hävitettyä.

– Usein hämmästellään, miksi kaunis kasvi pitäisi hävittää. Tehokkaan kasvutapansa vuoksi lupiini uhkaa luonnon monimuotoisuutta, kuten esimerkiksi uhanalaisia niitty- ja laidunmaiden kasveja, kertoo Jyväskylän kaupungin ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo.

Yksi tapa osallistua talkoisiin haitallista lupiinia vastaan on kerätä suuria lupiinikimppuja vaikkapa ämpäreihin koristamaan kotipihaa. Kukkien kuihduttua voi kimpun hävittää biojätteenä tai kompostoida. Jos kimpun teko ei houkuttele, voi osallistua parhaillaan käynnissä oleviin Jyväskylän kaupungin haittakasvitalkoisiin. Talkoissa asukkaat voivat omatoimisesti hävittää lupiinia, jättipalsamia ja pujoa Jyväskylän kaupungin omistamilta maa-alueilta.

Tarkempi info haittakasvitalkoista sekä linkki ilmoittautumislomakkeeseen löytyy osoitteesta www.japary.fi/haittakasvit.


Lisätiedot:
– ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5151, tarja.ylitalo[at]jkl.fi
– koordinaattori Paula Wilkman, JAPA ry, p. 0400 361 365, paula.wilkman[at]jkl.fi

Julkaisukelpoinen lupiinikuva, jota voi hyödyntää Jyväskylän haittakasvitalkoista kertovan jutun yhteydessä. Kuvaa käyttäessä oheen tulee liittää teksti Jyväskylän kaupunki, kuva: Tarja Ylitalo.

16.6.2017Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje