Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Mytystä langaksi - kokeile karstausta ja kehräystä Suomen käsityön museolla

Mytystä langaksi - kokeile karstausta ja kehräystä Suomen käsityön museolla

Suomen käsityön museon perjantaipajassa tutustutaan karstaukseen ja kehräykseen. Perjantaina 21.7. klo 14–17 koko perheen voimin voi saada käsin tuntuvaa kosketusta villankäsittelyyn ja nähdä mistä lankaa tehdään.

Villan matka lampaasta langaksi on pitkä. Keritsemisen jälkeen raakavillaa työstetään karstaamalla. Karstattu villa irtoaa levymäisenä laattana eli villalepereenä karstalta. Pajassa karstatusta villasta kehrätään lankaa värttinällä. Värttinä on vanha työkalu, joka on käytössä edelleen ympäri maailmaa. Rukki yleistyi kehräämisvälineenä vasta 1700-luvun loppupuolella. Värttinällä kehrääminen on melko hidas tapa tehdä lankaa ja sitä voi käyttää niin istuen kuin seisoen. Kehräämällä villaan saadaan kierre, joka pitää langan muodossaan.

Pajassa villahahtuvia ensin karstataan ja sen jälkeen kehrätään. Kotiin viemisiksi saa siis ihan itse tehtyä lankaa! Ohjaamassa pajassa on kehruun asiantuntija, taideohjaaja Hannele Torniainen. Alle 10-vuotiaita lapsia suositellaan tulevan pajaan yhdessä vanhempiensa kanssa. Pajassa materiaalimaksu 3€.

Museo haluaa tarjota lomalaisille toimintaa myös kesällä. Perjantain normaalin ilmaisen sisäänpääsyn kruunaavatkin kesäloman ajan koko perheen non-stop -pajat vaihtuvilla teemoilla. Pajoissa on sopivaa tekemistä myös perheen nuoremmillekin, mutta vanhempien avustamina.

Perjantaipajat vaihtuvilla teemoilla vielä:
28.7. klo 14–17 perinnelelu narri
4.8. klo 14–17 punottu nauha/avaimenperä

Lisätietoja: Raija Manninen, museolehtori, p. 040 502 2887, etunimi.sukunimi@jkl.fi

13.7.2017Sari K. Koskinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje