Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kansallispuvun syntymäpäivillä pääsee kuuntelemaan asiaa ja ihailemaan pukuja la 5.8.

Kansallispuvun syntymäpäivillä pääsee kuuntelemaan asiaa ja ihailemaan pukuja la 5.8.

Jääsken naisen ja miehen puku sekä Vetelin naisen puku. Kuva: Suomen kansallispukukeskus/Studio Varjo
Jääsken naisen ja miehen puku sekä Vetelin naisen puku. Kuva: Suomen kansallispukukeskus/Studio Varjo
Suomen käsityön museo ja Suomen kansallispukukeskus juhlistavat kansallispuvun syntymäpäivää luennolla ja pukunäytöksellä lauantaina 5.8. klo 13–15.

Jyväskyläläinen Mari Varonen, FM, taidehistorioitsija ja verkkopedagogiikan suunnittelija on kerännyt parissa vuodessa 80 kansallispukua ja hurahtanut tämän myötä kansallispukuskeneen tosissaan. Keräilyn innoittamana hän täydentää pukujaan ompelemalla niihin puuttuvia osia, julkaisee suosittua Kansallispuvussa-sivustoa (https://kansallispuvussa.wordpress.com/) ja järjestää tapahtumia kuten Kansallispuvussa Road Show, joka on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Kello 13 alkavalla luennollaan Varonen kertoo keräilyharrastuksensa taustasta, esittelee kokoelmansa helmiä ja antaa parhaat vinkit käytettyjen kansallispukujen hankkimiseen. Varosen tavoitteena maailman suurin yksityinen suomalaisten kansallispukujen kokoelma.

Luennon jälkeen, noin klo 14 järjestetään Mari Varosen juontamana Minun kansallispukuni -pukunäytös, jossa rennolla meiningillä tutustutaan tapahtumaan osallistujien kansallispukuihin. Pukunäytökseen voi osallistua niin koko kansallispuvulla kuin sen tuunatulla osallakin. Voit ilmoittautua pukunäytökseen ja lähettää oman pukusi tarinan Varoselle etukäteen osoitteeseen kansallispuvussa@gmail.com. Laita viestin otsikkoon 5.8. kansallispuvun syntymäpäivät.

Suomalaisen kansallispuvun ensiesiintymisenä pidetään Venäjän keisariparin vierailua Suomeen 5.8.1885. Keisariparia oli vastassa kansanpukujen kopioihin pukeutuneita naisia ja keisarinnalle lahjoitettiin soutuvene, jossa oli suomalaista käsityötä. Veneen soutivat paikalle yhdeksän nuorta neitosta, jotka olivat pukeutuneet kansallispukuihin.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Marja Liisa Väisänen, marja.liisa.vaisanen@jkl.fi, p. 050 311 8247
Mari Varonen, kansallispuvussa@gmail.com

26.7.2017Sari K. Koskinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje