Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Tilat, tapahtumat ja avoin yhteistyö kirvoittivat eniten kaupunkilaisten ideoita Jyväskylän kulttuurisuunnitelmaan

Tilat, tapahtumat ja avoin yhteistyö kirvoittivat eniten kaupunkilaisten ideoita Jyväskylän kulttuurisuunnitelmaan

Jyväskylän kaupungin uuden kulttuurisuunnitelman tekeminen starttasi näyttävästi Yläkaupungin yössä, jossa kaupunkilaisia pyydettiin ideoimaan kulttuurikaupunki Jyväskylän tulevaisuutta. Yön aikana kaupungin teltalla ja sen jälkeen vielä viikon verkossa avoinna olleeseen ideariiheen vastasi yli 1300 vastaajaa ja ideoita kertyi lähes 300. Saatuja ehdotuksia hyödynnetään Jyväskylän kaupungin uuden kulttuurisuunnitelman tekemisessä. Tiedotteen väliotsikot ovat poimintoja kaupunkilaisten ideoista. Tarkempi yhteenveto ja kaikki ideat löytyvät myös verkosta osoitteesta: http://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/palvelut/kulttuurisuunnitelma/osallistuminen.

”Monitoimiareena, joka sisältää konserttisalin, tiloja harrastajateatteriryhmille ja työtiloja muille kulttuuritoimijoille.”

Reilusti yli sata ideaa, peräti 45% kaikista, koski tilakysymyksiä. Nykyiset ja tulevat kulttuuritilat halutaan entistä avoimemmiksi ja monikäyttöisemmiksi kaikille kaupunkilaisille. Ajatuksia nousi myös tyhjäksi jääneiden toimitilojen hyödyntämisestä enemmän muun muassa kulttuurijärjestöjen ja -yhdistysten toiminnassa. Musiikkisalikysymykseen otti kantaa peräti 28 % vastaajista. Selkeä viesti oli, että esteet sen toteutumisen tieltä pitää viimein raivata. Alvar Aallon suunnitteleman kaupunginteatterin rappeutuminen huoletti myös useaa vastaajaa ja yliopiston käytöstä vapautuneen Villa Ranan uusi elämä kulttuuritilana keräsi useita ideoita.

”Jalankulkuystävällisiä tapahtumia keskustaan, lisää laadukasta tarjontaa, tuettua omaehtoista kulttuuria, innovatiivisia hankkeita.”

Toinen vahva teema oli tapahtumat, joka nousi esiin 30%:ssa vastauksista. Paljon toivottiin kaikille avoimia, ihmisläheisiä ja ilmaisia tapahtumia. Isojen tapahtumien rinnalla pienten tapahtumien täplittämä kaupunkikulttuuri nähtiin matkailijoita houkuttelevana vetonaulana. Kulttuurin rooliin matkailun vetovoimatekijänä tulisi vastaajien mielestä panostaa. Tekojen ja tapahtumien kautta rakentuu modernin moni-ilmeisen kulttuurikaupungin leima.

”Minun kulttuurikaupunkini pystyy puhaltamaan yhteen hiileen, silloin kun havaitaan uutta merkityksellistä toimintaa yhteiseksi hyväksi.”

Kolmas vastaajia innoittanut teema oli kulttuuritoimijoiden välisen yhteistyön lisääminen. Yhteistyötä koskevia ideoita oli noin viisi prosenttia kaikista vastauksista. Vastaajat toivoivat, että harrastajat ja ammattilaiset saataisiin rohkeammin samaan pöytään täydentämään toistensa työtä ja puhaltamaan yhteiseen hiileen. Rohkealla, rajoja rikkovalla yhteistyöllä on mahdollista synnyttää kokonaan uudenlaista kulttuuria ja taidetta. Lähes yhteistyön veroinen teema oli myös rahoitus- ja avustuskysymykset, etenkin kolmannen sektoreiden toimintaedellytysten parantamisen näkökulmasta.

Kaikki ideat julkaistu vapaasti hyödynnettäviksi

Jotta 276 ideaa ei jää vain kulttuurisuunnitelmatyöryhmän käyttöön, ideariihen yhteenveto sekä kaikki annetut ideat löytyvät kaupungin verkkosivuilla osoitteesta http://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/palvelut/kulttuurisuunnitelma/osallistuminen. Ideapankista kuka tahansa kaupungin kulttuuritoiminnan kehittämisestä kiinnostunut voi hakea tukea omille ajatuksilleen ja napata ideoita jatkokehitykseen. Ideoiden keräämiseen käytetyssä Innoduel-kyselyssä idea piti tiivistää 140 merkkiin, joten ideat ovat valmiiksi napakassa muodossa. Suuri osa ideoista tarjoaa näkemyksiä toivotusta kehityksen suunnasta yleisellä tasolla, mutta joukossa on myös yksityiskohtaisempia ajatuksia, joita jalostamalla voi kenties syntyä nopeastikin jotain uutta kaupungin kulttuurielämää piristämään.

Kulttuurisuunnitelma valmistuu kuluvan vuoden aikana

Toukokuussa tehty verkkokysely on yksi pala Jyväskylän kaupungin uuden kulttuurisuunnitelman rakentamista. Tavoitteena on laatia vuoden loppuun mennessä ketterästi päivittyvä suunnitelma, joka antaa selkeät suuntaviivat kulttuurikaupunki Jyväskylän kehitykselle pitkälle tulevalle vuosikymmenelle.

Kyselyn yhteydessä järjestettiin arvonta, jossa oli palkintona Jyväskylän kaupunginteatterin lahjakortti, kansalaisopiston kursseja sekä Keski-Suomen museon ja Jyväskylä Sinfonian tuotepalkintoja. Voittajat on arvottu ja heille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.


Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunki,
- Ari Karimäki, p. 014 266 4001, kulttuuri- ja liikuntapalvelujen palvelujohtaja
- Heidi Jäntti, p. 014 266 1663, harjoittelija, kulttuurisuunnitelman koostaminen
http://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/palvelut/kulttuurisuunnitelma

21.6.2017Antti Laukkarinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje