Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän taidemuseon edessä pihakatua elävöittää tänä kesänä Green Leak -teos

Jyväskylän taidemuseon edessä pihakatua elävöittää tänä kesänä Green Leak -teos

Taidemuseon edessä olevaa pihakatua hyödynnetään taiteen esittelyssä. Teokset myös auttavat paikantamaan ohikulkijoille taidemuseon sijaintia, elävöittävät pihakatua ja sitä kautta koko kaupunkia. Tänä kesänä pihakatua elävöittää vihreää sylkevä Green Leak.

– Pihakadun elävöittäminen taiteen keinoin on tapamme lisätä näkyvyyttä, sillä taidemuseon sisäänkäynnin on ollut vaikeaa erottautua harmaasta katunäkymästä, kertoo taidemuseon intendentti Jukka Partanen. – Jos palaute on hyvää, jatkamme tempauksia taiteen keinoin, Partanen lisää.

Kuvataiteilija Jonna Suurhaskon ympäristötaideteos valmistui kesäkuun alussa pihakadulle taidemuseon edustalle. Teos koostuu siirtonurmialueesta ja pinkeistä metalliputkista, jotka imaisevat palan kirkkopuiston vehreyttä apealle asvalttikadulle.

Jonna Suurhasko suunnitteli teoksen taidemuseon tilauksesta kevään aikana. Teoksen suunnittelussa otettiin huomioon pihakadun käyttäjät, liikenne ja pelastuslaitoksen kulkuväylät. Teoksella taidemuseo halusi hyödyntää uuden pihakadun mahdollisuudet tuoda väliaikaista taidetta myös taidemuseon seinien ulkopuolelle. Teoksen toteutuksessa apuna oli viherrakentaja Pia Aarnio. Jonna Suurhasko kertoo ilahtuneensa jo rakennusvaiheen aikana ohikulkevien ihmisten positiivisista kommenteista.

Kuvataiteilija Jonna Suurhaskon ympäristötaideteos Green Leak

Sisäänkäynnin kohdalle kiinnitettiin Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelyn avautuessa visuaalisen harhan luova mainostarra. Kun kuviota lähestyy alakaupungin suunnalta, se näyttää erehdyttävästi kolmiulotteiselta. Kuvion on suunnitellut aiemminkin visuaalisia illuusioita suunnitellut graafikko Naoji Ishiyama. Graafinen suunnittelija Teija Lammi on suunnitellut Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelyn visuaalisen ilmeen.

Taideteoksia voi taidemuseon tuntumasta bongailla ohi kulkiessaan muutenkin. Kesällä 2016 pihakadulle tuotiin Jussi Heikkilän suunnittelema pronssinen veneenrunko, jonka nimi on Matkalla. Kauppakadun pihakadulle sijoitettu vene on osa Heikkilän suurempaa teoskokonaisuutta, joka täydentyy tulevaisuudessa kävelykadun alueella.

Keväällä 2015 pieniä mosaiikkitaideteoksia valmisti kaupunkikuvaan Äkkigallerian tuottamana amerikkalainen kuvataiteilija Jim Bachor. Teokset on istutettu suoraan kadun pintaan kaupungilla ja tarkoitettu yliajettaviksi ja pyöräiltäviksi. Lintuteos ilahduttaa taidemuseon vieraita aivan ulko-oven kohdalla asvaltissa.

Taidemuseon kohdalla Kirkkopuistossa saa huomiota Saarijärveltä kotoisin olevan Kain Tapperin Yö, joka paljastettiin syksyllä 2003. Se on veistetty Muuramesta löytyneestä harvinaisen isosta mustan graniitin kappaleesta.

Jyväskylän taidemuseo on yhdessä kaupungin liikenne- ja viheralueiden vastuualueen kanssa kerännyt tietoa Jyväskylän kaupunkialueella sijaitsevista julkisista taideteoksista, tiedot on koottu verkkosivustolle osoitteeseen http://www3.jkl.fi/taidemuseo/veistokset

Jim Bachorin mosaiikkiteoksista voit lukea lisää Jalkaisin -blogista: http://jalkaisin.blogspot.fi/2015/09/katumosaiikkikavelylla-jyvaskyla.html

Kuva: Hannu-Pekka Auraneva

Lisätietoja intendentti Jukka Partanen, Jyväskylän taidemuseo, p. 050 4622 695
Lisätietoja Green Leak -teoksesta kuvataiteilija Jonna Suurhasko, p. 040 5544 079

19.6.2017Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje