Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Nyt on otollinen aika hävittää jättipalsamia - katkaise kasvin voittokulku Jyväskylän kaupungin haittakasvitalkoissa!

Nyt on otollinen aika hävittää jättipalsamia - katkaise kasvin voittokulku Jyväskylän kaupungin haittakasvitalkoissa!

Jättipalsami on levinnyt rajusti Jyväskylän seudulla. Vieraslajina se muodostaa nopeasti laajoja kasvustoja hävittäen muut kasvit tieltään. Jättipalsamin heikkous on kuitenkin sen siementen heikko kestävyys maaperässä. Kasvi onkin kiitollinen torjuttava, koska se ei muodosta pitkäikäistä siemenpankkia eikä se leviä juuristonsa avulla.

- Jättipalsamin saa hävitettyä lopullisesti, jos torjuntatyö tehdään ennen siementen kypsymistä muutamana peräkkäisenä kesänä. Pienemmillä kasvualoilla torjunta on helppoa: kasvin voi nykäistä maasta irti ja homma on sillä selvä. Isommilla aloilla jättipalsami kannattaa niittää pari kolme kertaa kesässä. Vesipitoisen kasvin voi hyvin jättää maatumaan talkoopaikalle, sanoo Jyväskylän kaupungin ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo.

Jos jättipalsamin voittokulku harmittaa, kerää porukka kasaan ja ilmoittaudu mukaan Jyväskylän kaupungin haittakasvitalkoisiin osoitteessa www.japary.fi/haittakasvit, josta saat myös lisätietoa torjuttavista kasveista. Talkoot on järjestetty haittakasvien torjumiseksi Jyväskylän kaupungin omistamilta maa-alueilta. Kaupunki tarjoaa talkoolaisille suojahanskat, jotka voi ilmoittautumisen jälkeen hakea Rakentajantalon aulasta.


Vielä ehtii lupiinitalkoisiin, myös pujoa kannattaa kitkeä

Lupiini alkaa paikoin jo muodostaa siemeniä, mutta senkään torjunta ei ole turhaa.
– Lupiinikasvustot on tässä vaiheessa hyvä niittää alas. Kasvijätettä ei viime vuoden tapaan kerätä pois, vaan sen annetaan maatua paikoilleen. Näin ravinteet saavat kiertää luonnollisesti alueella, Tarja Ylitalo kertoo.

Myös pujoa voi nyhtää ja helpottaa näin allergikkojen elämää. Pujo ei ole vieraslaji, vaan kuluu Suomen luontoon. Voimakkaana allergeenina sen torjunta yleisiltä alueilta, kuten leikkipaikkojen ympäriltä on kuitenkin järkevää.

Jyväskylän kaupungin haittakasvikampanjan tarkoituksena on hävittää talkoovoimin lupiinia, jättipalsamia ja pujoa kaupungin omistamilta maa-alueilta. Lisäksi kaupunki jatkaa edellisvuosien tapaan jättiputkien tuhoamista. Ilmoitukset Jyväskylän kaupungin omistamilla maa-alueilla kasvista jättiputkiesiintymistä voi tehdä osoitteessa www.japary.fi/jattiputki.


Lisätiedot:
www.japary.fi/haittakasvit
– ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5151, tarja.ylitalo[at]jkl.fi
– koordinaattori Paula Wilkman, JAPA ry, p. 0400 361 365, paula.wilkman[at]jkl.fi

7.7.2017Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje